ابعاد ارتباطات سازمانی
به منظور مطالعه ی نظام مند ارتباطات سازمانی، لازم است کلیه ی ابعاد مربوط به ارتباطات سازمانی مورد توجه قرار گیرد. به طور کلی ابعاد مربوط به ارتباطات سازمانی سه دسته اند:
- بعد ارتباطی: که خود شامل چهار جزء می شود:
- مجاری ارتباطی: انسان ها به واسطه ی مجاری ارتباطی، می توانند میان خود ارتباط برقرار نمایند. مجاری ارتباطی بین افراد در سازمان به سه بخش عمدهی چهره به چهره، کتبی و الکترونیکی طبقه بندی شده اند.
- سبک های ارتباطی: که ناظر بر نوع رفتار افراد با یکدیگر است و به دو دسته ی رسمی و غیر رسمی تقسیم می شوند.
- مسیرهای ارتباطی: که شامل ارتباطات عمودی، افقی و مورب میان افراد سازمان بوده و ناظر بر مسیرهای ارتباطی است .
- محتوای ارتباطی: محتوای پیام ها و ارتباطات به سه دسته ی وظیفه ای، اجتماعی و ابتکاری تقسیم می شوند.
- بعد انسانی: جنبه های انسانی را در بر می گیرد و ارتباط میان افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. این عوامل شامل سه جزء است:
- ویژگی های فردی افراد: که خود به ویژگی های ذهنی ادراکی ؛ شرمرهورن ، روحی روانی و جسمانی تقسیم می شود.
- ویژگی های اجتماعی افراد: که خود به ویژگی های فرهنگی افراد؛ طبقه ی اجتماعی افراد؛ و اعتبار افراد؛ تقسیم می شوند.
- مهارت های ارتباطی: مجموعه ای از رفتارهای هدفمند، به هم مرتبط و متناسب با وضعیت هستند که آموختنی بوده و تحت کنترل فرد می باشند و شامل مهارت های ارتباط کلامی؛ گفتاری و نوشتاری، ارتباطات غیر کلامی ؛ رفتارهای صوتی و غیر صوتی، گوش دادن مؤثر و ارایه ی بازخورد می شود.
- بعد سازمانی: ساختار و محتوای سازمان را در بر می گیرد و ارتباطات سازمانی را تحت تأثیر قرار می دهد. این عوامل به دو دسته طبقه بندی می شود:
ساختار سازمانی: ساختار سازمانی بر این تأکید دارد که وظایف چگونه تخصیص داده شوند، چه شخصی به چه کسی گزارش دهد و ساز و کارهای هم آهنگی رسمس و همچنین الگوهای تعاملی سازمانی که باید رعایت شود کدامند؟ ساختار به عنوان یکی از اجزای سازمانی از عناصر پیچیدگی، رسمیت و تمرکز تشکیل شده است . عناصر پیچیدگی؛ تفکیک عمودی، افقی و جغرافیایی ، رسمیت و تمرکز ارتباطات سازمانی را تحت تأثیر قرار می دهد .
فرهنگ سازمانی: مجموعه عقاید مشترک و ارزش های اخلاقی است که در درون یک سازمان توسعه می یابد و رفتار اعضای آنرا هدایت می کند . یکی از مسایل اساسی که پژوهشگران از جمله هافستد ؛ به آن توجه نموده است، چگونگی اثرگذاری فرهنگ بر رفتار کارکنان است. یافته ی اصلی بررسی هافستد آن است که سازمان ها به شدت تحت تأثیر فرهنگ هستند. هافستد ابعاد و مقیاس های فرهنگی را به چهار دسته تقسیم نموده است:
فاصله ی قدرت : درجه ای از نابرابری در میان افراد که مردم یک کشور آن را عادی می دانند.
فردگرایی : درجه ای که افراد در یک کشور ترجیح می دهند به جای عضویت در گروه، به صورت فردی عمل نمایند.
مردخویی : درجه ای که ارزش های مردانه هم چون قاطعیت، رقابت و موفقیت مورد تأکید هستند. در مقابلِ آن، ارزش های زنانه هم چون کیفیت زندگی، روابط شخصی گرم و دوستانه، خدمت رسانی و غیره قرار دارد.
اجتناب از عدم اطمینان: درجه ای که افراد یک کشور موقعیت های ساختار یافته را به شرایط ساختار نایافته ترجیح می دهند .
ابعاد مذکور، ارتباطات سازمانی را تحت تأثیر قرار می دهد. در تحقیق حاضر بعد ارتباطی به عنوان ارتباطات سازمانی به حساب آمده است.
منبع
قادری،معروف(1393)، تاثیر ارتباطات سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی،پایان کارشناسی ارشد،مدیریت دولتی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید