آموزش سازمانی
ماهیت و تعاریف آموزش
آموزش یکی از امور اجتناب ناپذیر زندگی انسان است زیرا زمینه ساز همگام سازی فرد یا افراد با تغییرات می باشد تغییر نیز عنصر جدایی ناپذیر زندگی انسان است زیرا روزانه خواسته یا ناخواسته در زندگی فرد ظهور می یابد باتوجه به نکات بالا بررسی اجمالی مفهوم آموزش امری ضروری و لازم می باشد.
ابتدا به بررسی لغوی مفهوم آموزش می پردازیم. آموزش در فرهنگ عمید در معانی آموختن، تعلیم دادن و یاد دادن آمده است. در فرهنگ حییم مقابل کلمه ی(Instruct) معانی دستور دادن و تعلیم دادن، چیزی یاد دادن، آگاه کردن دیده می شود و در مقابل کلمه ی (Instruction) که در فارسی غالبا معادل کلمه ی آموزش در نظر گرفته می شود، معانی تعلیم، آموزش و دستور آورده شده است.
از واژه ی آموزش تعاریف مختلفی بیان گردیده است که نشانگر جنبه های مختلف آن و تفاوت در مناظر و دیدگاه هاست دسته ای از این تعاریف عبارتند از: آموزش، تسهیل فرایند یادگیری در زمینه هایی است که برای ایجاد تغییر نسبتا پایدار در افراد و به منظور ارتقاء قابلیت انجام کار آن ها صورت می گیرد. آموزش می تواند با تغییر دانش، نگرش، رفتار و مهارت های فرد همراه باشد ودر دانسته های کارکنان، نحوه انجام کار آن ها، نگرش آن ها نسبت به کار یا تعامل آن ها با همکاران یا سرپرستان تغییر ایجاد کند.
آموزش به معنای انتقال معلومات و مهارت ها به دیگران است به طوری که این معلومات و اطلاعات به کار آیند و موجب تحول و دگرگونی در رفتار شوند. اصولا آموزش راهی است که مقصد آن پدید آوردن دگرگونی و تحول است و آموزشی که به هیچ تحولی نیانجامد از معنی حقیقی خود دور است.
انواع آموزش
آموزش ها از منظر مکان آموزش و رسمیت به دو گروه زیر تقسیم می شوند:
آموزش رسمی یا مدرسه ای شامل نظام آموزشی است که از کودکستان آغاز شده و تا آموزش عالی ادامه می یابد. این نوع آموزش سازمان یافته است و دارای ساختاری مشخص می باشد و از سلسله مراتب منظمی پیروی می کند.
2.آموزش غیر رسمی
آموزش غیر رسمی به هر نوع فعالیت آموزشی و کار آموزی تلقی می شود که سازمان یافته بوده ولی در خارج از نظام آموزشی رسمی تحقق می پذیرد.همچون دوره های آموزشی و کار آموزی کوتاه مدت در زمینه های گوناگون عقیدتی-سیاسی، سواد آموزی، بهداشت، تعاون، کمک های اولیه، تنظیم خانواده، کسب مهارت های حرفه ای و فنی در زمینه های صنعت، کشاورزی و خدمات و انواع آموزش های مفید برای ساختن توانایی ها، استعداد ها و ساعات فراغت.
بهسازی منابع انسانی یک عامل مهم برای موفقیت سازمانی است. آموزش، متداول ترین شکل بهسازی منابع انسانی است که به سازمان ها کمک می کند تا اثربخشی و بهره وری نیروی کار را بوسیله ی یادگیری خاص به سمت بهبود عملکرد ارتقا دهند.
افرادی که به استخدام یک سازمان در می آیند، علاوه بر معلومات حاصل از تحصیلات دانشگاهی، به آموزش های تخصصی و حرفه ای نیز نیاز دارند تا دانش فنی و مهارت های لازم را برای انجام شایسته وظایف محوله بدست آورند. این آموزش ها به کارکنان کمک می کند تا نقش فعال تر و موثر تری را دنیل به اهداف سازمان ایفا کنند. از آموزش سازمانی تعاریف متعددی بیان شده که هرکدام به جوانبی از آن توجه دارد در زیر به بیان تعدادی از آنها پرداخته شده است:
آگوینز و کریجر، آموزش در یک سازمان را به عنوان اکتساب نظام مند در جهت تاثیر گذاری بر دانش، مهارت و نگرش افراد به منظور بهبود اثربخشی افراد، گروه و سازمان تعریف کرده اند(آگوینز و کریجر، 2009). آموزش سازمانی مجموعه ای از فعالیت ها، روش و برنامه هایی است که شاغلین به کمک آنها در بهبود سطح آگاهی، رفتار، گرایش و استعداد ذهنی خویش گام بر می دارند تا بتوانند مهارت و شایستگی کامل خود را در انجام وظایف مربوط به شغل شان نشان دهند. چمگ و هو (2011) بیان می کنند هدف چنین برنامه هایی توانمند سازی کارکنان جهت رشد حرفه ای، افزایش عملکرد و بهره وری آنان است.
آموزش سازمانی را می توان به عنوان فراگیری و توسعه منظم دانش، مهارت ها و نگرش های مورد نیاز کارکنان برای اجرای مناسب وظایف یا بهبود عملکرد در محیط شغلی تعریف کرد. به عبارت دیگر، آموزش مجموعه فعالیت هایی است که فرصتی را برای کسب و بهبود مهارت های مربوط به شغل فراهم سازد. این فعالیت ها، هم برای آموزش مقدماتی یک کارمند و هم در خصوص بالابردن و بهبود مهارت های فرد مصداق دارد و همچنین کمک می کند تا فرد بتواند از عهده لازمه های شغلی در حال تغییر برآید. آموزش سازمانی عبارت است از برگزاری دوره های مختلف کارآموزی، دانش افزایی و گردهمایی های آموزشی به منظور دانش افزایی و استفاده از سایر مزایای استخدامی و مالی. به گفته برناردین (2003) آموزش هرگونه کوششی است جهت بهبود عملکرد فرد در شغل فعلی او و این به معنای تغییر دانش و اطلاعات، مهارت ها، نگرش ها و رفتار های خاص او می باشد. آموزش سازمانی کوشش مداوم و برنامه ریزی شده بوسیله ی مدیریت برای بهبود سطوح شایستگی کارکنان و در نهایت عملکرد سازمانی است. آموزش سازمانی فرایندی است که سازمان توسط آن به طور مستمر از تولید، فرآیند و نظام موجود می پرسد، موقعیت استراتژیک را شناسایی می کند، و روش های مختلف آموزش را برای رسیدن به سود رقابتی به کار می برد. آموزش، استفاده نظامند و برنامه ریزی شده از فعالیت های آموزشی مقرر به منظور ارتقاء یادگیری است. این رویکرد در عبارت «آموزش یادگیری محور» خلاصه می شود و یکی از چندین اقدامی است که سازمان می تواند نسبت به ارتقای یادگیری در پیش گیرد.آموزش سازمانی عبارت است از کوشش در جهت بهبود عملکرد شاغل در ارتباط با انجام کار و مسائل مربوط به آن.
آموزش کارکنان، کلیه مساعی و کوشش هایی است که در جهت ارتقا سطح دانش و آگاهی، مهارت های فنی، حرفه ای و شغلی و همچنین ایجاد رفتار مطلوب در کارکنان یک سازمان به عمل می آید و آنان را آماده انجام بهینه وظایف و مسئولیت های شغلی خود می نماید. آموزش سازمانی، تلاشی برنامه ریزی شده از سوی سازمان است که به کارکنان در یادگیری دانش، مهارت ها و نگرش های مرتبط با کار کمک می کند. آموزش کارکنان به هرگونه اقدام یا فعالیتی در سازمان اشاره دارد که مهارت های کارکنان را ارتقا داده و عملکرد کاری آن ها را چه در کوتاه مدت و چه در بلند مدت بهبود می بخشد.آموزش کارکنان را می توان بخشی از فرآیند نظام مدیریت منابع انسانی در سازمان ها دانست که درصدد است از توانایی های بالقوه و نامحدود انسان ها و همچنین توانایی تغییر پذیری آن ها در جهت رشد سازمانی استفاده به عمل آورد. انجمن خدمات نیروی انسانی، آموزش را به صورت یک فرآیند برنامه ریزی شده برای اصلاح دانش، نگرش و مهارت افراد از راه تجربه های یادگیری برای رسیدن به عملکرد موثر در یک فعالیت، یا مجموعه ای از رفتار ها در یک موقعیت کاری، در جهت توسعه توانایی های افراد با هدف رفع نیاز های جاری و آتی سازمان، تعریف می کند. به عقیده ی نوئه (2010) آموزش، مجموعه تلاش های برنامه ریزی شده یک سازمان برای سهولت یادگیری کارکنان، در مورد شایستگی های شغلی آن ها است. این شایستگی ها دانش، مهارت ها و رفتار هایی را که برای عملکرد شغلی موفق، حیاتی اند، در بر می گیرد.
منبع
اردلان، محمدرضا، بهشتی راد، رقیه و سلطانزاده، وحید(1396)، طراحی الگوی بهره وری منابع انسانی با توجه به آموزش ضمن خدمت و برنامه ریزی مسیر شغلی، گزارش نهایی طرح تحقیقاتی بنیاد ملی نخبگان استان همدان.
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید