اشکال درمان سوء­مصرف مواد

راه­های متفاوتی برای درمان سوء­مصرف مواد ارائه شده است. اما در یک طبقه­بندی کلی می­توان گفت دو شکل عمده درمان سوء­مصرف عبارتند از درمان بستری و درمان سرپایی. در این بخش انواع مختلف درمان بستری و سرپایی ذکر می­شود و سپس مراحل اساسی و مشترک در تمام درمان­ها توضیح داده خواهد شد. نورانی­پور، انواع درمان­ها را اینگونه توصیف می­کند:

روش­های دارویی

دو دسته درمان نگهدارنده دارویی رایج در درمان مبتلایان به سوء­مصرف مواد عبارت است از : درمان نگهدارنده با آگونیست­ها و درمان نگهدارنده با آنتاگونیست­ها. به عنوان مثال یکی از داروهای آگونیست رایج مورد استفاده در مرحله­ی پیشگیری از عود در درمان سوء­مصرف مواد افیونی، متادون است که تحت عنوان درمان نگهدارنده با متادون، از آن یاد می­شود.

یکی دیگر از روش­های دارویی در این مرحله مبتنی بر مهاراشتیاق و میل مفرط به مصرف مواد است. این میل بر اثر ایجاد سرخوشی توسط اپیوئیدهایی است که به واسطه گیرنده­های µ ایجاد می­شود. نالترکسون یکی از آنتاگونیست­های خوراکی گیرنده µ است که توسط FDA برای درمان وابستگی به الکل و مواد و توقف تأثیرات اپیوئیدها، تجویز شده است .

روش­های غیردارویی

در خصوص اینگونه درمان­ها، رویکردها و روش­های مختلفی وجود دارد که ممکن است در چارچوپ­های فردی یا گروهی اجرا شوندکه مهمترین آن­ها عبارتند از: رفتاردرمانی، درمان مواجهه با نشانه، رویکرد تقویت اجتماعی، مدیریت وابستگی، شناخت­­درمانی، درمان شناختی- رفتاری (CBT)، پیشگیری از عود، مصاحبه انگیزشی، درمان افزایش انگیزه، رویکردهای 12قدم، رویکردهای خانوادگی.

منبع

شایی آرانی،سهیلا(1392)، سازگاری زناشویی توسط رضایت جنسی و باورهای ارتباطی ناکارآمد زوجین معتاد، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی،دانشکده علوم تربیتی وروانشناسی شیراز

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0