ارزيابي تن انگاره و نارضايتي از بدن
به منظور ارزيابي تن انگاره و نارضایتی از بدن یا به عبارتی نگرش و احساس نسبت به وضعيت بدن (نارضايتي از وزن ، شكل، قيافه و …) از شيوهها و فنون مختلفي استفاده شده است.يكي از اين شيوهها، استفاده از مقياسهاي مبتنی بر تصويرهاي ترسيم شدهاي است كه پیکرهایی با اندازههاي مختلف به طور مثال كاملاً لاغر اندام تا بسيار چاق را نشان ميدهند. معمولاً به اين منظور از نه پیکر ترسيمي زن و مرد در اندازههاي مختلف استفاده ميشود. در اين شيوه از آزمودني ميخواهند تصويري را كه با وضعيت بدني او تقريباً هم خواني دارد مشخص كند. هم چنين ميتوان از او خواست كه وضعيت بدني آرماني و جذاب را هم مشخص كند. ميتوان براساس فاصلهي بين تن انگاره ی آرماني و تصويری که بدنش را آن گونه تصور می کند، همچنين فاصله ی بین تن انگاره ی جذاب و تصويري كه از جذابیت خودش انتخاب كرده، ميزان نارضايتياش را محاسبه كرد. اين شیوه ی ارزيابي تن انگاره و نارضایتی از بدن به لحاظ خصوصيات روان سنجي (اعتبار و پايايي) در فرهنگهای متفاوتی بررسی شده است و مقياسي مناسب به منظور ارزيابي تن انگاره و نارضايتي از وضعيت بدني در نظر گرفته ميشود.
شيوهي ديگری به منظور ارزيابي رضايت از وضعيت بدني استفاده از سوال كلي منفردي است كه از آزمودنيها پرسيده ميشود و از آنها ميخواهند كه ميزان رضايت خود را از وضعيت بدني شان در يك مقياس هفت نمرهاي لیکرت مشخص كنند. در اين مقياس يك به مثابه نارضايتي كامل و هفت به مثابهي رضايت كامل است.ابزار مناسب ديگري براي ارزيابي نارضايتي از وضعيت بدن،”پرسشنامهي اختلالهای خوردن” است كه در برگيرندهي سه خرده مقياس نارضايتي از وضعيت بدن، مقياس ميل به لاغري و مقياس پرخوري است.ابزار ديگري براي ارزيابي نگرش نسبت به بدن مقياس كاتاكسيز بدن نام دارد .اين مقياس ميزان رضايت فرد را از بخشهاي مختلف بدنش و هم چنين كنش آنها ارزيابي ميكند و به صورت يك نمرهي نهايي، رضايت از بدن نشان ميدهد.ابزار ديگري به منظور ارزيابي نارضايتي از بدن مقياس ظاهر پرسشنامهي چند ساحتي روابط خويشتن و بدن است . اين پرسشنامه 34 ماده دارد و شامل پنج خرده مقياس است كه هر يك جنبهاي از آشفتگي تن انگاره را ميسنجد.
پرسشنامه طرحوارههاي ظاهر تجديد نظر شده كه يك پرسشنامهي بيست مادهاي گزارش شخصي است باورهاي زير بنايي مربوط به ظاهر و معنا و اهميت آنها را در زندگي فرد ارزيابي ميكند.
منبع
نعمت اله زاده ماهانی ،کاظم (1393) ،بررسی تاثیر قد وزن شاخص توده ی بدنی طرحواره ی ظاهر خویتن پنداره و وارسی بدن برتن انگاره به منظور تدوین مدلی ساختاری درباره ی نارضایتی ازبدن جمعیت ایرانی ،پایان نامه دکتری روانشناسی ، دانشگاه علامه طباطبایی
ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید