ابعاد اساسی تاب آوری
پیشگامان تحقیق در زمینه تاب آوری با تأکید بر اهمیت نهفتهی درک پیشرفت مثبت در زندگی افرادی که بنظر میرسد. برمشکلات غلبه کرده اند، دانشمندان را برای مطالعه بیشتر در مورد تاب آوری متقاعد ساخته اند. تاکنون سه جریان مطالعه و تحقیق در مورد تاب آوری در پیشرفت بشر وجود دارد و چهارمین جریان نیز در حال شکل گیری است .جریان اول بر توصیف و تبیین تفاوت میان افرادی که در برابر شرایط ناگوار و خطر در موارد مختلف عکس العمل نشان می دادند متمرکز شد. این جریان مقدار قابل ملاحظهای از ثبات و سازگاری افراد، روابط و منابعی که تاب آوری را پیش بینی می کند را آشکار ساخته است و این عوامل محافظتی اثر خود را در جریان های بعدی از خود نشان داده است. جریان دوم فراتر از توصیف عوامل یا متغیرهای مربوط به تاب آوری، بر روی فرآیندها متمرکز شده است و با هدف تعیین و درک فرآیندهای ویژهای که ممکن است به تاب آوری بیانجامد، صورت می پذیرد. این جریان با وجود توجه زیاد به سطوح چندگانهی تحلیل و فرآیندهای نوربیولوژیکی به این نوع تحقیق ادامه می دهد .
جریان سوم با تلاش هایی برای آزمون ایده های مربوط با تاب آوری از طریق مداخله، همچون تربیت مفید و کارآمد، درگیری مدرسه و اخیراً مهارت های اجرایی آغاز شد. مطالعات مربوط به جریان چهارم تاب آوری به دنبال پیشرفت سریع مطالعهی ژنها، پیشرفت رفتارشناسی اعصاب و آمار برای درک بهتر فرآیندهای پیچیدهای است که منجر به تابآوری می شوند، بعنوان مثال، مطالعات جریان چهارم نقش انعطاف پذیری برای پردازش به شیوه های مختلف را بعنوان نقش های واسطهای خطر یا شرایط ناگوار در پیشرفت و رشد و نقش شکل پذیری عصبی در تاب آوری را مورد بررسی قرار دادهاند.
اینکه آیا تاب آوری به عنوان یک فرآیند یا یک برون داد در نظر گرفته شود بستگی به ماهیت شخصی یا جامعهی آماری دارد مبتلا به استرس دارد. محققین با دید تحولی به تاب آوری معمولاً قدرت تحمل افراد در شرایط استرس زا همچون ضررهای اقتصادی اجتماعی، بیماری های ذهنی والدین، بی توجهی و بدرفتاری را موردمطالعه قرار می دهند واین امکان وجود دارد که تاب آوری را بعنوان یک فرآیند زمانی و تحولی در نظر داشته باشند. ازطرف دیگر، زمانی که تأثیر استرس دردوران بزرگسالی را در نظر می گیریم، تاب آوری بعنوان برون داد تعیین شده بوسیلهی پاسخ فرد به یک حادثه ویژه معمولاً در یک دورهی کوتاه در نظر گرفته می شود .
براساس این ملاحظات، مانسینی و بونانو،معتقدند که علیرغم تفاوت های ذکر شده در مورد تاب آوری، این ادبیات متفاوت، تفاوت های معناداری را در درک عملیاتی تاب آوری به وجود نمی آورند. این تفاوت کاربردها ؛ فرایند در تقابل برون داد در مرحلهی نخست تفاوت میان جامعهی آماری مورد مطالعه و زمان مطالعه بر روی افراد دارای استرس را انعکاس می دهند ، گرچه ممکن است تاب آوری تقریباً فراگیر باشد، ولی هم احتمال اینکه همه ی ما به یک اندازه تاب آور باشیم و هم اینکه عوامل محیطی که تاب آوری را در برابر استرس تقویت یا تضعیف می کنند، به طور مساوی در بین مردم تقسیم شده باشند، اندک است. انسان ها از نظر توان درونی، انعطاف پذیری و تحمل در برابر مشکلات متفاوت اند. در زمینه پیامدهای تاب آوری، شماری از پژوهشها به تأثیر سلامت روان یا کاهش مشکلات هیجانی بر رضایت از زندگی اشاره داشته اند. یو و ژانگ ،به این نتیجه رسیدند که تاب آوری در فرهنگ چین شامل سه عنصر سرسختی ، مقاومت و خوش بینی است.
سازگاری مثبت یا تحول مثبت می تواند در اصطلاح عملکرد درونی یعنی بهزیستی روان شناختی، رسش، بهداشت یا عملکرد بیرونی یعنی انجام اعمال خوب در مدرسه و محل کار، همکاری در جامعه یا ترکیب چیزهایی مانند شادی و موفقیت، تعریف شود . فهم بهتر سازگاری و منابع انطباقی ممکن است بیشتر در طراحی مداخلات برای ارتقاء تاب آوری در بزرگسالی سودمند باشد. منابع انطباقی، یا عوامل ترویجی تاب آوری، شامل الگوها یا منابعی است که در طول دوره استرس ساخته و استفاده می شوند.
منبع
شهباز فر،رامانا(1393) ، نقش سلامت عمومی و تاب آوری بر تعهدسازمانی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی هرمزگان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید