علل اهمال کاری تحصیلی
با وجود این واقعیت که اهمال کاری در هرجایی از وظایف روزانه رخ ميدهد، اما در میان دانشجویان و در محیطهای تحصیلی بسیار مکرر است و مخل پیشرفت تحصیلی و موفقیت آنان ميتواند بشود. با وجود اینکه نوجوانان مقدار زیادی از وقت خود را باید درگیر در فعالیتهای مدرسه باشند اما زمان محدودی را به انجام وظایفی مانند کار تحقیقات و مطالعه ميپردازند. به نظر ميرسد که اهمال کاری تحصیلی یک پدیده شایع برای حدود 70 درصد از دانشجویان است .
استيل،بروتن ، وامچ، با مطالعه بر روي 1930 دانشآموز سعي کرد تا علل اهمال کاری را در آنان مشخص کند او 4 عامل را در افزايش احتمال بروز آن مؤثر دانست که به صورت متقابل بر هم اثر ميگذارند.
ـ اهميت و ارزش تکاليف براي افراد
ـ جذابيت تکاليف
ـ آمادگي و تمايل فرد جهت اهمال کاری و طفره رفتن وظايف و تکاليف
ـ زمان در دسترس فرد.
استیل و همکاران ، بیان ميکند که در مواردي که تمايل شخص به اهمال کاری بالا و زمان در دسترس براي انجام تکاليف زياد باشد هم چنين در مواردي که تکاليف کم ارزش و کم اهميت و فاقد جذابيت تلقي شوند، احتمال بروز اهمال کاری در بالاترين حد است.
استیل، اظهار ميکند تمايل فرد به اهمال کاری از ارزش تکاليف مهمتر است. در اين شرايط با وجود اينکه فرد اهميت تکليف و پيامدهاي مثبت اجرايي آن را درک ميکند ولي غلبه بر اهمال کاری را سخت ميداند و در برابر آن ناکام ميشود.
اغلب تئوريهاي مربوط به انگيزه کار در تلاشاند تا توصيف کنند چطور عملکرد افراد را افزايش دهند،چطور کار را براي افراد خوشايند و مطلوب سازند و اينکه چرا افراد فعالانه تلاش ميکنند تا پيامدهاي مثبت را کسب کنند. به ندرت به اين موضوع توجه شده که چرا افراد در بعضي موارد جهت انجام بعضي امور برانگيخته نميشوند و يا از برخي پيامدها اجتناب ميکنند به جاي اينکه به آنها رو بياورند .
ادبيات اهمال کاری در مورد علل و يا همبستههاي اهمال کاری امکانات زيادي رامطرح کرده است.بررسيها نشان دادهاند که اهمال کاری نه تنها يک مشکل مديريت زماني بلکه فرايند پيچيدهاي است که شامل مولفههاي هيجاني ـ شناختي و رفتاري است . در تقسیم بندی علل اهمال کاری دو دسته کلی علل روانشناسی و فیزیولوژیکی مد نظر قرار گرفته است از جمله اضطراب ، خودارزشی پایین، خودآگاهی کمتر از سایرین ، نقص در عملکرد لوب پیشانی در زمینه برنامه ریزی ، توجه، کنترل تحریکات و متغیرهای مزاحم .
علل فیزیولوژیکی اهمال کاری
تحقیقات پیرامون بررسی دلایل فیزیولوژیکی اهمال کاری بر نقص در قشر جلویی مغز و در ناحیه فورنتال مغز که مسئول کنترل کنشهای اجرایی و رفتارهایی از قبیل تعیین اولویتها و برنامه ریزی کردن، در صدد پاداشهای آنی نبودن و آینده نگری و ممانعت از تکانشگری است ،تاکید دارند.
شیرزادی، به نقش قسمتی از مغز(کرتکس پیشانی ) در اهمال کاری اشاره مينماید. هنگاميکه این قسمت از مغز آسیب ببیند، فرد ممکن است تمایل به انجام دادن کاری داشته باشد، اما از انجام دادن آن خود داری نماید. استون ، ارتباط معنی داری بین کرتکس پیشانی و اهمال کاری بدست نیاورده است.
منبع
خیامی آبیز،حمزه(1394)، اثربخشی آموزش خودکارآمدی بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان متوسطه،پایان نامه کارشناسی ارشد،علوم تربیتی ومشاوره مدرسه،دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید