انواع آموزش

بدیهی است برنامه ریزی آموزشی تنها به تعیین مطلوب ترین اقدامات جهت تربیت نیروی انسانی مورد نیاز بخش های اقتصادی کشور محدود نمی شود. بلکه از آنجا که در چارچوب ارزش های متعالی جامعه اسلامی انسانی از لحظه تولد تا دم مرگ در فرآیند یادگیری قرار می گیرد، برنامه ریزی آموزشی همواره باید بعنوان بخشی جدایی ناپذیر از برنامه ریزی توسعه و تکامل جامعه انجام پذیرد.برنامه آموزشی کشوربایدبیان کننده مجموعه کاملی ازسیاستها و خط مشی دولت درمورد نیازهای یادگیری آحاد ملت درسنین وشرایط مختلف یادگیری،خواه درنظام آموزش رسمی وخواه درآموزش غیررسمی باشد .

آموزش کارکنان در سازمان به دو صورت زیر انجام می شود:

آموزش قبل از خدمت:منظور از آموزش قبل از خدمت ، آن نوع آموزشی است که قبل از ورود یا استخدام فرد در سازمان به وی ارایه می شود تا شایستگی و توانایی های لازم راایجاد و وی را برای احراز شغل در آینده آماده کند.این نوع آموزش ها برای رفع مشکلات خاص سازمانی صورت نمی گیرد،که هدف آن تربیت نیروی انسانی ویژه برای سازمان است .

آموزش ضمن خدمت:این نوع آموزش با هدف ارتقای سطح دانش و آگاهی و مهارت های فنی، حرفه ای و شغلی و نیز استقرار رفتار مطلوب در کارکنان یک سازمان صورت می گیرد و آنان را برای انجام بهینه وظایف و مسئولیت های شغلی آماده می کند.

 تعریف آموزش ضمن خدمت

کمبل ، آموزش ضمن خدمت را کوششی برای ارتقای شایستگی های کارکنان آموزشی از طریق دوره های آموزشی، کلاس های بازآموزی ، نشست ها، گروه های تحقیق، بازدیدها، سخنرانی ها و اصلاح وضع کارکنان  تعریف می کند.

شبکه اطلاعات آموزشی در اتحادیه اروپا ،آموزش ضمن خدمت را بعنوان تنوعی از فعالیت ها و تمرین هایی که معلمان به منظور گسترش دانش، بهبود مهارت ها و ارزیابی و توسعه رویکرد حرفه ای شان در آن درگیر می شوند، تعریف می کند .

آموزش ضمن خدمت هنگامی بیشترین اثر و کارایی را دارد که لازم باشد یک یا تعداد معدودی کارآموز را در یک زمان و برای شغل مشخصی آموزش داد و تربیت کرد، ولی اگر لازم باشد که کارآموز با نظریات مختلف مربوط به کار نیز آشنایی کامل پیدا کند، به ناچار باید همراه با روش آموزش ضمن خدمت از روش های دیگر آموزشی نیز استفاده کرد .

آموزش ضمن خدمت فعالیتی است نظام دار و تابع شرایط سازمانی که در هر سازمان یا موسسه ای منجر به رشد و تغییرات اساسی در میزان مهارتهای علمی و دانش  ومهارتهای عملی و فنی وتکامل نیروی انسانی میگردد بطوریکه تاثیرات آن در کارایی سازمان موثر واقع می شود .

آموزش ضمن خدمت مجموعه فعالیت آموزشی نیازسنجی وبرنامه ریزی شده بمنظوراصلاح و بالا بردن دانش، مهارت، نگرشها ورفتارهای سازمان برای انجام دادن وظایف خاص محوله سازمانی است .

مطالعاتی که بین سال های 1986 تا 1987 توسط کافرمایان انگلیسی از طریق موسسه مطالعاتی آموزش ملی صورت گرفته ، نشان می دهد که نیمی از آموزش های انجام شده بصورت ضمن خدمت بوده و در مقایسه با آموزش های خارج از محل کار، هزینه های بیشتری صرف آن شده است.این آموزشها بخش اعظم هزینه اشتغال را بخود اختصاص داده اند .

در پژوهشی که در هاشیموتو ، در کشور ژاپن انجام شد، مشخص شده که توفیق آموزش های ضمن خدمت در کشور ژاپن به واسطه وجود ثبات شغلی ، آموزش نیروهای کم تجربه بوسیله افراد ارشد و برقراری آموزش ضمن خدمت در سراسر دوره استخدامی افراد است .

این روش مناسب ترین روش برای آموزش دانش و مهارت هایی است که می توان آن را در زمانی نسبتا کوتاه یاد گرفت.

پی یر کارتر، آموزش ضمن خدمت را نوعی کوشش نظام دار تلقی می کند که هدف اصلی آن عبارت است از هماهنگ نمودن و همسو کردن آرزو ، علایق و نیازهای آتی افراد با نیازها و اهداف سازمان در قالب کارهایی که از افراد انتظار می رود .

آموزش ضمن خدمت در حقیقت به آن نوع آموزشی اطلاق می شود که :

  1. پس از استخدام فرد در موسسه یا سازمان صورت می پذیرد.
  2. هدف و منظور از این نوع آموزش آماده سازی افراد برای اجرای بهینه ی وظایف و مسئولیت های شغلی است.
  3. این نوع آموزش ها عمدتا در سه محور اساسی توسعه دانش، بهبود مهارت ها و ایجاد یا تغییر نگرش ها ارایه می شود .

در آموزش های ضمن خدمت باید در نظر داشت که :

  • چه کسانی باید دوره های ضمن خدمت را طی کنند؟
  • چرا باید آموزش های ضمن خدمت صورت گیرد؟
  • چگونه باید این آموزش ها صورت گیرد؟
  • به چه طریق آموزش های ضمن خدمت می تواند به بهترین وجه بر اساس شرایط و موقعیت ها به اهداف مورد نظر دست یابند.

منبع

فلاح باسخاوت،سمیه السادات(1391)، ارزشیابی دوره های ضمن خدمت معلمان مشمول ارزشیابی توصیفی، پایان نامه کارشناسی ارشد،رشته سنجش واندازه گیری،دانشگاه روانشناسی وعلوم تربیتی علامه طباطبایی

ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0