نگرش حرفه اي

 نگرش يکي از ويژگي هاي انساني است که به نظر مي رسد  از ويژگي هاي فطري انسانها  باشد . نگرش عاملي براي برقراري روابط اجتماعي است . در واقع روابط انسانها با يکديگر بر پايه نگرش استوار شده است . بدون نگرش رفتار هاي انساني معني و مفهوم خود را از دست مي دهند .هر رفتاري که در  موقعيتي خاص در قبال ديگري صورت مي گيرد،نشانگر نگرشيست که فرددرقبال ديگران دارد.تفکر عقلاني و منطقي نيز همان است که انسان بايد حقوق خويش را بشناسد و حقوق ديگران را نيز رعايت نمايد. نگرش يک مفهوم ذهني ، عقلاني و منطقي است که انسانها براي عملي کردن اهدافشان و حفظ تعادل ، حيات و دوام نظام اجتماعي بر پايه نيروي خود دوستي ساخته و پرداخته کرده اند .  شکوفايي استعداد موجب گرديده است که انسان براي حفظ و پرورش آن هنجار هايي را با توجه به موقعيت هاي مختلف ابداع نمايد . بنابر اين نگرش يکي از ويژگي هاي انساني است که در همه وجود دارد ، اما همه به يک اندازه به آن پايبند نيستند .عوامل متعددي موجب مي شودکه ميزان نگرش درافرادمختلف متفاوت  باشد ؛ تحقيقات متعددي در اين زمينه صورت گرفته و عواملي همچون رضايت،اعتقادات ديني،وجدان،اخلاق،فرهنگ،احساس تعلق،وضعيت اقتصادي ، شخصيت ، ميزان تحصيلات و…  برنگرش حرفه اي افراد دخيل دانسته اند . يكي از عمده ترين دغدغه هاي مديران كارآمد در سطوح مختلف، چگونگي ايجاد بسترهاي مناسب بـراي عوامل انساني شاغل در تمام حرفه ها است تا آنها با حس مسئوليت و نگرش كامل به حرفه خود بپردازند و اصول اخلاقي حاكم بر شغل و حرفه خود را رعايت كنند. اما اين مديران به رغم كارآمد بودن ، بعضاَ با توفيق روبرو نيستند و هرازگاهي در رسانه هاي جمعي مي خوانيم پل يا ساختماني فرو مي ريزد، جاده اي غيراستاندارد ساخته مي شود، سازماني ورشكست مي شود، پسابهاي كارخانه اي به رودخانه اي سرازير و يا يكي از كارخانه هاي صنايع غذايي به علت عدم رعايت مسايل بهداشتي تعطيل مي شود. همگي اين اتفاقات ، گروههــاي مختلف مردم راموردتهديد قرارمي دهد اما دلايل وقوع اين اتفاق‌ها چيست؟ بررسي و تحقيق پيرامون چنين اتفاق‌هايي آنقدر آسان نيست كه بتوان با نگاهي ساده به اين رخدادها ،آنها را تجزيه وتحليل كرده و دلايل رخدادشان را به دست آورد. بلكه اين دلايل در بطن و نهاد فرايند مشاغل گوناگون و فرهنگ حاكم بر آن استوار است يعني همان اصول زيربنايي كه بايد بدان پايبند بود. چندي است اصطلاح نگرش حرفه اي به فرهنگ اداري کشور راه يافته و مورد توجه مديران ارشد قرار گرفته است. نگرش حرفه اي  را مي‌توان رضايت قلبي و التزام عملي نسبت به وظايف تعيين شده براي انسان تعريف کرد.بااين شرط که بدون هرگونه سيستم نظارتي، شخص وظايف خودرابه بهترين نحو ممکن به انجام رساند.

نگرش ارزشي است که ناظر بر کليه ارزش ها و هنجارها مي باشد  بنابر اين نگرش يک امر ذهني و دروني است که طي جامعه پذيري در فرد دروني مي شود . و موجب تحقق هنجار ها و ارزشها از روي ميل باطني مي گردد. به نظر مي رسد هنجار هايي که از روي نگرش صورت مي گيرد از دوام و پايداري بيشتري بر خوردارند امّا هنجارهايي که صرفاً به خاطر پاداش و تنبيه رعايت مي شوند موقتي خواهند بود . به نظر مي رسد ضعف اخلاق کاري به خاطر بيگانگي نيست بلکه به خاطر آگاهي از وضعيت موجود مي باشد .مطابق نظريه خوددوستي انسان با سوء استفاده کردن مخالف است . و مطابق نظر دورکيم و کوهن و نظريه کنش متقابل و نظريه برابري و انتظار  ، ضعف اخلاق کاري واکنشي براي شرايط کاري مي باشدومطابق نظريه  احساس بي عدالتي اجتماعي ديويس و گار،بي عدالتي اجتماعي مهمترين عامل بروز نارضايتي و گسست نگرش گروهي در سطوح مختلف اجتماعي، سازمان يا كليت نظام سياسي و اجتماعي است .

از ديدگاه هرسي و بلانچارت در بخش نظام فرهنگي و نقش آن در نگرش كاري بر موضوعاتي چون انسجام فرهنگي ، معني كار و ارزش كار تاكيد شده است .

در بعد معني كار،ديدانسانهانسبت بكارمورد بررسي قرار مي گيردودربعدارزش كاراين مقوله كه انسانهاچقدركاركردن راارزشمندميدانند،موضوع وموردفكروبررسي قرارمي گيرد.رايلي و کادول،نگرش را بعوامل وانگيزه‌هاي دروني و بيروني شغل تقسيم مي‌کنند.سامرز،نگرش موثررا نوعي وابستگي وانضمام به سازمان مي‌داندکه بصورت پذيرش ارزشهاي سازمان و تمايل به باقيماندن درسازمان تظاهرمي‌نمايد.فارابي،براساس نظريه هاي علمي ونتايج تحقيقات عوامل اقتصادي اجتماعي ،فرهنگي واقتصادي برنگرش مؤثرند که چندموردازآنهاکه رابطه نزديکي باموضوع دارندموردبررسي قرارگرفته است .

منبع

یزدان پناه،کیا(1393)،ارتباط سنجی ارگونومی،فرسودگی شغلی ونگرش حرفه ای معلمان،پایان نامه کارشناسی ارشد،علوم تربیتی مدیریت آموزشی،دانشکده ادبیات وعلوم انسانی شهیدباهنرکرمان

ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0