رويدادهاي زندگي

انسان ها براي آن كه به روش بهنجاري به كار وكوشش بپردازند،بايستي كمي فشار رواني احساس كنند.برانگيختگي هيجاني ملايم،آدمي رادر جريان كاري كه بر عهده دارد هشيار نگه مي دارد.هنگامي كه مدت هاي درازي زندگي انسان ها به سكوت و آرامش همراه مي شود،آنان احساس كسالت كرده درپي چيزهاي هيجان انگيز مي روند؛به مشاهده فيلم هاي پليسي،بازي تنيس و يا مراوده با ديگران رو مي كنند.فقدان تحريك عادي براي مدتي بيش از يك دوره كوتاه،مي تواند هم بسيار ناراحت كننده باشد وهم اثرات ژرفي بر رفتار بگذارد.به نظر مي رسد براي آن كه دستگاه عصبي درست كار كند بايستي ميزان معيني تحريك به آن وارد شود.اما در عين حال فشار رواني شديد يا طولاني داراي اثرات آسيب زاي فيزيولوژيايي و روان شناختي است.  

ام اس

 ام اس هنگامی دربدن آغاز می شودکه گلبول های سفیدکه نقش دفاعی دربدن دارند به میلین که حفاظتی برای رشته های عصبی است  کمک می کند که پیام های الکتریکی باسرعتی چندین برابرمنتقل شوند،بجای یک عامل بیگانه حمله می کنندوهربار که این گلبول هابه رشته های اعصاب مربوط به یکی از اندام های بدن حمله کنند،آن اندام دچارمشکل می شود.ام اس یک اختلال مزمن پیشرونده و به شدت ناتوان کننده با عواقب اجتماعی، اقتصادی زیاد است. ام اس قسمتی از طیف بیماری های غلاف میلین سامانه ی عصبی مرکزی است که از نظر اندازه و تعداد ضایعه ها، آسیب شناسی و پیامد بالینی با همدیگر متفاوتند. ام اس یک بیماری اتوایمیون است که با التهاب وپلاکها یا ضایعه های غلاف میلین ، ماده ی چرب سفید اطراف نرونها سامانه ی عصبی مرکزی  مشخص می شود.علایم بیماری بسیار متغییر است، ولی بیشتر شامل نقص بینایی، ضعف، حرکتهای غیر ارادی،اختلالهای حسی و مشکلهای روده ای یا مثانه ای است علت بیماری ام اس هنوز ناشناخته است و اين بيماري درمان قطعي ندارد. در 20 سال گذشته ، محققان ، اختلالات سیستم ایمنی بدن و ژنتیک را بعنوان عوامل مشکوک برای این بیماری توضیح داده اند.

عامل خارجی ؛ ویروس  هم از نظریات دانشمندان است که موجب می شود غلاف ملین بعنوان مزاحم توسط سیستم ایمنی بدن شناخته میشود؛ که البته این در حد یک نظریه است.هنگامی که سیستم ایمنی بدن تحریک شد و بدن وادار به تولید پادتنهائی می شود که به اشتباه به عناصر خودی بدن حمله میکنند، در بیماری ام اس این پادتنها به میلین که پوشش اعصاب می باشد حمله کرده و آنها را نابود می کنند. میلین باعث می شود که پیامهای عصبی به سرعت در طول عصب منتقل شود. حال اگر این ماده تخریب شود بر روی عصب نقاطی بدون میلین بنام پلاک بوجود می آید و با گسترش این پلاکها انتقال پیام عصبی در طول عصب کند شده و یا با مشکل مواجه می شود و باعث ايجاد اختلال حسي، ضعف، گرفتگي عضلات، اختلال بينايي، اختلال شناختي، خستگي، لرزش اندامها اختلال در دفع ادرار، مدفوع، عملكرد جنسي، كرختي، تاري، ديد، دوبيني و اختلال گفتاري در فرد بيمار مي شود .

امروزه فرضيه جديدي كه در مورد منشاء سبب شناختي آسيب در ام اس ارائه شده است به نارسايي سياهرگي مغزي نخاعي اشاره دارد. در ايران نيز تخمين زده شده است كه حداقل بيست هزار نفر به اين بيماري مبتلا باشند. ادبيات تجربي به ميزان بالاي افسردگي و پريشاني، بهزيستي فاعلي و كيفيت زندگي پايين، و مشكلات روان شناختي رابطه اي دو سويه وجود داشته باشد. حوزه اي در روان شناسي سلامت به نام ايمني شناسي رواني- عصبي به اين موضوع مي پردازد كه چگونه عوامل روان شناختي، دستگاه ايمني را تغيير داده و سرانجام خطر ابتلا به بيماري را افزايش می دهد.به دليل اين آسيب شناسي رواني، فراهم كردن مراقبت هاي سلامت روان براي بيماراني كه تركيبي از بيماري پزشكي – عصبي و روان پزشكي دارند چالش ويژه اي را پيش می كشدکه به نقش و روابط اجتماعي در اين بيماران اشاره دارد.اين بيماري مختص اعصاب مركزي بوده  مغز و نخاع  و ايجاد لكه هاي سفيد يا پلاكهاي متعددي در مغز مي كند.

پلاكها گوياي سفت شدگي غلافهاي سلولهاي ؛ ميلين ها  عصبي مغز مي باشند, كه اين سفت يا سخت شدگي جلوگيري از انتشار جريان الكترو شيميايي رشته هاي عصبي و اختلال در حركات مي شود. در نتيجه فرماني كه از مغز صادر مي شود براحتي به اعضاء و ماهيچه ها نمي رسد و كار براحتي انجام نمي شود. مغز فرمانده, كل بدن بوده و در جايگاه رفيعي قرار دارد. شخص بايد دقيقا اين اندام مهم و حياتي را بشناسد و حداكثر مراقبت را از اين اندام مهم بنمايد. زيرا هر عضوي از بدن كار خاصي را انجام مي دهد و تغذيه خاصي را نيز دارد. مساله مهم و حياتي اين كه كليه اندامهاي انسان تحت نظارت و كنترل اين عضو مهم يعني مغز مي باشد و كوچكترين عصبيت ها و نگراني هاي بي مورد در اين عضو اثر مخربي داشته و كار كرد اين اندام را مختل خواهد كرد.

 تصلب متعدد ؛تصلب منتشر بیماری مزمن دستگاه عصبی مرکزی است که طی آن نواحی کوچک و پراکنده ای از بافت مغز و مغز تیره دچار استحاله می شوند. غلاف این تارها از بین می رود و توانایی انتقال تحریکات عصبی را از دست می دهد.این امر به ایجاد بافت پس از یک عفونت ویروسی مثلا فلج کودکان شباهت دارد، اما هیچ گونه شواهدی دال بر وجود عفونت یا هرگونه علت دیگر مشاهده نمی شود. نشانه های بیماری بر حسب موضع نواحی تصلب پدیدار می گردند و بنابراین می توانند با علامت های هرگونه اختلال دیگر در دستگاه اعصاب همانند باشند. تصلب متعدد، نوعی اختلال ادواری است. نشانه ها پدید می آیند و از میان می روند و در بین دوره های بروز بیماری، ممکن است بیمار تا چند ماه یا چند سال کاملا تندرست باشد.

 درنتیجه، انواع شیوه های درمان با ادعای آثار شگفت انگیز عرضه شده اند؛ لیکن در زمان حاضر، ارزش قطعی هیچ کدام از آنها اثبات نگشته است. تصلب متعدد (ام اس) که بیماری حاد و اغلب ناتوان کننده دستگاه عصبی مرکزی است، بیشتر اوقات افرادی را مبتلا می سازد که در سنین بین 20 تا 40 سالگی به سر می برند. ویژگی بیماری یاد شده عبارت از تخریب تدریجی غلاف های میلین که رشته های عصبی را مجزا ساخته و به این ترتیب قدرت انتقال تکانه ها ؛ امواج عصبی  را از اعصاب سلب می نمایند.

ام اس درمواردشدیدوپیشرفته می تواندباعث دمانس شود.احتمالاویروس قبل از سن پانزده سالگی واردبدن می شودوپس ازطی یک دوره کمون چند ساله شروع به تکثیرمی نماید .باتکثیر ویروس ،دستگاه ایمنی بدن شروع به ساخت پادتن می کند،ولی ازآنجاکه قسمت خارجی ویروس ،تغییر شکل می دهد،پادتن به ویروس صدمه ای نمی زند.این پادتن اشتباها غلاف میلین رشته های عصبی دردستگاه عصبی مرکزی راموردتهاجم قرارداده،باعث ازبین رفتن آن؛  دمیلینیزاسیون  می گردد.به این ترتیب درطول زمان حملات مکررازبین رفتن غلاف میلین درقسمت های مختلف دستگاه عصبی مرکزی،به خصوص دراطراف بطن های طرفی،عصب بینایی،مخچه،ساقه مغزونخاع اتفاق می افتد.اغلب مدتی پس ازهرحمله به تدریج باساخته شدن مجددغلاف میلین علایم بهبودپیدامی کنند،ولی اگرتواترحملات زیادباشدآثارباقی مانده ازحملات قبلی روی هم جمع شده،بیمار راناتوان می کنند.درمواردشدیدکه قسمت عمده ای ازماده سفیدمغز دچار دمیلینیزاسیون شود،دمانس اختلالات روانی بروز می نماید.

منبع

ساده میر،زهرا(1394)، رابطه بین ارزیابی میزان استرس رویدادهای زندگی وتیپ شخصیت دربیماران مبتلا به ام اس،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی،دانشگاه آزاداسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0