اینفوگرافیک چیست

اینفوگرافیک روابط پیچیده و حقایق را منتقل می کند. تصاویر و اعداد را به طور واضح نشان می دهد. به طوری که مطالب در یک نگاه درک می شوند. اینفوگرافیها موجبات انگیزش مخاطبین را فراهم می کنند. یک اینفوگرافی مهیج می تواند حس کنجکاوی خواننده را برانگیزد. در گرافیکهای اطلاع رسان یا همان اینفوگرافی از نشانه ها استفاده می شود. مثل صحبت کردن. یک تصویر هزاران لغت را نقاشی می کند. علاوه بر آن تصاویر گرافیکهای اطلاع رسان این قابلیت را دارند که در مورد موضوع مورد نظر، نشانه های زیادی را ارائه كند که به طور ناخودآگاه توسط خواننده درک می شود.

نمایش تصویری طرح شده از اطلاعات تنها ترجمه ای از چیزی که می تواند خوانده شود و نسبت به آنچیزی که می تواند دیده شود، نیست ،بلکه آن غربال کردن اطلاعات، ایجاد روابط، تشخیص نمونه ها و نمایش آن ها به طوری که مصرف کننده اطلاعات را قادر می سازد دانش معنی داری را ایجاد کند. یک اینفوگرافیک (گرافیک اطلاع رسان ) نوعی تصویر است که اطلاعات باطراحی ترکیب  می شود این امر به انتقال مختصر وسریع پیام به افراد وشرکتها کمک می کند.

همچنین اینفوگرافی به نمایش داده‌ها با استفاده از چند نمودار و شکل در قالب یک تصویر گفته می‌شود. داده ‌نما یا اینفوگرافیک (گرافیک اطلاع‌رسان) نمایشگرانی هستند که داده ها و اطلاعات را به زبان تصویری ساده، برای مخاطب بیان می کنند. استفاده از گرافیک‌های اطلاع رسان باعث می‌شود بیننده، حجم قابل توجهی از اطلاعات را که شکل نوشتاری آن ممکن است مقاله بلند بالایی را تشکیل دهد، به سادگی و در کوتاه‎ترین زمان ممکن از طریق بصری دریافت کند و حتی آن را به خاطر بسپارد. داده‌نما می‌تواند شامل جدول، نمودار، متن و عکس باشد. یک ‘ داده‌نمای کامل افزون بر اینکه در یک نگاه کلیات اصلی موضوع را به بیننده می‌رساند، دربرگیرنده جزئیات کلیدی موضوع برای دریافت بیشتر هست.

 تعریف دیگری که دراین خصوص قابل ذکر است مربوط به آلبرتو کایرو استاد دانشگاه کارولینای شمالی است. او این نوع گرافیک را برایندی از طراحی اطلاعات و روزنامه نگاری می داند «گرافیک اطلاع رسان عکس یا طرح نیست، بلکه این دو حوزه توسط گرافیک اطلاع رسان با روشی خاص به هم مربوط است و آن طراحی اطلاعات، هنر سازماندهی اطلاعات و بیان حجم عظیمی از اطلاعات است (به طور مثال اطلاعات آماری) به طریق بصری است. گرافیک اطلاع رسان، فقط از طراحی اطلاعات مشتق نمی شود، بلکه روزنامه نگاری سهم عظیمی در این رشته دارد. می توان گرافیک اطلاع رسان را هنر داستان گویی با ابزار هایی نظیراطلاعات، عکس، نقشه و نمودار دانست، امروزه بر این موارد تصویر و بر هم کنش نیز اضافه شده است.

عناصر تشکیل دهنده گرافیک  اطلاع رسان

الف) داده ها، اطلاعات خام

-اطلاعاتی که پردازشی روی آن انجام نگرفته است عبارت است از ارائه واقعیت ها مفاهیم یا دستورها به شکل مدون، به شکلی که پردازش آن برای انسان یا وسایل خودکار مناسب باشد. هر آگاهی که به عنوان میزان ومعیار محاسبات ،اندازه گیری ها در زمینه مورد نظر به کار گرفته شود نامیده می شود(عمادی،1391)

ب) اطلاعات

– به داده های پردازش شده اطلاق می شود.

– اطلاعات عبارت است داده های شکل گرفته و تغییر یافته به طوری که معنی دار و مفید باشد. اطلاعات با بشر آمیخته شده و پدیده ای اجتماعی است به دلیل آنکه انسآن ها سبب انتقال اطلاعات می شوند .تقسیم کار میان انسآن ها به منظور تامین نیاز ارتباطات میان انسآن ها زمینه ساز انتقال اطلاعات بین افراد است.

ج) ارایه

-عرضه مطالب به کسی دیگر برای فهم یادگیری.

-دومین مرحله از مراحل پنج گانه هربارت در تدریس که در آن  تدریس تازه آغاز می شود.

د) دانش

مجموعه مناسب و مجموعه ساخت یافته ای از اطلاعات را گویند که حتما مفید و مورد استفاده می باشد. به کسانی که دانش را در اختیار دارند افراد خبره می گویند یعنی شاید بتوان به هر متخصص در یک زمینه خاص یک فرد دارای دانش گفت.

اهمیت  طراحی اطلاعات؟

 اطلاعات در عصر حاضر به سرعت ایجاد و با استفاده از ابزارهای ارتباطی الکترونیکی در کمتر از چند ثانیه در سراسر دنیا منتشر می شوند. سرعت چرخه تولید و انتقال اطلاعات به حدی زیاد شده است که موجب انفجار اطلاعات گشته است. به نظر محقق با توجه به حجم عظیم اطلاعاتی که وجود دارد و اطلاعاتی که ما نیاز داریم یک واسطه ای قراردهیم تا بهتر و سریعتر و حتی جذابتر تنها به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنیم. طراحی اطلاعات، تصاویر، علامتها، رنگها و واژه ها جهت گفتگو و ارتباط ایده ها را بکار می برد یا روابط تصویری و مجسم را بیان می کند. طراحی اطلاعات مشاهده کردن را به خواندن اضافه می کند تا اطلاعات پیچیده تر را راحت تر برای فهمیدن و استفاده کردن بکار ببرند. طراحی اطلاعات می تواند کمک کند تا اطلاعاتان را با روشی واضح و جالب نشان دهید. طراحی اطلاعات به شما کمک می کند تا داستان، متن و هر نوع محتوایی را در حوزه های متعددی بیان کنید شما می توانید آن را به عنوان ابزار حمایتی برای آموزش یا امداد رسانی بکار ببرید وطرحهای استراتژیکی جهت ایجاد یک نقشه تصویری از موقعیت داده شده برای یک فرایند را آسان کنید.

جالب است به بعضی از مصنوعات در اطراف هر روزه نگاهی شود و درباره طبیعت اطلاعاتی فکر شود اینکه آن ها چگونه با کاربران ارتباط برقرار می کنند. برای مثال ساعت احتمالا یکی از شناخته شده ترین نمودارهای اطلاعاتی در دنیاست. سه عقربه ای که در صفحه ساعت با سرعت های مختلف می چرخند(ساعت، دقیقه، ثانیه). نمایش روشنی از چند  مقیاس اندازه گیری بکار رفته درجه است که ما هر روزه با آن ارتباط برقرار می کنیم واطلاعت زمانی خود را ازآن می گیریم.

مصور سازی اطلاعات 

مصور سازی اطلاعات حوزه ای از مطالعات بین رشته ای است که پژوهش های علمی مربوط به آن در حدود 15 سال قدمت دارد. بنیان پژوهشهای ان بر این پیش فرض بنا نهاده شده که اساسا دریافت و درک مفهوم داده به شیوه دیداری موثرتر است. مصور سازی اطلاعات که با استفاده از گرافیک و تصاویر متحرک رنگی دو و سه بعدی صورت می گیرد (می تواند ساختار اطلاعات را به تصویر بکشد و اجازه دهد تا مخاطب کاملا ان را هدایت و اصلاحاتی را از طریق تعاملهای گرافیکی اعمال کند). چائومی چن (1999) می نویسد: با استفاده از پدیده مصور سازی اطلاعات می توان در کمترین زمان اطلاعات را منتقل و درک کرد. چن همچنین برای فرایند مصورسازی اطلاعات دو جنبه بنیادی مرتبط معرفی می کند: (مدلسازی ساختاری و نمایش گرافیکی.). مصور سازی اطلاعات تنها محدود به فضا و رسانه های چاپی نیست. بلکه در سایر رسانه ها نیز می توان شاهد آن بود. امکاناتی که در مصور سازی در محیط وب موجود است سبب می شود تا شرایط مطلوبی برای بهره گیری از آن توسط مخاطب فراهم شود:(مجموعه فناوریها و ابزارهای کاربردی به کار رفته در مصور سازی وب مدار منجر به ایجاد شرایط مطلوب برای استفاده از توانایی های مصور سازی است). استفاده کاربران از امکانات تصویرسازی در شبکه نهفته است.به هر میزان که درجه کاربرد پذیری مصورسازی در محیط وب افزایش یابد به همان میزان به قدرت درک اطلاعات افزوده می شود.

موضوعات اینفوگرافیک 

الف- اینفوگرافیک خبری: این نوع تصاویر از رایج ترین نوع گرافیکهای اطلاع رسان هستند که در حوزه های مطبوعاتی واخبار وسایتها بسیار دیده می شود.

گرافیک خبرى در واقع تصویرى از خبر است که قسمتى از رویداد یا تمام آن را نشان می‌‏دهد. این تصویر توسط گرافیست‌هایى که با خبر و زبان خبرى آشنایى دارند و اکنون به ‏عنوان عضو تحریریه‌‏هاى بزرگ رسانه‌‏هاى خبرى در آمده‏اند، ترسیم مى‏‌شود. گرافیک خبرى که با اینفوگرافیک (گرافیک اطلاع رسان) متفاوت است در دو مورد اساسى به‏‌کار مى‌‏آید

  • عینیت بخشیدن به خبر در قالب تصویر به‏منظور ایجاز و جلوگیرى از تطویل خبر در مواجهه با مشکل تراکم مطالب؛
  • عینیت بخشیدن به خبر در قالب تصویر هنگامى که امکان ثبت تصویر رویداد توسط دوربین عکاسى یا فیلمبردارى وجود ندارد.

با گرافیک خبرى مى‌‏توان رویدادها متفاوتی را به تصویر کشید. طراحانى که به گرافیک خبرى مى‏‌پردازند باید افراد با مطالعه و روزآمد باشند و به‌‏ طور تخصصى کار ‏کنند.

ب-اینفوگرافی تجاری وتبلیغی: رابطه خاص تبلیغات وگرافیک و نقش آن در توسعه در توسعه گرافیک، در حوزه گرافیک اطلاع رسان (اینفوگرافی) نیز صادق است. در حال حاضر نیز تولید کنندگان کالاها و ارائه دهندگان برخی خدمات مانند آژانسهای مسافرتی وهواپیمایی واملاک گرافیک اطلاع رسان را به خدمت تبلیغات خود می گیرند.

ج- گرافیک اطلاع رسان آماری و مقایسه ای: دسته دیگر از گرافکهای اطلاع رسان انواعی هستند که اطلاعاتی را در قالب انواع آمار، نمودار، جدول و همچنین مقایسه آن ها ارائه می شوند. و مخاطب بایک نگاه به اطلاعات خواسته شده از طریق ابزار وکتورهای آماری دست می یابد.

د-گرافیک اطلاع رسان -علمی آموزشی: گرافیکهایی که در این گروه دسته بندی می شوند به ارائه اطلاعات علمي وآموزشی در حوزه های مختلف می پردازند. این حوزه طیف وسیعی از اطلاعات را مربوط به آناتومی انسآن ها، گیاهان، ابزار وسایل، فرمولهای ریاضی و شیمی و فیزیک، همچنین اطلاعات  جغرافیایی وپزشکی ودانستنی ها را در بر می گیرد.

و-اینفوگرافیک های خلاقانه: اینفوگرافیک های خلاقانه آن دسته از اینفوگرافیک ها هستند که با شیوه ای متفاوت و خارج از سبک های همیشگی، داده ها و اطلاعات را به تصویر می کشند. اکثراً در این نوع اینفوگرافیک ها از تصاویر واقعی استفاده می شود. با مشاهده این سبک، می توان دریافت که برای تولید یک اینفوگرافیک، حتما نیازی به تصویرسازی و طراحی رایانه ای نیست.

پویا شدن (داینامیک )اینفوگرافیک ها

در ابتدا ایده اولیه اینفوگراف ها به صورت طرح های دستی روی کاغذ رسم می شوند، سپس بهترین و کامل ترین اینفوگراف انتخاب می گردد و وارد مرحله گرافیک کامپیوتری می شود. در این بخش با استفاده از نرم افزارهای گرافیکی نظیر فتوشاپ، ایلوستریتور و…. اینفوگرافها به صورت کامپیوتری رسم می شود. در این مرحله داده ها داده ها به صورت دستی وارد می شود سپس اولین نسخه طراحی شده، به کارشناسان فنی داده می شود تا صحت اطلاعات و داده ها ی آماری بررسی شود. پس از ارجاء اینفوگراف به طراحان، آنان مشکلات را اصلاح می کنند و نسخه نهایی با خروجی تصویری را در اختیار مسئولان و کارشناسان قرار می دهند.

دربعضی اینفوگراف ها ،اطلاعات متعددی باید نمایش داده شود (به طور مثال: نمایش چند فایل اکسل یا بانکهای اطلاعاتی). وارد کردن این اطلاعات به صورت دستی کاری بسیار زمان بر می باشد. به همین جهت داینامیک کردن اینفوگراف ها در اولویت قرار می گیرد تا بتوان با استفاده از آن، داده ها به صورت مستقیم از بانک های اطلاعاتی وارد اینفوگراف شوند.

برای داینامیک کردن اینفوگراف ها، کارشناسان طراحی از نرم افزارهای ترسیم خطی (وکتور) نظیر کورل استفاده می کنند تا تمام ترسیمات وکتوری شده را وارد نرم افزار قدرتمند مایکرو سایفت ویزو می شود  و با پایگاه های داده و فایل های اکسل ارتباط برقرار می کنند تا به صورت مستقیم بر روی اشکال و ترسیمات وارد شوند. بدین ترتیب گزارشها بدون نیاز به اپراتور وارد اینفوگراف ها می شوند و در نتیجه یک اینفوگراف پویا و داینامیک خواهیم داشت.

منبع

نظری، سحر(1395)، بررسی تاثیر آموزش با استفاده از اینفوگرافیک بر تفکر انتقادی در درس تاریخ دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهرستان سرپل ذهاب در سال تحصیلی95-1394، پایان نامه کارشناسی ارشد تکنولوژی آموزشی، دانشگاه رازی کرمانشاه.

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0