الگوی اطلاع یابی بتیس
مارسیا جی بتیس ، در چهارمین کنفرانس بینالمللی نیازهای اطلاعاتی، الگویی از روشهای اطلاعیابی را ارائه نمود که در اینجا مورد بررسی قرار میگیرد. انسان قادر است مقدار زيادي دانش در زندگي کسب کند و همچنين قابليت سازگاري با شرايط مختلف محيطي و اجتماعي را دارد. انسانها بسيار اجتماعي هستند و بسياري از آموختهها و تجاربشان را از تعاملات اجتماعي بهدست ميآورند. براي بسياري از افراد در بيشتر موارد، رفتارهاي اطلاعيابي شامل جذب و استفاده از دانش و اطلاعاتي است که در زندگي روزمره با آن برخورد ميکنند و ٨٠ درصد از دانش خود را از آگاهيهاي ساده از جامعه و محيط طبيعي به دست ميآورند.
اين الگو بيانکننده روشهاي اطلاعيابي است و جزئيات آن به شرح زير است:
- مستقيم يا غير مستقيم: منظور از مستقيم و يا غيرمستقيم در نمودار اين است که آيا شخص اطلاعات خاصي را مورد جستجو قرار داده، بصورت تصادفي تحت تأثير اطلاعات قرار گرفته است.
- فعال يا منفعل: اگر شخص براي گردآوري اطلاعات و حل مسئله خود به طور فعالانه عمل کند، اطلاعيابي فعال صورت گرفته ولي اگر شخص بدون تلاش و فعاليت و بدون انجام جستجو به اطلاعات دست يابد، اطلاعيابي منفعل صورت گرفته است.
بنابراین چهار حالت برای اطلاعيابي میتوان در نظر گرفت:
- جستجوکردن: هنگامي که شخص ميداند که به چه اطلاعاتي نياز دارد، به صورت مستقيم و فعالانه به جستجوي اطلاعات ميپردازد.
- مشاهده يا نظارت: در اين روش ما اطلاعات مورد علاقه و پرسشهايمان را در ذهن حفظ ميکنيم ولي نياز مبرمي به تلاش فعال براي گردآوري اطلاعات احساس نمي کنيم، هنگامي که اطلاعاتي در آن خصوص به ما ميرسد آن اطلاعات را جذب ميکنيم. بنابراين اين روشي مستقيم و منفعل است.
- مرور و يا تورق :اين روش متمم و مكمليافته روش مشاهده ميباشد و به صورت غيرمستقيم و فعال است. در اين روش ما نياز اطلاعاتي خاصي نداريم ولي به طور فعالانه خود را در جريان اطلاعات جديد قرار ميدهيم و عامل اساسي انجام اين رفتار حس کنجكاوي است.
- آگاه شدن: هنگامي که شخص نميداند که به دنبال چه اطلاعاتي است و از نياز اطلاعاتي خود باخبر نيست، به صورت غيرفعال و غيرمستقيم به جذب و گردآوري اطلاعات محيط ميپردازد به اين روش آگاه شدن مي گويند.
اگر آگاه شدن ٨٠ درصد از دانش ما را تشكيل دهد، جستجوي مستقيم یک درصد و بقيه دانش از راه مرور و مشاهده به دست ميآيد. مطالعات نشان ميدهد که مردم اصولي را به کار ميبرند که با کمترين تلاش به اطلاعات مورد نياز خود دست يابند و بهدليل پيچيده بودن نظامهاي اطلاعاتي، مردم به روشهاي انفعالي و غيرمستقيم کسب اطلاعات خو گرفتهاند.
بنابراين در بررسي رفتار اطلاعيابي، اشخاص به دو روش کلي زير عمل ميکنند.
- جذب منفعل از روشهاي مشاهده و آگاه شدن
- نمونهگيري و گزينش از طريق مرور و بررسي و جستجوي فعال .
منبع
محمدی،بهمن(1393)، مقایسه رفتار اطلاع یابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه، پایان نامه کارشناسی ارشد، کتابداری واطلاع رسانی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید