نشانههاي سوءمصرف مواد
نشانه هاي سوءمصرف مواد نسبت به نواع داروي مصرف شده، مقدار دارو و شخصيت معتاد فرق ميکند. به اين دليل بايد اين عوامل را جداگانه مورد بررسي قرار داد. ترياک، مورفين، هروئين که مشتقات اصلي ترياک هستند، معمولا از راه بيني کشيدن يا تزريي زير جلدي وارد بدن ميشوند و آثار آن که بالافاصله ديده ميشوند، عبارتند از:
- تخفيف حرکت هاي ارادي
- کاهش ميل جنسي
- خواب آلودگي که با روشني ذهن همراه است ؛ روياي خوش
- تسکين درد
- انبساط خاطر همراه با احساس رضایتمندي و آرامش
- روياهاي شيرين و مطبوع
- احساس مبهم از زمان و مکان .
عوارض سوءمصرف مواد
عوارض جسمي و رواني: برخي از پيامدهاي گروه جسمي – رواني که بخاطر استعمال مواد مخدر در کوتاه مدت يا دراز مدت عايد انسان ميشود به قرار زير است:
- به گفتة پزشکان مواد مخدر نوعي سم است و مصرف اين مواد باعث نوعي مسموميت ميشود که به مرور آثار مخرب خود را بروي جسم و اعصاب و روان انسان ميگذارد.
- مواد مخدر اعصاب حسي و مراکز مغزي را تخدير و بي حس نموده و طبعا از حساسيت آن ها ميکاهد در نتيجه منجر به کاهش ميزان ادراک و حساسيت روحي شخص ميگردد.
- عوارض سوء مصرف مواد مخدر به مروز زمان بر جسم و روان آدمي بگونهاي است که سلامت جسمي و رواني را از انسان ميگيرد و بدين وسيله او را از هر حيواني زبونتر ميسازد او را تبديل به موجودي ميکند که نه حيوان است، نه انسان، حيوان نيست، چون جسمش سالم نيست. انسان نيست چون فاقد عواطف و احساسات و اراده و ابتکار و خلاقيت است.
- مصرف کننده مواد به هر انگيزهاي دست به چنين کاري زده باشد پس از لحظات يا ساعات سرخوشي دچار اندوه و ياس و نگراني و اضطراب زايد الوصفي ميگردد.
- کساني که ترياک و مشقات آن را مصرف ميکند و دير يا زود به عوارضي چون، بيدار خوبي، رعشه عضلات، حالت تهوع، کاهش فشار خون، از دست دادن قدرت بيان، بي دقتي در بينايي مبتلا ميشوند.
عوارض اقتصادي ومالي:
- خسارت بر اقتصاد و وضعيت مالي خانواده معتاد. اين خسارت و هزينه تحصيلي غالبا قسمت قابل توجهي از درآمد مالي خانواده معتاد را شامل ميشود. امکاناتي که ميبايست در جهت رفاه و آسايش و تعليم و تربيت اعضاي خانواده قرار ميگرفت، دود مي شود و به آسمان ميرود.
- خسارت وارد بر اقتصاد کشور ناشي از نگهداري معتادان در زندان ها. بر اساس آمارهاي موجود تعداد زندانيان کشور در سال هاي 1377 و 1378 بين 150 تا 160 هزار نفر بوده است که بيش از 60 درصد آنان يعني ترتيب يکصد هزار نفر، آنان را معتادان و مجروحين مواد مخدر تشکيل دادهاند.
- اعتياد و قاچاق مواد مخدر مانعي بزرگ بر سر راه توسعه و رونق اقتصادي، خسارت هاي ناشي از سوء مصرف و قاچاق مواد مخدر بر اقتصاد مملکت سالانه بالغ بر 1500 ميليارد تومان است که در مقايسه با تعداد معتادان کشور سرانه هر معتاد بالغ بر دو هزار تومان در روز ميشود.
عوارض فرهنگي – اجتماعي
- عدم اعتياد و امنيت اجتماعي
- اعتياد تهديدي عليه بهداشت عمومي .
عوارض معنوي
بخاطر وجود پديده شوم قاچاق و سوء مصرف مواد مخدر به فرد مصرف کننده، خانواده و اطرافيان او و به عموم جامعه خسارت هايي وارد مي شود که به هيچ عنوان حتي با هزينه کردن ميلياردها تومان جبران نميگردد. برخي از اين خسارت ها به قرار زير است:
- محروم شدن کودکان از داشتن خانواده مناسب؛
- متلاشي شدن کانون گرم و با صفاي خانواده، از هم گسيخته شدن عشق مشترک .
منبع
سیدعلوی،ساناز(1394)، گروه درمانی مبتنی بر مراحل تغییر بر انعطاف پذیری کنشی و باورهای فراشناختی معتادین،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی مشاوره وراهنمایی،دانشگاه آزاداسلامی
ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید