آزمون های دیداری – حرکتی

آزمون رشدی یکپارچگی بینایی حرکتی بیری

این آزمون متشکل از 24 تصویر هندسی است که در یک دفترچه از ساده به دشوار تنطیم شده اند.این تصاویر در 8 صفحه به طریقی تنظیم شده اند که در هر صفحه 3 شکل قرار می گیرد . زیر هر شکل محلی خاص برای کپی کردن آن شکل در نظر گرفته شده است . بیری روایی همزمان آزمون را مبتنی بر ارتباط نمرات آزمون و سن 89/0 گزارش کرده است . پایایی بازآزمایی بین 63/0 تا 92/0 گزارش شده است.

آزمون دیداری حرکتی بندر گشتالت

ورتایمر، یکی از سه بنیان گذار مشهور مکتب گشتالت ، در سال 1923، سی و دو تصویر هندسی را جهت مطالعۀ ادراک دیداری ، به هدف دستیابی به قوانین روان شناختی مباحث مربوط به ادراک ابداع نمود . تحقیقات ورتایمر تأیید کرد که ادراک بصری در نزد انسان به گونۀ پویا انجام می شود ودر شکل گیری آن عوامل درونی از جمله فعالیت های «خود نظم بخشی» نقش اساسی به عهده می گیرند . به نظر او محرک های بیرونی به همان گونه که در واقعیت های عینی شان وجود دارند ، بر روی انسان اثر باقی نمی گذارند ، بلکه انسان از درون به بازسازی آنها می پردازد و آنها را به گونه ای ادراک می کند که ویژۀ خود اوست .

دکتر لورتا بندر، با اقتباس از ورتایمر 9 کارت از بین 32 کارت او را انتخاب کرد.بندر،به درستی دریافته بود که بازسازی ترسیمی هرتصویر به دودسته ازعوامل بستگی دارد :

  • ویژگی های محرک تصویری : از جمله شکل تصویر ، بزرگی یا کوچکی ابعاد آن ، وضعیت قرار گرفتن اجزای تصویر در کنار هم ، سادگی یا دشواری تصویر ….
  • ویژگی های آزمودنی : از جمله سن و درجۀ بلوغ ادراکی و حرکتی آزمودنی ، دقت و تمرکز او ، خستگی او ، اضطراب واسترس آزمودنی درجریان ترسیم،ابتلا به برخی ازامراض روانی،یا برخی از ضایعات عصب شناختی.

در حالیکه در گذشته آزمون بندر برای تشخیص وضعیت کودکان استثنایی به کار گرفته می شد ، امروز به عنوان یک آزمون رشد ادراک بصری – حرکتی برای تعیین وضعیت کودکانی که به مدرسه وارد می شوند و به عنوان وسیله ای برای تشخیص مشکلات یادگیری کودکان دبستانی و توانایی پیشرفت تحصیلی آنان به کار می رود . پژوهش ها نشان می دهد که انجام موفقیت آمیز آزمون بندر توسط کودکان تازه وارد دبستانی شاخصی برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی بهتر این دسته از کودکان نیز هست . البته این قدرت پیش بینی بستگی به رعایت تمام مقتضیات اجرایی آزمون؛ کیفیت اجرا ، نمره گذاری دقیق ، به کارگیری شاخص های عاطفی،سن و جنس کودک و رفتار کودک در حین اجرای آزمون دارد.

آزمون بندر در حال حاضر یکی از پنج آزمون مشهور دنیا را تشکیل می دهد؛آزمون های دیگر عبارتند از:آزمون استانفورد بینه ، آزمون وکسلر ، آزمون رورشاخ و آزمون T.A.T. در مدت زمانیکه از عمر این آزمون می گذرد روان شناسان و روان پزشکان روز به روز از آن استقبال بیشتری به عمل آورده اند و تعداد تحقیقاتی که در محیط های آموزشی یا بیمارستانی به وسیله آن انجام شده است ، افزایش پیدا کرده است.

منبع

کبیریان،بهناز(1392)، تاثیراسباب بازیهای فکری بررشدمهارت هماهنگی دیداری-حرکتی کودکان،پایان نامه کارشناسی ارشد،آموزش پیش دبستانی،دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی علامه طباطبایی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0