نقش واسطهگری ارضای نیازهای روانشناختی پایه در رابطه بین ابعاد الگوهای ارتباطات
خانواده و دانشجو- استاد و گرایشهای تفکر انتقادی
در ارتباطات خانوادگی و دانشگاهی جهتگیری گفت و شنود بر ارضای نیاز به خودپیروی، نیاز به شایستگی و نیاز به ارتباط با دیگران تأثیر مثبت و جهتگیری همنوایی بر ارضای نیاز به خودپیروی و نیاز به شایستگی تأثیر منفی داشته باشد. این در حالی است که نتایج تحقیق بوگیانو، مین و کتز ، حاکی از آن است که هم خودپیروی و هم شایستگی ادراک شده پیشبینیکنندههای مهم ترجیح تکالیف چالشانگیز به جای تکالیف آسان هستند و انتظار میرود ترجیح تکالیف چالشانگیز با گرایشهای حقیقتجویی، کنجکاوی و اعتماد به نفس در تفکر انتقادی ارتباط داشته باشد.
ارضای نیاز به خودپیروی که به نظر میرسد جهتگیری گفت و شنود بر آن تأثیر مثبت و جهتگیری همنوایی بر آن تأثیر منفی دارد، بنا به عقیده دسی و رایان ، مزیتهای انطباقی زیادی همچون توانایی تنظیم بهتر افکار، اعمال و عواطف مطابق با نیازها و تمایلات خود فرد و توانایی جدا شدن از گروههای اجتماعی در صورت لزوم را فراهم میآورد. از این لحاظ انتظار میرود ارضای این نیاز با گرایش به قاعدهمندی که نیازمند توانایی عمل مستقل است و گرایش به تحلیلگری که فرد را قادر میسازد بدون کمک دیگران متوجه مشکلاتی که در کار وجود دارد، بشود در ارتباط باشد ؛ انتظـار میرود ارضــای نیــاز به شـایستگـی که به نظـر میرسـد جهتگیـری گفت و شنود بر آن تأثیر مثبت و جهتگیری همنوایی بر آن تأثیر به منفی داشته باشند، با گرایش به اعتماد به نفس در تفکر انتقادی یعنی، اعتماد به قدرت استدلال خود در برخورد با مسایل در ارتباط باشد.
در پایان، انتظار میرود ارضای نیاز به ارتباط با دیگران که بنظر میرسد جهتگیری گفت و شنود بر آن تأثیر مثبت دارد، با گرایش به تفکر انتقادی ارتباط داشته باشد. به نظر میرسد وقتی ارضای این نیاز منوط به در نظر گرفتن نظرات و احساسات دیگران و نادیده گرفتن حقیقت میشود، این نیاز با گرایش به تفکر انتقادی رابطه منفی پیدا میکند. اما زمانی که در نظر گرفتن دیگـران حتیالامکان مانع از در نظر داشتن حقیقت نمیشود، میتواند با گرایش به پختگی شناختی ارتباط مثبت داشته باشد.
در مجموع، بنظر میرسد ارضای نیازهای روانشناختی پایه در رابطه بین ابعـاد جهتگیـری گفت و شنود و همنوایی الگوهای ارتباطات خانوادگی و دانشگاهی و گرایشهای تفکر انتقادی نقش واسطهگری دارد.
منبع
کورش نیا،مریم(1390)، ارایه مدلی علّی برای گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان،پایان نامه دکترا،روانشناسی تربیتی، دانشكده علوم تربيتي و روانشناسي شیراز
ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید