نظریههای حافظه فعال
مدل پردازش اطلاعات
در سال۱۹۶۰ یک مدل شناختی از پردازش ذهن انسان به عنوان مدل پردازش اطلاعات پذیرش گستردهای را به دست آورد. این مدل با تشبیه ذهن انسان به سیستم پردازش کامپیوتر روند پردازش اطلاعات را از گیرندههای حسی تا ذخیره اطلاعات و پاسخهای رفتاری را تبیین میکند. بر اساس این مدل، سیستم پردازش شناختی یک مجموعه جداگانه را در بردارد اما زیر سیستمهای پردازش اطلاعات به یکدیگر متصلاند و به همراه مولفهها و اجزای حافظه هسته سیستم را تشکیل میدهند . انواع اصلی از پردازش در مدل، ادراک انتخابی، رمزگذاری، اندوزش، بازگردانی و سازماندهی پاسخ و کنترل سیستم را در بردارد. این مدل به لحاظ ایستا و بدون تحرک بودن و همچنین نداشتن ارتباط با یادگیری تحصیلی مورد انتقاد قرار گرفت .
مدل اتکینسون-شیفرین
از میان مدلهای متعدد حافظه در سال ۱۹۶۰ و۱۹۷۰، مدل اتکینسون-شیفرین ، بیشترین پذیرش را به دست آورد. مدل اتکینسون ـ شیفرین، در واقع بسطیافته مدل پردازش اطلاعات است که در اصل توسط برودبنت، معرفی و پیشنهاد شد. اتکینسون و شیفرین، حافظه را به سه مولفه اندوزش تقسیم کردند: چندین حافظه حسی وجود دارد که هر یک اطلاعات را از یک اندام حسی میپذیرند؛ و یک حافظه کوتاهمدت که به واسطه حافظه حسی موقتی تقویت میگردد؛ و یک حافظه بلندمدت که ورودیها و خروجیهای اطلاعات به حافظه کوتاهمدت را مبادله میکند. اتکینسون و شیفرین، معتقد بودند که حافظه کوتاهمدت فضای تمرینی برای یادگیری حافظه بلندمدت هست. در این مدل حافظه کوتاهمدت به عنوان ویژگی محوری میباشد. اطلاعات موجود در حافظه کوتاهمدت به سرعت فراموش میشوند مگر این که از طریق مرور ذهنی نگهداری شوند. اتکینسون و شیفرین، بیان کردند که یادگیری بستگی به مقدار زمان اطلاعات در حافظه موقتی دارد. این مدل همچنین فرض میکند که حافظه کوتاهمدت نقش مهمی در بازیابی حافظه بلندمدت بازی میکند .
در انتقادی که به این مدل شده است از آن به عنوان مدل سطح متوسط یاد کردهاند و گفتهاند که این مدل بیش از حد کارکرد حافظه را ساده انگاشته است و با تاکید بسیار بر ساختار حافظه فرایند پردازش را نادیده گرفتهاند و با ظهور نظریههای حافظه فعال، این مدل خیلی زود محو شد. هر چند که سه بخش نسخه مدل اتکینسون-شیفرین بعنوان یک چارچوب مهم برای تفسیر عملکرد حافظه همچنان باقی است.
منبع
آقاجانی،نورا(1392)، اثربخشی آموزش نرمافزار انبک بر بهبود حافظه فعال دانش آموزان،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی ، دانشگاه آزاد اسلامی گیلان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید