سببشناسی اختلال انزال زودرس
برای سالها عقیده غالب این بود که انزال زودرس یک وضعیت روانشناختی یا یادگرفته شده است. به هر حال یک سری تحقیقات زیستشناختی جهت نشان دادن بنیانهای روانشناختی فرایند انزالی شروع شد و منجر به گمانهزنی و تفکر نظریهپردازان دربارهی مشارکت عوامل ارگانیک (بدنی) در این اختلال شد. حتی اگر ما قادر باشیم به طور واضح بیان کنیم که منحصراً انزال زودرس یک مرد ناشی از عوامل زیستشناختی است، او میتواند پاسخهای روانشناختی را که موجب بدتر شدن وضعیت شود از خود نشان دهد. به علاوه حتی در صورتی که وضعیت منحصراً ناشی از عوامل جسمی باشد، شریکش نیز از لحاظ روانشناختی تحت تاثیر این اختلال عملکردی قرار میگیرد. میتوان بیان کرد که علت انزال زودرس هر چه باشد تاثیر عوامل روانشناختی را در حفظ، تداوم و بدتر شدن این اختلال به هیچ عنوان نمیتوان نادیده گرفت. در ادامه علاوه بر بررسی علل زیستی، از بین طیف گستردهای از نظریاتی که در مورد مبنای روانشناختی انزال زودرس مطرح شدهاند، مهمترین دیدگاههای روانشناختی مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
علل زیست شناختی/ فیزیولوژیکی فردی
منشاء انزال زودرس را گاهی اوقات میتوان به یک ساختار فیزیولویکی منحصر به فرد مرد نسبت داد. پژوهشگران دریافتند که بعضی مردان سریعاً به انزال میرسند، بعضی با سرعت متوسط، بعضی به آرامی و بعضی نیز هیچ وقت به انزال نمیرسند. همچنین دریافتند که 91 درصد مردان با انزال زودرس همیشگی یک خویشاوند درجهی یک مبتلا به انزال زودرس دارند. مطالعات عصبشناختی حاکی از این است که واسطههای مغزی در انزال نقش دارند و این انتقالدهندگان عصبی پیامها را از یک عصب به عصب دیگر انتقال میدهند . سروتونین مدت طولانی است که به عنوان انتقال دهندهی اولیهی تنظیم انزال شناخته شده است. شواهدی وجود دارد که انزال زودرس در ارتباط با کاهش انتقال دهندهی سروتونرژیک مرکزی، کاهش حساسیتپذیری 5- هیدروکسی تریپتوفان 2- سی، یا افزایش حساسیتپذیری 5- هیدروکسی تریپتوفان 1- آ میباشد . بیماریهای جسمی را که به عنوان دلیلی برای انزال زودرس نسبت میدهند عبارتند از:
آرتریو اسکلروسیس، دیابت، بینظمیهای غدد درونریز، صرع، ام اسو سایر اختلالات عصبشناختی تحلیل رونده، مشکلات مربوط به دستگاه ادراری شامل عفونت مجاری ادراری و التهاب پروستات یا عفونت پروستات که شاید شایعترین علت باشد . همچنین آسیب جسمی موقتی یا دائمی از قبیل شکستگیهای لگن میتواند موجب انزال زودرس شود. انزال زودرس حاصل از عوارض مربوط به دارو یک شکل متمایز انزال زودرس است که میتواند ناشی از مصرف طولانی مدت یا ترک داروهای خاص به خصوص اپیوئیدها از قبیل هروئین باشد. همچنین شواهدی نیز وجو دارد که مصرف اپیوئید ها میتواند مشکل انزال زودرس قبلی را برطرف کند. مردانی که به صورت طولانی مدت از الکل استفاده یا سوء استفاده میکنند، به خاطر اتکای خیلی زیادشان به الکل جهت تاخیر در انزالشان نسبت به راهبردهای رفتاری مناسب یادگرفته شده، میتوانند انزال زودرس را بر مبنای عوارض ترک گسترش دهند. یعنی عوامل ایجادکننده اختلال انزال زودرس عوامل چندبُعدی و در تعامل با هم هستند. درمانگر باید در نظر بگیرد که علیرغم وجود شرایط بیماریزای ارگانیک، انزال زودرس همیشه یک مولفهی روانزاد دارد حتی اگر به صورت اولیه ناشی از علل ذاتی، هورمونی، ناشی از بیماری یا علل ارگانیک دیگر باشد . بنابراین عوامل زیستشناختی، مواد، داروها و همچنین بیماریها میتوانند باعث ایجاد انزال زودرس در افراد شوند اما سهم عوامل روانشناختی هم در بروز این اختلال و هم در حفظ، تداوم و بدترشدن آن به نوعی بیشتر از عوامل زیست شناختی است.
علل روانشناختی فردی
انزال زودرس میتواند به وسیلهی موضوعات عاطفی که از لحاظ شخصی جهتدار هستند، به وجود آید. خشم، ناکامی، کاهش اطمینان به خود، بیاعتمادی، تصویر بدنی منفی، فشار روانی- اجتماعی همراه با مشکلات مالی، مشکلات شغلی و مرگ یک فرد مهم ممکن از عوامل دیگر دخیل در انزال زودرس باشند. همچنین عوامل روانشناختی مثل اضطراب، تجربه جنسی اولیهی ناخوشایند، مقاربت جنسی نامکرر، تکنیکهای کنترل انزالی ضعیف و عوامل روانپویشی نیز میتوانند در بروز انزال زودرس دخیل باشند . هیچ یک از نظریههای علت شناختی از لحاظ علمی کاملاً معتبر نیستند. در تمایز بین انزال زودرس اولیه که به نظر میرسد در طول اولین تجربهی جنسی رخ میدهد و پایدار هم هست و انزال زودرس ثانویه که بعد از یک دورهی کوتاه یا بلند کنترل انزالی خوب رخ میدهد، موافقت وجود دارد. این تمایز صرفاً با در نظر گرفتن جنبههای زمانی شروع انزال زودرس میباشد و حاکی از اختلال عملکرد به علت یک آسیبشناسی ارگانیک تایید شده یا علت دارویی نمیباشد. آشکارا انزال زودرس ثانویه میتواند علامت یک آسیبشناسی ارگانیک و در کل ارولوژیکی یا نورولوژیکی باشد. نظریههای علتشناختی در رابطه با انزال زودرس اولیه را میتوان به صورت زیر بیان کرد.
مدلهای مرتبط با اضطراب
این مدلها بر مبنای این فرض استوار هستند که اضطراب میتواند منجر به کاهش آستانه انزالی شود. عناصر اضطرابآور میتوانند به وسیلهی یک ترس حل نشده از واژن ، خصومت نسبت به زن و اضطراب اختگی که همگی جزء علل درونروانی هستند، بازنمایی شوند در حالی که عناصر دیگر در تفسیر روانی جنسی به وجود آورندهی اضطراب مرتبط با تعارضهای بین فردی با شریک جنسی، ترس از افسرده کردن او ، ترس از طرد شدن از طرف او و ترس از مردانه نبودن به اندازهی کافی علل رابطهای را بازنمایی میکنند. اضطراب عملکردی به خودی خود باعث دورهی اولیه انزال زودرس نمیشود، اما در وخامت، حفظ و نگهداری این اختلال عملکردی نقش دارد. زمانی که بیمار برای مداخلهی روانشناختی مراجعه میکند، واقعهی تسریع کنندهی اولیه به خاطر شدت اضطراب عملکردی اغلب پنهان است. عارضهی شدیدتر اضطراب عملکردی این است که حواس مرد را از تمرکز روی سطح برپاییاش پرت میکند و باعث درماندگی در رابطه با تلاش جهت کنترل ارادی روی برپایی جنسی و انزال میشود. نظریهپردازان روانپویشی اضطراب را به عنوان عامل علتشناختی اولیه در تسریع علامت انزال زودرس در نظر میگیرند . میتوان گفت که اضطراب سطح هوشیاری مرد را در مراحل پاسخ چرخه جنسی تا مرحله ارگاسم پرت میکند و فرد بدون هوشیاری و بدون کنترل به طور ناگهانی و بدون هوشیاری و کنترل روی سطح برانگیختگیاش به مرحله ارگاسم میرسد و انزال را تجربه میکند.
مدلهای رفتاری
این مدلها بر مبنای سوابق فردی است که در اولین تجربههای مقاربت، شتاب و عجله داشته است. به هر دلیل بازنمایی این اضطراب در تجربیات مقاربتی بعدی باعث انزال زودرس میشود. زمانی که این شرطیسازی بیشتر میشود، اعتقاد بر این است که بازنمایی یک عنصر اضطرابآور، بیشتر منجر به انزال زودرس میشود. همچنین نقش سوابق اجتماعی، فرهنگی و مذهبی در شروع انزال زودرس اولیه توسط این مدلها مطرح شده است. مسترز و جانسون فرض کردند که مردان بر مبنای تجارب اولیهشان به انزال سریعاً شرطی میشوند. یعنی در مردانی که در اولین تجارب جنسیشان به دلیل شرایط نامساعد فردی و محیطی انزال زودرس داشتند، به نحوی بازنمایی این تجارب اضطرابآمیز در آینده میتواند باعث بروز انزال زودرس در آنها شود و به گونهای باقی بماند (به اصطلاح شرطی شود). این که این تجارب شرطی اولیه برای مردان مبتلا به انزال زودرس منحصر به فرد هستند یا نه، ناشناخته است .
نظریهی درک ناکافی احساسات پیش ارگاسمی
مطابق با این نظریه، بیمارانی که از انزال زودرس اولیه رنج میبرند، از تشخیص نشانههای هشدار دهندهی ارگاسم ناتوان بوده و بنابراین مکانیزم کنترل انزالی را فعال میکنند. این نظریه توسط کاپلان گسترش یافت و این کنترل انزالی را با آن چه در فرایند یادگیری کنترل ادرار رخ میدهد، مقایسه میکند. در این نظریه تعریف انزال زودرس به عنوان یک” سندرم بیاختیاری انزالی” و در کل به عنوان یک ” سندرم ناتوانی انزالی” مطرح میشود. در حال حاظر اضطراب میتواند به عنوان منشاء این حادثه باشد و باعث تداخل در تنظیم عصبی مرکزی پیامهای حسی با تغییری در ادراکات لحظهی خروج منی میشود. به عقیدهی کاپلان فقدان آگاهی حسی جنسی به صورت فوری، این جا و اکنون علت انزال زودرس است. همچنین معتقد بود که مردان برای گسترش بازخورد کافی با در نظر گرفتن سطح برپاییشان با شکست مواجه میشوند. این قبیل مردان بدون هیچ آگاهی انزال را در سطوح پایین برپایی تجربه میکنند .در کل این نظریه اعتقاد دارد که نقص در پیمایش مراحل قبل از مرحله ارگاسم در بیماری که انزال زودرس دارد و عدم توجه کافی همراه با پایین بودن سطح هوشیاری میتواند منجر به وضعیتی به نام انزال زودرس شود.
نظریهی سیستمی
متخصصین درمان سیستمی خواه این که به طور غالب شناختی- رفتاری یا روانپویشی باشند، اعتقاد دارند که انزال زودرس میتواند علامت موضوعات رابطهای باشد. بحث و جدلهای قدرت یا کنترل، ترس از تعهد، ترس از ارتباط صمیمی و انتظارات غیر واقعبینانهدربارهی عملکرد جنسی که با درخواستهای شریک جنسی به وجود میآید، به عنوان عوامل علی انزال زودرس که هر دو شریک در آن سهیم هستند، در نظر گرفته میشوند. مطابق نظریهی گاتمن ارتباط ضعیف زوجها میتواند باعث مشکل جنسی شود و علاوه بر این به عنوان پیشبینی کنندهی خوب طلاق است. سکس یک بافت معمول برای جدلهای قدرت و کنترل در زوجهاست. مشکلات روانی گاهی اوقات نسبت به رنج روانی زوج ثانویه هستند. زمانی که رنج روانی زوج شدید است، درمان اختلال عملکردی زوج میبایستی به تاخیر بیافتد. زمانی که مشکلات رابطهای حل شدند، مشکلات جنسی مستقیماً مورد هدف قرار میگیرند. ارتباط ضعیف ممکن است به صورت منفی روی رابطه جنسی تاثیر بگذارد.
بیمارانی که نمیتوانند ارتباط موثری با شریک جنسیشان برقرار کنند، ممکن است دچار خشم، رنجش و سایر احساسات منفی شوند که در تداخل با عملکرد جنسی سالم میباشد. توانایی توجه به مخالفتها به روش صلحآمیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. مک کابی و کوبین دریافتند مردان دارای اختلال عملکرد جنسی بیشتر از مردان بدون این اختلال با شریک جنسیشان مشاجره دارند. همچنین در امتداد مشکلات برقراری ارتباط عمومی، ممکن است ناتوانی جهت برقراری ارتباط دربارهی مسائل جنسی نیز در مشکلات جنسی سهیم باشد. شریکهای جنسی که جهت برقراری ارتباط پیرامون روابط جنسیشان با شکست مواجه میشوند، بدون چالش اجازه میدهند که فرضهای اشتباهی در ذهنشان شکل گیرد . بنابراین نظریه سیستمی اختلال انزال زودرس را به موضوعات رابطهای و شناختهای معیوب بین زوجها، همچنین بافت ارتباطی ضعیف بین زوجها همراه با مشکلات روانشناختی ناشی از این ارتباط ضعیف نسبت میدهد.
نظریهی زیست شناختی
نظریهی زیست شناختی یا مدلهای ذاتی بر مبنای مکانیزمهای زیستشناختی هستند که با احتمال بیشتری انزال زودرس اولیه را مشخص میکنند. این نظریهها عبارتند از اختلالات عملکرد کف لگن (با اعتقاد به این که ناتوانی در کنترل عضلات ممکن است آغازگر یک نقص جهت یادگیری تکنیکهای کنترل انزالی باشد)، حساسیت آلتی فوقالعاده زیاد، بازتاب انزالی فوقالعاده سریع، حساسیت خیلی بالا به تحریک تناسلی یا کاهش آستانه حساسیت تناسلی. اختلالات عملکرد میان دوراهی ممکن است ناشی از کاهش انقباض عضلات بالابرنده یا ناشی از اختلال عصب حرکتی عملکردی اسفینکتر- پرینال باشد. بنابراین تمامی فرضیههایی که برای انزال زودرس علل زیستشناختی قائلند به نوعی به بیماریها و مشکلات جسمانی اشاره دارند و اعتقاد دارند که بیماریها و مشکلات جسمانی و فیزیولوژیک در مردان علت انزال زودرس است.
در پایان میتوان گفت که هیچ یک از این نظریهها نمیتوانند به تنهایی علت کامل و قطعی انزال زودرس را بیان کند تا درمان بر مبنای آن صورت گیرد. اگر بخواهیم تمامی این نظریهها را به گونهای با هم ادغام کنیم که به کلیه ابعاد و علل ایجادکننده اختلال واقف باشیم و در ابعاد متعدد همه علل به وجود آورنده و تداوم بخش را کنترل کنیم و این قدرت کنترل را در ابعاد جسمانی، روانی، محیطی و بین فردی همراه با فنونی به زوج مبتلا به مشکل جنسی انتقال دهیم، بیشک میتوانیم به درمان و مدیریت این اختلال بپردازیم. پایاننامه حاضر به تمامی این نظریهها پرداخته و از ابعاد متعدد تاثیرگذار در ایجاد انزال زودرس بر مبنای این نظریهها استفاده شده و با تدوین طرحی جامع و یکپارچه با استفاده از کلیه نظریههای مطرح شده و ادغام آنها با یکدیگر تحت عنوان طرح چندبُعدی غیردارویی به درمان انزال زودرس و مقایسه اثربخشی این طرح با درمان دارویی پرداختهایم.
منبع
فیروزی، آرمین(1392)، تدوین بسته ی درمانی چند بعدی غیرداروئی و مقایسه اثربخشی آن با درمان دارویی، پایان نامه کارشناسی ارشد ، روان شناسی بالینی،دانشگاه خوارزمی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید