استفاده از الگوهاي مدیریت کیفیت بهمنظور سنجش عملکرد
جایزهی ملی کیفیت مالکوم بالدریج
سی سال طول کشید تا امریکاییها، به ارزش ایدههای دمینگ پیبردند . در سال 1987، دولت آمريكا بمنظور ترغيب سازمانهاي آمريكايي، براي موفقيت در بازارهاي رقابتي، جايزهی ملي کیفیت مالكوم بالدريج را بنيان نهاد. دلايل شكلگيري اين جايزه، آن بود كه از اواسط دههي 1980 به بعد، بسياري از مديران صنايع كشور آمريكا و مقامات دولتي دريافتند كه براي حفظ موقعيت رقابتی اقتصاد آمريكا، ضرورت دارد تا شركتها، بيشتر از گذشته به موضوع كيفیت و رضايتِ مشتري، توجه داشته باشند. اين جايزه، چند گروه واجد شرايط را دربردارد: شركتهاي تولیدی، شركتهاي خدماتي و سازمانهاي تجاري كوچك. بنابراين الگوي بالدريج، در قالب جايزهاي براي فعاليت بيشتر، در راستاي حفظ كيفيت و افزايش استانداردهاي كيفي در محصولات و خدمات طراحي گرديد . اين جايـزه بـراي معـرفي شركتهايي كه به بالا بردن سطح كيفيت خود و اجراي مدیریت کیفیت فراگیر دست يافتهاند، طراحي گرديد. جايزهی بالدريج ، همه ساله به حداكثر شش شركت ؛ دو شركت از هريك از دستههاي بازرگاني، خدماتي و بازرگاني كوچك تعلق ميگيرد. این الگو در هفت معیار به سنجش کیفیت تولیدات یا خدمات این سازمانها میپردازد،در مجموع 1000 امتیاز دارد که معیارهای آن وامتیازبندی آنها، به این شرح است:
رهبری: 95 امتیاز، اطلاعات و تحلیل: 75 امتیاز، استراتژی: 60 امتیاز، مدیریت منابع انسانی: 150 امتیاز، مدیریت فرآیندها: 140 امتیاز، نتایج عملی: 180 امتیاز، رضایت مشتری: 300 امتیاز
شش سيگما (Six Sigma)
شش سيگما، مجموعهاي از اقدامات و ابزارهاي آماري برای سنجش و ارتقاءِ کیفیت است که ميتواند منجر به افزايش قابليت سوددهي و دستاوردهاي عظيم کيفیتي شود، صرفنظر از اينکه سازمان مورد نظر، توليد کنندهي کالا يا ارائه دهندهي خدمات باشد. شش سيگما، يک روش سيستماتيک و سازماندهي شده براي بهبودِ استراتژيکِ فرآيند، توسعهی محصول و خدمت است که با تکيه بر روش هاي آماري و علمي، بر کاهش عيوب، از ديدگاه مشتري ميپردازد. اين رويکرد، بر اساس خواستههاي مشتري تنظیم شده است که عيوب و نواقص کمتر را به معناي هزينههاي کمتر و افزايش سطح اطمينان و وفاداري مشتري نسبت به سازمان ميداند .
سيگما (σ)، حرف هجدهم از حروف الفباي يوناني است که در علم آمار و کيفیت، نماد انحراف استاندارد يک جامعهي آماري يا فرآيند است. انحراف استاندارد، تغييرات يک فرآيند يا ميزان پراکندگي در اطراف نقطهي متوسط فرآيند را نشان ميدهد. حالت مطلوب، آن است که محصولات و خدمات، توسط يک فرآيند بدون تغيير پذيري و در داخل حدود مشخصات فني توليد شوند. هرچه مقدار سطحِ کيفیتِ سيگما بالاتر باشد، مطلوبتر است.
شش سيگما اولين بار توسط شرکت موتورولا، در دههي 1980 مطرح شد. بيل اسميت، که از او به عنوان پدر شش سيگما ياد ميکنند، مهندس ارشد اين شرکت، عقايد خود را به باب گالوين، ارائه نمود. با تلاش هاي گالوين، شش سيگما جايگاه مهمي را در فرهنگ سازماني موتورولا پيدا نمود. چرخهيDMAIC، متودولوژي نتيجهگرايي ميباشد که پروژههاي ششش سيگما، بر مبناي آن انجام میگيرند. این چرخه شامل پنج مرحلهی تعريف (Define)، اندازه گيري (Measure)، تحليل (Analyze)، بهبود (Improve) و کنترل (Control) است .
مرحلهی اول: تعريف (Define)
در اين مرحله، هدف و محدودهی پروژه،تعريف واطلاعات مربوط به فرآيند و مشتري،جمعآوري ميشود.
مرحلهی دوم: اندازه گيري (Measure)
سنجش عملکرد فرآيندها،جمعآوري دادهها ومقايسه با مرحلهی تعريف،در اين مرحله انجام ميگيرد.
مرحلهی سوم: تحليل (Analyze)
در اين مرحله، علل مشکلات، تحليل، و فرصتهاي بهبود، اولويتبندي ميشوند.
مرحلهی چهارم: بهبود (Improve)
بهبود فرآيندها از طريق آزمايش و پياده سازي راه حلهاي مرتبط با علل ريشهاي،در اين مرحله صورت ميگيرد.
مرحلهی پنجم: کنترل (Control)
در اين مرحله، راه حلها ارزيابي، فرآيندها استاندارد سازي، و خطوطِ کليِ بهبود مشخص ميشوند.
در شش سيگما، توجه و هدف اصلی، مشتري ميباشد. دو هدف عمدهي دیگر، کاهشِ زمانِ انجامِ فعاليتها و کاهشِ تعدادِ نقصها ميباشدکه با دستيابي به آنها، ميتوان علاوه بر جلبِ نظرِ مشتريان، در هزينههاي سازمان صرفه جويي قابل ملاحظهاي داشت و نيز اعتبار کالاها و خدمات را افزايش داد.
کارت امتيازي متوازن
ايدهی کارتِ امتيازيِ متوازن، نخستين بار در سال 1992 توسط کاپلان و نورتون، ارائه گرديد. در اين روش، معيارهاي مالي و غيرِ مالي، با يکديگر درنظر گرفته ميشوند که تا بتوانند اطلاعات سودمند و مرتبطي از نحوهي عملکرد سازمان را در اختيار مديران قرار دهند.کارت امتيازي متوازن، شاخصهاي مالي را حفظ ميکند، اما اين شاخصها به تنهايي کافي نيستند. کارت امتيازي متوازن، شاخص هاي مالي از عملکرد گذشته را با شاخصهايي از تعيين کنندههاي عملکرد آينده تکميل ميکند. اهداف و شاخصهاي کارت امتيازي متوازن، از استراتژي و چشم انداز سازمان گرفته شدهاند. اين اهداف و شاخصها، به عملکرد سازمان، از چهار وجه به شرح زیر مينگرند که چارچوبي را براي سنجش عملکرد و کیفیت، بهواسطهی کارت امتيازي متوازن، فراهم مينمايند .
وجه مالي: در اين وجه، نتايجِ اقتصاديِ حاصل از اجراي استراتژيها مورد سنجش قرار ميگيرند. رويکرد کارت امتيازي متوازن، بر اين نکته تأکيد مينماید که مقادير شاخصهاي مالي، در مراحلِ مختلفِ اجراي استراتژيها، مختلف است و هدفگذاري، بدون توجه به اين امر، باعث دور شدن سازمان از اهداف خود خواهد شد.
وجه مشتري: در وجه مشتري، مديران بايد بخش هایي از بازاری را که ميخواهند در آن رقابت کنند و نیز مشتریانشان را تعيين نمایند و پس از مشخص نمودن شاخصهايي براي آنها، نتايج بهدست آمده را مورد سنجش قرار دهند.
وجه رشد و يادگيري: يادگيري و رشد سازمان، از سه منبع نيروي انساني، سيستمهاي اطلاعاتي و دستورالعملها و رويههاي سازماني حاصل ميشود. سطحِ دستيابي به قابليتها و توانمنديهاي ويژه در اين منابع، در وجه رشد و يادگيري مورد سنجش قرار ميگيرند.
وجه فرآيندهاي داخلي: در وجه فرآيندهايِ داخليِ کارت امتيازي متوازن، مديران فرآيندهاي داخلي اصلی را که در استراتژي باید بر آنها تأکيد شود، معين و با تعیین شاخصهایی برای این فرآیندها، نسبت به سنجش عملکرد و کیفیت اقدام مینمایند.
نگاه به سازمان از اين چهار وجه، کنترلهاي کوتاه مدتِ عملياتي را با آرمان و استراتژي بلند مدتِ سازمان ارتباط ميدهد و به مديران اجازه میدهد که از این چهار جنبه، به عملکردسازمان، نظر داشته باشند. کاظمی و تفرشی،اظهار میدارندکارت امتيازي متوازن، سازمان را در انجام فرآيندهاي زير ياري ميدهد:
- شفاف و روشن ساختن چشم انداز و استراتژي سازمان،
- تبديل برنامههای استراتژيک به برنامههاي اجرايي،
- هماهنگ نمودن سازمان و استراتژي، و تفهيم استراتژي به سطوح مختلف مديريتي سازمان و تبديل آن به کار هر روزهي افراد،
- تبديل استراتژي به فرآيندهاي مداوم و ارائهي يک سيستم بازخورد استراتژيک،
- مشخص نمودن فرصتها، تهديدها، نقاط قوت و ضعف.
منبع
آخشیک،سمیه سادات(1386)،سنجش عملکرد مدیریت فناوری اطلاعات درکتابخانه ها، پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته کتابداری واطلاع رسانی ،دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی شهیدچمران اهواز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید