مبادله رهبر- عضو: جهان در قرن بیستم به ویژه در سال های پایانی قرن که هزاره دوم به انتها میرسید شکوفایی شگرف دانش بشری و گستره حیرتآور فن آوریهای حاصل از آن را شاهد شد، آن میزان پیشرفت و دگرگونی قابل قیاس با قرون پیش نبود، تخصصی شدن علم به ثمر نشسته بود و انسان در پرتو آن قادر شد وسایل راحت زیستن خویش را فراهم سازد. گسترش علوم و تخصصی شدن آن، مفهوم جدیدی را در روابط اجتماعی کارکنان در همه سازمانها بوجود آورد که اقتدار تخصصی نام گرفت و روابط اجتماعی کارکنان و سلسله مراتب سازمانی را متاثر ساخت. بنابراین شاهد ایفای نقش اجتماعی رهبران در ماندگاری سازمانها بودیم که شاخص ترین وجه آن روابط آنها با پیروان بود که مورد توجه و مطالعه قرار گرفت. به عبارتی سازمان های امروزی مجبور به استفاده از روشهای جدید هستند و اکثر آنها توجه خود را معطوف به رهبران سازمانی کرده و با شجاعت خاصی سعی در ایجاد تغییرات بنیادی در درون سازمان دارند. در این راستا تئوري رابطه رهبر- پیرو اين موضوع را پيشنهاد ميكند كه يك رهبر خود بايستي ارتقاءدهندهي يك رابطهي متقابل ميان خود و زير دستان خود باشد. چگونگي اين رابطه ممكن است از يك مرئوس به مرئوسي ديگر متفاوت باشد. در نمونهي مطلوبي از اين رابطه، متقابلا درجهي بالايي از اعتماد، علاقه، و احترام وجود دارد. با توجه به اهمیت رابطه رهبر- پیرو محقق در این بخش به مرور ادبیات نظری مربوطه پرداخته است.
رویکرد رابطه رهبر- پیرو یک فرایند مبادلهاي است که رابطه میان مدیر با زیردست خود را منحصر به فرد و خاص کرده، و کاملاً مخالف قضیه استفاده از یک سبک رهبري عمومی براي تمامی کارکنان یا پیروان در تمامی شرایط است. رابطه رهبر- پیرو شامل سیستمی از عناصر و روابط آنها است که شامل اعضای یک رابطه دو عضوی و متشکل از الگوهای رفتاری بههم وابستهای است که پیامدهای متقابل و دوسویه را تسهیم کرده و مفاهیم محیطی را ایجاد و مسیرها و ارزشها را خلق میکنند.گرين رابطه رهبر- پیرو را كيفيت روابط پديدار شده بين رهبر و پيرو در طول فرآيند نقش سازي ميداند. رابطه رهبر- پیرو فرایند نقش آفريني بين رهبر و زير دستان را توصيف ميكند.تئوری رابطه رهبر- پیرو که در ابتدا توسط گراین، دنزرو و هاگامطرح شد میگوید که یک رهبر الگوی رابطهای یا مبادلهای یگانه و منحصر به فردی را با هر یک از زیردستان ایجاد میکند. فرض اصلی این تئوری این است که رهبران رابطه همگانی یگانهای را با هر زیردست شکل نمیدهند؛ بلکه در عوض، همان طور که دو گروه در فرایند ایجاد نقشِ متقابل مشارکت میکنند، رهبران روابط جداگانهای با هر زیردست ایجاد میکند. هر جفت از رهبر- عضو با سطوح بالای اعتماد، دوست داشتن و احترام، رابطه مبادلهای قوی را ایجاد میکنند و فراتر از نیازمندیهای قرارداد کاری یا شغلی به یکدیگر کمک میکنند. به عبارت دیگر، کیفیت پایین و ضعیف رابطه فقط منجر به انجام نیازمندیهای رسمی قرارداد کاری میشود
مشخصات
نوشتار حاضر حاصل مطالعه گروه تخصصی بوبوک می باشد که به منظور مطالعه و آشنایی بیشتر پژوهشگران عزیز با ادبیات رابطه رهبر_عضو همراه پرسشنامه استاندارد در اختیار آنها قرار گرفته شده است.
تعداد فایل های ادبیات نظری: 2 فایلWORD
تعداد فایل های پرسشنامه: یک پرسشنامه استاندارد فایل WORD
تعداد گویه ها: 7گویه
تفکیک ابعاد: دارد
شیوه نمره گذاری: دارد
روایی در مطالعات مختلف داخلی: دارد
پایایی در مطالعات مختلف داخلی: دارد
تعاریف نظری و عملیاتی: دارد
منابع: دارد
در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز با تیم پشتیبانی بوبوک از طریق راه های ارتباطی زیر ارتباط برقرار کنید.
Site: www.bobook.ir
Phone number: 09194448186 – 09059793565
Telegram number: 09059793564
Email: bobook.team@gmail.com
- لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
- همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
- ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
- در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
دیدگاهی بنویسید