اختلال شخصیت خودشیفته
افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته تواناییهای خود را بیش از آنچه هست تخمین میزنند، موفقیتهای خود را بزرگتر از آنچه هست میدانند، در همه چیز به تحسین دیگران نیاز دارند و با مردم همدلی نمیکنند. این افراد معتقدند که برتر و بهتر از دیگران هستند و از آنها انتظار دارند که این برتری را به رسمیت بشناسند. آنها به طور دایم منتظر تعریف و تمجید دیگران هستند و در صورتی که کسی از آنها تعریف نکند، ممکن است خشمگین شوند. در روابط میانفردی، از دیگران انتظار دارند که وقت، انرژی و احساسات خود را وقف آنها کنند و از دیگران به نفع خود سوء استفاده میکنند. افراد خودشیفته با دیگران همدلی ندارند و احساسات و خواستههای دیگران را نمیتوانند تشخیص دهند یا آنها را کاملاً نادیده میگیرند. به همین علت، پیشینه آنها پُر از روابط نافرجام است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته، همسرانی را ترجیح میدهند که آنها را آشکارا ستایش میکنند، نه همسرانی را که آنها را واقعاً دوست دارند یعنی همسرانی را که دایم قربان صدقه میروند اما ممکن است آنها را زیاد دوست نداشته باشند، به همسرانی که زیاد قربان صدقه نمیروند ولی با عمل نشان میدهند که دوستشان دارند، ترجیح میدهند.
اما در پشت ظاهر پر سر و صدای این افراد که درباره موفقیتها و استعدادهایشان داستانهای پر آب و تابی تعریف میکنند، اعتماد به نفسی بسیار شکننده وجود دارد و این افراد دایماً به تأیید دیگران نیازمند هستند و اطرافیان باید دایم به آنها اطمینان بدهند که حرفها و کارهایشان درست است. وقتی دیگران به آنها قوت قلب نمیدهند، خشمگین و پرخاشگر میشوند. به علت عدم همدلی با دیگران و تلاش برای سوء استفاده از آنها، اختلال شخصیت خودشیفته ممکن است به رفتارهای مجرمانه و بزهکارانه منجر شود.یکی از مکانیسمهای دفاعی که افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته به کار میبرند گسستگی است. این افراد از انکار و گسستگی استفاده میکنند تا احساس حقارتی را که در طول کودکی در آنها به وجود آمده از خودشان دور کنند. مکانیسم دفاعی گسستگی یکی از انواع فرعی مکانیسم دفاعی انکار است.
معیارهای DSM-5 برای اختلال خودشیفته
فرد تقریباً در همه جوانب زندگی خود احساس خودبزرگبینی دارد ؛ در خیال یا در رفتار ، نیاز به تعریف و تمجید دیگران دارد و همدلی ندارد. این وضعیت از اواخر نوجوانی و قبل از اوایل بزرگسالی شروع شده است در شرایط مختلف حضور دارد و پنج مورد یا بیشتر از موارد زیر آن را نشان میدهند:
- خودبزرگبینی دارد و احساس میکند فردی مهم است مثلاً : موفقیتها و استعدادهای خود را بزرگ جلوه میدهد و بدون آنکه موفقیتهای بزرگی داشته باشد انتظار دارد دیگران او را فردی بسیار خوب و مهم بدانند.
- دایم درباره موفقیت، قدرت، هوش، زیبایی و عشق ایدهآل خیالبافی میکند.
- باور دارد که فردی بسیار خاص و تافته جدابافته است و فقط کسانی که خودشان افرادی خاص یا با کلاس هستند میتوانند او را درک کنند یا فقط باید با چنین افرادی رفت و آمد داشته باشد.
- به تمجید و تحسین دیگران به شدت نیاز دارد.
- همیشه حق به جانب است و فکر میکند هر کاری بخواهد میتواند انجام دهد (بدون هیچ منطقی انتظار دارد دیگران در حق او لطف خاصی انجام دهند یا رفتاری متفاوت از دیگران با او داشته باشند یا به طور اتوماتیک انتظارات و خواستههای او را برآورده کنند.
- از دیگران سوء استفاده میکند؛ از آنها استفاده میکند تا به اهداف خود برسد.
- همدلی ندارد، یعنی نمیخواهد احساسات و نیازهای دیگران را متوجه شود و به رسمیت بشناسد.
- معمولاً حسادت دیگران را میکند یا فکر میکند دیگران حسادت او را میکنند.
- رفتار مبتکرانه دارد یا از بال به دیگران نگاه میکند.
منبع
زاهدی عراقی،فریبا(1394)، روایی تشخیصی فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشکاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید