<span itemprop="name">مفهوم و مبانی نظری نقشه علم</span>

در تصویرسازی علمی، مرزهای مشترک حوزه­های خاص علمی و ارتباطات این مرزها باعث می­شود که کاربران بتوانند بر مبنای یک الگوی تصویری نوشته­ها و ادبیات تحقیق علمی را مورد کاوش قرار دهند. هدف از تصویری­سازی حوزه­های مختلف علوم، مشخص کردن مرزهای ارتباطات مختلف علمی به عنوان بازتابی از نوشته­ها و متون و تلاش­های علمی، و مسیرهای استنادی (دنباله استنادها) توسط مطالب منتشر شده توسط دانشمندان است (چن، نقل در عابدی جعفری و همکاران، 1389). نقشه­های علمی می­تواند به عنوان رویکردی برای مشخص کردن وضع موجود رشته علمی خاصی و مطالعات تطبیقی صورت گیرد.نقشه علمی عبارت است از تجزیه و تحلیل انتشارات یک حوزه علمی از زوایای متفاوت و ترسیم یک نگرش کلی از آن حوزه؛ بر پایه این نقشه و ترسیم سیر تغییر و تحولات ، حوزه­هایی که بیشترین و کمترین نزدیکی را دارند از هم متمایز می­شوند و بدین ترتیب، هر کاربر، افزون بر ویژگی­ها و ارتباط بین زیر رده­های هر حوزه از علم می تواند تأثیرگذارترین افراد و مؤسسات تحقیقاتی را نیز در آن حوزه­ی خاص مشخص نماید (عابدی جعفری و همکاران، 1390، ص 128). نقشه علمی بازنمون دو بعدی یا سه بعدی حوزه خاصی از علم است. بخشهای مختلف نقشه­های علمی را سرفصل­ها و موضوع­های آن حوزه از علم تشکیل می­دهند.

در این نقشه­ها بخشهای مختلف با همدیگر در ارتباط هستند به گونه­ای که موضوع­های مختلف یک علم که به صورت مفهومی با یکدیگر ارتباط بیشتری دارند در نقشه نزدیکتر بهم هستند و موضوع­هایی که ارتباط کمتری دارند در نقشه از یکدیگر فاصله بیشتری دارند ( نویز، 1999). به عبارت دیگر، نقشه علمی نوعی بازنمون دو بعدی از دسته بندی یا خوشه بندی نوشته های علمی است. مویا معتقد است که ترسیم اطلاعات در قالب نقشه­های علمی یک نوع تفسیر است، به طوری که داده­ها و پدیده­های پیچیده واقعی به پیامهای قابل درک تبدیل می­شوند و این ترسیم باعث می­شود که پدیده­ها پیکره­ی نامرئی ساختار دانش برای ما قابل درک شود (اسمال،2000)نویز در تعریف نقشه های علمی اعتقاد دارد که نقشه کتابسنجی (علمی) ، نمایی است از حوزه­های علمی که با تجزیه و تحلیل کمی اطلاعات کتابشناختی تهیه می­شود. عناصر تشکیل دهنده نقشه­های علمی، حوزه­های پژوهشی هستند؛ حوزه­هایی که دارای ارتباط مفهومی قوی­تری هستند در کنار همدیگر و حوزه­هایی که ارتباط ضعیفتری دارند در فاصله دورتری قرار می­گیرند. این نقشه­ها در جامعه کاربرد فراوان دارند. در جای دیگری نویز بیان می­کند که نقشه کتابشناختی بازنمون منحصر بفرد از یک رشته پژوهشی بدون چیدمان قبلی است (نویز،2000). به زعم ریپ ( 1988) نقشه علم را می­توان «مصورسازی ریخت شناسی روابط میان عناصر یا جنبه­های علم» تعریف کرد ( لیدسدروف و میلجویک).

مشخصات

نوشتار حاضر حاصل مطالعه گروه تخصصی بوبوک می باشد که به منظور مطالعه و آشنایی بیشتر پژوهشگران عزیز با ادبیات نظری موضوع ارائه شده در اختیار آنها قرار گرفته شده است.

تعداد صفحات:  43صفحه فایل WORD

مقدمه: دارد

مبانی نظری: دارد
بحث و نتیجه گیری: دارد

منابع: دارد

در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز با تیم پشتیبانی بوبوک از طریق راه های ارتباطی زیر ارتباط برقرار کنید.

Site: www.bobook.ir

Phone number: 09194448186 – 09059793565

Telegram number: 09059793564

Email: bobook.team@gmail.com

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
اگر محصول را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0