رهبری موثق در محیط کار
مطالعات فراوانی بر روی رهبری موثق و پیامدهای سازمانی آن صورت پذیرفته است که مهم ترین نتیجه و پیامد آن را رشد و بهبود اعتماد متقابل بین رهبر و پیروان مطرح گردیده است. علاوه بر آن محققان اظهار داشته اند که رهبری موثق قادر در تقویت نگرشهای مثبت کاری پیروان از جمله تعهد، درگیر شدن در کار و اشتیاق به کار، بهبود عملکرد فردی و سازمانی، حس امنیت و رضایت شغلی نقش بسزایی دارد. همچنین رهبری موثق در کشف استعدادها و بکارگیری آن در تحقق اهداف سازمانی بسیار موثر می باشد. طی یک مطالعه براساس مدل ارائه شده توسط بارنارد در سال 1938( که مسئولیت پذیری اجتماعی و اخلاقیات را دو جنبه مهم رهبر سازمانی معرفی نموده است) رهبری موثق را از جنبه پاسخگویی فردی و سازمانی با تاکید بر کدهای اخلاقی فردی و سازمانی مورد بررسی قرار داده شده که نتایج این تحقیق حاکی از آن است که رهبر با داشتن سطح بالایی از حس مسئولیت و پاسخگویی فردی و سازمانی می تواند رفتار موثقی را از خود به نمایش بگذارد. در جدول زیر می توانیم این ارتباط را مشاهده نماییم:
جدول: رهبری موثق از دیدگاه پاسخگویی
حس مسئولیت و پاسخگویی فردی رهبر تاکید بر کدهای اخلاق فردی بالا پایین | |||
ناتوانی اخلاقی( رفتارهای دروغین و کاذب رهبر موثق) | زوال اخلاقی( رفتار رهبر غیر موثق) | حس مسئولیت و پاسخگویی فردی رهبر تاکید بر کدهای اخلاق سازمانی | بالا پایین |
عملکرد خلاق اخلاقی(رفتار رهبر موثق) | عدم تعهد اخلاقی( رفتارهای دروغین و کاذب رهبر موثق) |
نکته حائز اهمیت در این نتایج، تاکید بر جنبه های عملکرد خلاق در اخلاق می باشد. یک رهبر ملزم می باشد که در هر موقعیت و موضوعی، شدت اخلاقیات را شناسایی نماید و بوسیله راه حل های اصولی به نمایش ابتکارات اخلاقی[1] برای حل مساله دست زند. در حقیقت راه حل های کارآمد اخلاقی تاثیر بسزایی در جو اخلاقی سازمان دارد و بر منابع و انگیزه هایی که از محور اصلی سازمان خارج هستند غلبه می نماید. بدین ترتیب رهبر می تواند با ایجاد شفافیت و پایداری در مواضع اخلاقی و داشتن عملکرد خلاق در بکارگیری آن در موقعیت های مختلف موجبات تداوم مزایای آنرا در سازمان فراهم سازد.
جرج نیز در پیش گفتار کتابش با عنوان ” رهبری موثق” در اینخصوص اینگونه ابراز عقیده می کند که:”من این کتاب را بمنظور متقاعد کردن رهبران فعلی و آتی به این امر نوشتم که راه بهتری برای هدایت شرکتها وجود دارد- راهی که هم سازمانها و هم منافع تمام سهامداران شرکتها را قوی و پایدار می کند. این امر بدان معنا نیست که رهبران موثق مستحق دریافت هیچ پاداشی نیستند. در حقیقت پاداش آنها رسیدن به آن سوی حداکثر پاداش های مادی ست تا در نتیجه آن رضایت ناشی از ایجاد تغییر در زندگی مشتریان، فراهم نمودن فرصتهای بسیار برای کارکنان و خلق سودهای بلند مدت برای سهامداران ، بوجود آید. در همین زمان، رهبران موثق به سمت زندگی توام با وثوق و اعتماد سوق داده می شوند و فرصت بودن با خانواده هایشان را هم دارند”.
منبع
خلج ،مرضیه (1392) ،رابطه هوش معنوی بارهبری موثق مدیران و کارکنان (فدراسیون ورزش های جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی ایران )،پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت دولتی ،دانشگاه علامه طباطبایی
دیدگاهی بنویسید