تحصیلات تکمیلی در ایران
در راستای روند پیشرفت دانش بشری و گسترش و تمایل روزافزون نیروهای فعال و پویای جامعهی امروزی کشور به کسب دانش برتر،تحصیلات تکمیلی بعنوان مهمترین و معتبرترین طریق این دستیابی مطرح است.از عمر دورههای تحصیلات تکمیلی در ایران به مفهوم امروزی آن بیش از چند دهه نمیگذرد. اما اگر با نظری گستردهتر به تاریخچه تحصیلات عالیه در کشورمان بنگریم، درمییابیم که کشور ما یکی از طلایهداران بزرگ دانش بشری در جهان بوده است. در دوران قبل از اسلام، میتوان به دانشگاه جندی شاپور اهواز اشاره کرد که طی چند قرن از مراکز مهم علمی جهان بهشمار میرفت و استادان آن در سطوح عالی به تدریس علوم پزشکی، ریاضیات، فلسفه و نجوم اشتغال داشتند.
در سدههای نخستین تمدن اسلامی نیز دانشمندان و پژوهشگران مسلمان در دورههای عالی به تحصیل و تدریس اشتغال داشتند. در آن زمان نیز دانشجویان بر حسب میزان معلومات و دانش خود به طبقات مختلف تقسیمبندی شدند و بنابر تشخیص استاد خود به مرحلهی بالاتر راه مییافتند. تاجالدین عبدالوهاب سبکی، در مورد ارتقاء خود به سطح عالی چنین مینویسد: آنگاه که مزی(استاد او) از میزان تحصیلات و معلومات من آگاه شد دستور داد که نام مرا در طبقهی عالی بنویسند.
طی سالهای اخیر، تقاضا برای آموزش عالی به سرعت افزایش یافته است. افزایش چشمگیر تقاضا برای آموزش عالی، در مقابل محدودیت ظرفیتهای موجود در این بخش، سبب استفاده از سیاستها، مقررات و روشهای پذیرش و گزینش دانشجو شده است. در بیان کلی، تنها راه منطقی برای مواجه با این پدیده، دور شدن از ضوابط سنتی ورود به مراکز آموزش عالی و توسل جستن به روشهای جدید پذیرش دانشجویان است. در اصل دانشگاهها دارای سه نوع پذیرش هستند: پذیرش رقابتی یا گزینشی که به موجب آن بخش مشخصی از فضای خالی موجود را با انتخاب داوطلبان برحسب شایستگی آنان در آزمون ورودی یا آزمونهای پیش از آن پر میکنند.
پذیرش بر حسب حدنصاب، یا فرایندی که طی آن هرکس نمرهای برابر با حداقل تعیین شده کسب کند به آموزش عالی راه پیدا کند. این روش، برخلاف روش رقابتی، جنبه اداری دارد و در نتیجه میتوان کسانی را که از نظر نمره در مراتب پایینتر قرار دارند، بهطرف رشتههایی که داوطلبان کمتری دارد، هدایت نمود. نوع سوم، پذیرش آزاد یا بدون قیدوشرط است که در آن هرکس صرفنظر از سوابق تحصیلی خود میتواند داوطلب تحصیل در رشتههای مختلف دانشگاه شود. مثال بارز شیوه مذکور، گزینش دانشجو در سوئد و اکثر کالجهای محلی امریکاست .
منبع
احمدی سرشت،زکیه(1391)، شیوه های پذیرش دانشجوی دکتری،پایان نامه کارشناسی ارشد،رشته سنجش واندازه گیری،دانشگاه روانشناسی وعلوم تربیتی علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید