انواع آموزش های سازمانی
انواع آموزش های سازمانی بر حسب زمان اجرا به دو دسته ی کلی آموزش قبل از خدمت و ضمن خدمت تقسیم می شوند:
آموزش قبل از خدمت
منظور از آموزش قبل از خدمت عبارت است از آن نوع آموزشی که قبل از ورود یا استخدام فرد در سازمان به وی ارائه می شود.هدف اصلی این نوع آموزش افزایش یا ایجاد توانمندی ها و شایستگی های لازم در پرسنل می باشد تا از این رهگذر افراد را برای تصدی مشاغل ویژه آماده نماید. این آموزش ها عمدتا براساس مسائل و مشکلات سازمانی طراحی و اجرا نمی شود، بلکه مقصود اصلی از ارائه ی آنها تربیت نیروی انسانی مورد نیاز مشاغل مختلف سازمان می باشد. از لحاظ زمانی آموزش قبل از خدمت می تواند به دو شکل کوتاه مدت و بلند مدت باشد که در ادامه به توضیح آنها پرداخته می شود:
الف) آموزش کوتاه مدت
آموزش کوتاه مدت برای آماده سازی افراد جهت تصدی مشاغل خاص ارائه می شود در غالب موارد این آموزش ها به افرادی ارائه می گردد که برای مشاغل خاصی انتخاب و برگزیده شده اند و باید ظرف مدت کوتاهی(از چند هفته تا چند ماه) تخصص و مهارت لازم را به دست آورند و پس از طی موفقیت آمیز دوره، در شغل مورد نظر مشغول به کار شوند.
ب) آموزش بلند مدت
آموزش های بلند مدت نیز همانند آموزش های کوتاه مدت برای آماده سازی افراد جهت تصدی مشاغل خاصی صورت می پذیرد، با این تفاوت که مدت آموزش طولانی تر و محتوای آموزش مشتمل بر مهارت ها و معلومات علمی و عملی است
آموزش ضمن خدمت
از این دسته از آموزش ها تعاریف متعددی ارائه گردیده است که تعدادی از آنها به قرار زیر است:گولدستین، آموزش ضمن خدمت را فرایند اکتساب نظامدار مهارت ها، قوانین، مفاهیم یا نگرش هایی می داند که منجر به بهبود عملکرد افراد در محیط کار می شود. جان اف. می در تعریف آموزش ضمن خدمت می گوید: “آموزش ضمن خدمت عبارت است از بهبود نظامدار و مداوم مستخدمین از نظر دانش، مهارت ها و رفتار هایی که به رفاه آنان و سازمان محل خدمت شان کمک نماید. به این ترتیب هدف آموزش ضمن خدمت ایجاد توانایی بیشتر تولید، افزایش کارایی در شغل فعلی و کسب شرایط بهتر برای احراز مقامات بالاتر می باشد.
پی یر و گاترآموزش ضمن خدمت را نوعی کوشش نظامدار تلقی می کنند که هدف اصلی آن عبارت است از هماهنگ و همسو کردن آرزوها، علائق و نیاز های آتی افراد با نیاز ها و اهداف سازمان در قالب کار هایی که از افراد انتظار می رود. برخی دیگر آموزش ضمن خدمت را عبارت می دانند از بهبود بخشیدن فعالیت ها و وظایف افراد در رابطه با شغل و حرفه تخصصی آنان که عمدتا به منظور افزایش دانش و مهارت و تغییر نگرش های حرفه ای آنان صورت می پذیرد تا به وسیله ی آن افراد بتوانند به گونه ای موثر وظایفشان را به انجام رسانند. همان طور که از تعاریف یاد شده می توان نتیجه گرفت آموزش ضمن خدمت در حقیقت به آن نوع آموزش اطلاق می شود که:
- پس از استخدام فرد در موسسه یا سازمان صورت می پذیرد.
- هدف و منظور از این نوع آموزش آماده سازی افراد برای اجرای بهینه وظایف و مسئولیت های شغلی است.
- این نوع آموزش ها عمدتا در سه محور اساسی توسعه ی دانش، بهبود مهارت ها و ایجاد یا تغییر نگرش ها ارائه می شود.
- جهت گیری اصلی این آموزش ها، مشاغل یا وظایف مورد تصدی است.
منبع
اردلان، محمدرضا، بهشتی راد، رقیه و سلطانزاده، وحید(1396)، طراحی الگوی بهره وری منابع انسانی با توجه به آموزش ضمن خدمت و برنامه ریزی مسیر شغلی، گزارش نهایی طرح تحقیقاتی بنیاد ملی نخبگان استان همدان.
دیدگاهی بنویسید