اثرات سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی بر سازمان

ورود سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی به سازمان، اثرات مختلفی بر سازمان به جا می­گذارد. این اثرات به چهار دسته ساختاری، رفتاری، اقتصادی و اجتماعی؛  فرهنگی تقسیم می­شوند.

اثرات ساختاری سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی بر سازمان عبارتد از:

  •  کوتاه­تر شدن و تخت­تر شدن هرم سازمانی به دلیل حذف مدیریت­های میانی.
  •  سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی به دلیل تسهیل دسترسی مدیریت عالی سازمان به اطلاعات کلیدی راهبردی می­تواند تمرکز در تصمیمات راهبردی را افزایش دهد. به دلیل بالا بردن توان نظارتی مدیران عالی، می­تواند باعث تفویض اختیارات بیشتری از طرف آنان به مدیران میانی و عملیاتی گردد که در نتیجه آن عدم تمرکز در تصمیمات راهکاری و عملیاتی را افزایش می­دهد.
  •  استفاده از سیستم فناوری­های اطلاعات می­تواند باعث کاهش رسمیت و تسهیل و تسریع ارتباطات عمودی و افقی شود.
  •  در خصوص رابطه پیچیدگی، سیستم­های اطلاعات می­تواند باعث کاهش پیچیدگی عمودی ؛ تعداد سلسله مراتب  و افزایش پیچیدگی افقی ؛ تعداد واحدهای سازمانی و پراکندگی جغرافیایی واحدها  شود.

اثرات رفتاری سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی

  • سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی بر عواطف، اخلاق و امور شخصی، انگیزش و جبران خدمات کارکنان در سطح فردی تاثیر­گذار می­باشند.
  • سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی بر تصمیم­گیری، ارتباطات سازمانی، رهبری، اعتماد­سازی و سیاست­های سازمانی در سطح گروهی تاثیر­گذار می­باشد.

اثرات اقتصادی سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی بر سازمان

نظریه اقتصاد خرد: بر مبنای این نظریه سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی یکی از عوامل تولید به شمار می آیند که به آسانی می­توانند جانشین سرمایه و نیروی کار شوند. با بکارگیری سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی و خودکار کردن بخشی از عملیات که بیشتر به صورت دستی انجام می­شود، به تدریج از هزینه و حجم نیروی انسانی کاسته می­شود. بر مبنای این نظریه، شمار مدیران و کارکنان دفتری در نتیجه کاربرد (آی.اس) و (آی.تی) کاهش می­یابد.

نظریه داد و ستد: بر اساس این دیدگاه، شرکت­ها می­کوشند از هزینه­های داد و ستد و هزینه­های تامین منابع خود از بازار بکاهند. سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی می­توانند با فراهم آوردن راه آسان بهره­گیری از تامین کنندگان برون سازمانی به جای بکار بردن منابع درونی از هزینه­های تماس با بازار و داد و ستد بکاهند.

نظریه نمایندگی: بر اساس این نظریه، کارفرما، عامل یا کارمند استخدام می­کند تا از جانب وی کارها را انجام دهند و اختیارات محدودی نیز به آنها تفویض می­کند. این عمل موجب پیدایش هزینه اجرای نمایندگی و هزینه نظارت بر آنها می­شود. (آی.اس) و (آی.تی) هزینه­های نمایندگی سرپرستی، مدیریت و نظارت بر عاملان و نمایندگان را کاهش می­دهند.

اثرات اجتماعی- فرهنگی سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی بر سازمان

از دید جامعه شناسان، سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی به مدیران سازمان این امکان را می­دهد تا تمرکز و یا عدم تمرکز در قدرت و تصمیمات را به صلاحدید خود و به عنوان شیوه­های پایدار به بهترین نحو ممکن عملی سازند. بعضی از دانشمندان به ویژه مردم شناسان معتقدند که سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی باید با فرهنگ سازمان بخواند وگرنه پذیرفته نمی­شود. آنگاه که پیش­فرضهای فرهنگی با واقعیت­ها و عملکردهای سازمان­ها بالاخص در حوزه سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی نخواند، کارکنان سازمان می­کوشند تا واقعیت را انکار و یا نادیده بگیرند و یا آنچنان دگرگون کنند که با فرهنگ آن­ها هماهنگ شود. سیستم­ها و فناوری­های اطلاعاتی می­توانند به تهدید یا پشتیبانی از فرهنگ سازمان بپردازند .

مزاياي فناوري­هاي اطلاعات براي سازمان­ها

بر هيچ كس پوشيده نيست كه اطلاعات صحيح يكي از مهمترين پارامترهاي تصميمات صحيح می­باشد. و اطلاعات همانند خوني است كه در كالبد سازمان­ها جريان پيدا مي­كند و در فرآيندهاي تصميم­گيري از مهمترين وظايف مديران حمايت مي­كند. سيستم­هاي اطلاعاتي همانند قلبي سالم و قوي اطلاعات سودمند، صحيح، دقيق و به موقع را پردازش مي­كنند و فناوري­هاي ارتباطاتي نظير انواع كنفرانس­هاي ويدئويي، صوتي، پست الكترونيک، فكس و حتي تلفن، بسان رگ حياتي در درون و بين سازمان­ها با سرعت، دقت و هزينه كم، اين اطلاعات را به گردش در مي­آورند. اصولاً نياز به فناوري­هاي اطلاعاتي ناشي از سه عامل است:

  • اول اينكه فناوري اطلاعات، صنعتي استراتژيك است و در زمره سودآورترين صنايع جهان بشمار مي­آيد.
  • دوم اینکه فناوري اطلاعات يك فناوري مادر و كليدي است و در تمام صنايع و خدمات كاربرد دارد.
  • سوم اينكه فناوري اطلاعات يك زير بناي اساسي است كه همه سازمان­ها را قادر مي­سازد تا در فضاي اطلاعاتي مناسب تنفس كنند، هزينه­هاي خود را كاهش داده و بهره­وري و كيفيت محصول و خدمات خود را افزايش دهند.هماهنگي كارها يكي از مهم­ترين وظايف مديران مي­باشد. كارايي هماهنگي، بطور فزاينده­اي از طريق استفاده از پست الكترونيك و خريد نرم افزارهاي ارتباطي افزايش خواهد يافت و فناوري بر كاهش عدم اطمينان و هماهنگ كردن افراد و گروههاي مختلف سازماني، موثر مي­باشد .

توسط فناوري اطلاعات نظير شبكه­ها، مرزهاي مكاني و زماني سازمان­ها شكسته مي­شوند و افراد به راحتي در ارتباط با هم قرار مي­گيرند چه اين ارتباطات درون سازمانی باشد و چه برون سازماني .فناوري اطلاعات اين توانايي را به افراد مشابه مي­دهد كه كارهاي مشابه بيشتري را نسبت به آنچه كه قبلاً انجام مي­دادند انجام دهند. فناوري­هاي اطلاعاتي راههاي جديدي را براي ذخيره سازي، بازيابي، انتقال و دريافت اطلاعات فراهم آورده و امكان تأسيس سيستم­هاي اطلاعاتي كارآمدتر و موثرتري را بيش از پيش مهيا كرده ­اند . همچنین یکی از مهمترین تاثیرات فناوری اطلاعات بر سازمان­ها می­تواند تاثیر آن بر مدیریت کیفیت در عصر کنونی باشد که مهمترین این تاثیرات عبارتند از:

  • بهبود روابط با مشتریان و تامین کنندگان
  • افزایش فرآیندهای کنترلی
  • آسان­تر کردن انجام کارهای تیمی
  • آسان­تر کردن فرآیند گردش اطلاعات بین بخش­های مختلف سازمانی
  • بهبود فرآیند طراحی کیفیت
  • اعمال بهتر نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه
  • اندازه­گیری هزینه­های کیفیت
  • بهبود فرآیند تصمیم­گیری در بخش­های کیفیت.

همچنین استفاده از فناوری اطلاعات می­تواند در بهبود کیفیت از طریق فعالیت­های زیر به سازمانها کمک نماید:

  • افزایش آگاهی­ها نسبت به کیفیت
  • کاهش هزینه­های کیفیت
  • سرعت بخشیدن به تجزیه و تحلیل داده­های کیفی
  • اطلاعات در دسترس در مورد سطوح کیفیت

 فناوری اطلاعات و ارتباطات

فناوری اطلاعات و ارتباطات   شامل سه مولفه است: الف) فناوری.          ب) اطلاعات.          ج) ارتباطات.

فناوری و اطلاعات را قبلا تعریف کرده­ایم اما ارتباطات چیست؟ ارتباطات فرآیندی است که ارگانیسم­ها را به یکدیگر پیوند می­دهد. این ارگانیسم ممکن است به دو دوست که با هم صحبت می­کنند، روزنامه­ها و خوانندگان آنها، کشور و خدمات پستی و سیستم تلفن آن اشاره داشته باشد.

در هر ارتباط چهار جز اصلی وجود دارد که عبارتند از: الف) فرستنده.        ب) گیرنده.             ج) پیام.              د) محیط ارتباطی.

هدف از برقراری ارتباط انتقال پیام ؛ نماد  از طریق محیط ارتباطی بین فرستنده و گیرنده است. لکن دو واژه فناوری اطلاعات و فناوری اطلاعات و ارتباطات از یک مفهوم برخوردار بوده و معمولا به جای یکدیگر نیز استفاده می­شوند اگرچه در منابع اطلاعاتی متعلق به کشور آمریکا معمولا از فناوری اطلاعات و در منابع اروپایی از فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده می­شود. گاهی فناوری ارتباطات را به شکل هر گونه روشی برای تبادل اطلاعات بین دو یا چند نقطه تعریف می­کنند در این صورت مشخص است که مفهوم فناوری اطلاعات وارتباطات ذیل مفهوم فناوری اطلاعات قرار می­گیرد و فناوری اطلاعات بار معنایی کاملتری را در بر خواهد داشت.

 منبع

هوشیاری،سعید(1393)، تاثیر بکارگیری فناوری اطلاعات بر هزینه­های کیفیت،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت صنعتی؛ موسسه آموزش عالی غیردولتی غیرانتفاعی ارشاد دماوند

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0