کتابخانه ملي

کتابخانه ملي، مادر کتابخانه‌هاي يک کشور است و در راس همه آنها قرار دارد و به پيشرفت نظام کتابخانه‌اي کشور، به‌خصوص شبکه کتابخانه‌هاي عمومي کمک مي‌کند. کتابخانه ملي معمولا يک يا چند نسخه از کليه آثار مکتوب وغيرمکتوب کشور مربوطه رابراي ثبت، نگهداري وفهرست‌نويسي دريافت مي‌دارد. وظيفه کتابخانه ثبت آثارهم  هست. بودجه کتابخانه ملي از طريق دولت تامين مي‌شود و اداره آن با هيات امناست.

ويژگي‌هاي قرن 19، براي رشد کتابخانه‌هاي ملي مساعد بود و اين مساله مورد تاييد است که قرن 19 دوران کاشتن بذر کتابخانه ملي با ارزش جهان است. احتمالاً پاره‌اي از اين کتابخانه‌ها پيشتر پايه‌گذاري شده‌اند اما بيشترين تاکيد بر ملي بودن آنها و مورد پذيرش و شناسايي قرار گرفتن آنها در قرن 19 ميلادي است. اين نوع کتابخانه همه نوشته‌ها را در سطح ملي گرد مي‌آورد و منظم مي‌کند و خدماتش نه تنها جغرافيايي کشور گسترده است بلکه امروزه ، به سبب ايجاد شبکه‌هاي جهاني، با جوامع خارج از کشور نيز در ارتباط است. اجتماعي که با اين گونه کتابخانه همبستگي دارد يک ملت است.

وظايف کتابخانه ملي

کتابخانه ملي بايد از هر کتابي که داخل مرزهاي جغرافيايي يک کشور منتشر مي‌شود يک يا چند نسخه را داشته باشد:

  1. تهيه کتابشناسي ملي؛
  2. تهيه فهرست مشترک ؛
  3. وضع قوانين مربوط به کتابخانه‌ها؛
  4. تهيه ميکروفيلم ، چاپ عکس ، افست, از کتاب و تشکيل کلاس‌هاي کار‌آموزي و برگزاري نمايشگاههاي کتاب.

هر كتابخانه بسته به شرايط و امكانات خود، مي­تواند روش آموزش مناسبي را براي آموزش استفاده‌كنندگان خود انتخاب نمايد. كتابداران كتابخانه­هاي ملي مي­توانند به طور مستقيم و غيرمستقيم به مراجعه­كنندگان كمك كنند تا براي افزودن به سطح سواد و معلومات، استفاده از منابع اطلاعاتي را بياموزند و هر اندازه در بهره­گيري عملي  مهارت­هاي سواد اطلاعاتي به مراجعه­كنندگان ياري رسانند، خواهند توانست به ارتقاي منزلت و تصوير اجتماعي كتابداران و ارزشمندي بيشتر حرفه خود كمك كنند.

 از جمله روشهاي آموزش استفاده­كنندگان مي­توان به موارد زير اشاره نمود:

  • آموزش آشنايي با كتابخانه
  • آموزش انفرادي؛ از طريق جزوه­هاي راهنماي آموزشي
  • تشكيل كلاس­هاي كوتاه مدت
  • گروه‌هاي بازديد از كتابخانه
  • آموزش غير مستقيم؛ از طريق تهيه و نصب تابلوها و پوسترهاي راهنما
  • آموزش گروهي؛ برگزاري سمينارها، سخنراني­ها و كارگاه­هاي آموزشي
  • آموزش از طريق اينترنت

چيزهاييکه من مايل به دانستن آنها مي‌باشم درکتاب است و بهترين رفيق من آنکس است که کتابي بمن بدهد که نخوانده باشم.

منبع

برجیان بروجنی،مهشید(1390)، سواد اطلاعاتي کتابداران شاغل در سازمان اسناد و کتابخانه، پایان نامه کارشناسی ارشد،کتابداری واطلاع رسانی، دانشکده ادبيات و علوم انساني تهران

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0