پیماننامه حقوق کودک
ماده 1 پیماننامه حقوق کودک : کودک کیست؟
از نظر پیمان نامه حاضر منظور از کودک دارای کمتر از 18 سال سن است، مگر این که طبق قانون قابل اعمال در مورد کودک، سن قانونی کمتر تعیین شده باشد.
ماده 3 : حفظ عالیترین منافع کودک
- در کلیه اقدامات مربوط به کودکان که توسط موسسات رفاه اجتماعی دولتی یا خصوصی، دادگاهها، مقامات اجرایی یا نهادهای قانونگذاری به عمل میآید، منافع عالیه کودک از اهم ملاحظات است.
- کشورهای عضو متعهد میشوند حمایت و مراقبتی را که برای رفاه کودک ضروری است با توجه به حقوق و تکالیف والدین، سرپرستان قانونی، یا دیگر اشخاصی که قانوناً مسئول کودک هستند، تضمین نمایند و در این راستا کلیه اقدامات قانونی و اجرایی لازم را به عمل خواهند آورد.
- کشورهای عضو اطمینان حاصل خواهند نمود که موسسات، خدمات و دستگاههای مسئول مراقبت و حمایت از کودکان، بویژه در زمینههای ایمنی، بهداشت، از حیث تعداد و مناسب بودن کارکنان و نیز نظارت شایسته، با معیارهایی که توسط مقامات واجد صلاحیت مقرر گریده است منطبق باشند.
ماده 12 : احترام به عقاید کودک
ماده 12 پیماننامه جهانی حقوق کودک میگوید : از زمانی که کودک بتواند نظر و عقیده خود را شکل دهد و آنها را به نحو قابل درکی بیان کند، باید به او فرصت داد که عقیده و نظر خو درا در همة تصمیمگیریهایی که به شخص او اثر میگذارند بیان کند و باید نظر و عقیدة کودک را مورد توجه قرار داد. توجه به عقیده و نظر کودک، الزاماً به معنی آن نیست که هر چه کودک میگوید باید انجام شود، بلکه به این معناست که در کنار سایر عوامل، نظر و عقیدة کودک هم مهم است. بدیهی است که میزان توجه به نظرات کودک با افزایش سن کودک و بالغ تر شدن او، باید افزایش یابد. زیرا هر چه کودک بزرگتر میشود، قدرت فهم و درک مسائل و همچنین تشخیص مصالح و منافع واقعی در او بیشتر میشود. یکی از حقوق همة کودکان مشارکت است. مطابق تعریف هارت ، مشارکت عبارت است از فرایند سهیم شدن در تصمیمات اثرگذار بر زندگی شخصی و جامعهای که در آن زندگی می کنند.
مشارکت کودکان و نوجوانان نتایج زیر را میتواند داشته باشد :
- ایجاد حس مسئولیتپذیری
- ایجاد حق ابراز عقیده در مورد مسائل ملموس و قابل فهم
- شناسایی و محترم شمردن حقوق دیگران در داشتن عقیدهای متفاوت از طریق تمرین در مشارکت در امور گوناگون
- ارتقای مهارتهای اجتماعی و فردی از طریق مشارکت در طرحهای واقعی
- شکوفایی شخصیت از طریق رشد استقلال رای .
بعضی از عوامل موثر در شکوفایی توانایی مشارکت کودکان، عبارتند از : بزرگسالان و محیط پیرامون آنها
ماده 20 : کودک محروم از خانواده
- کودکی که بطور موقت یا دائم از محیط خانوادگی خود محروم شده است یا کودکی که به خاطر منافع عالیهاش نتوان به او اجازه داد که در آن محیط باقی بماند سزاوار حمایت و مساعدت ویژه از سوی دولت خواهد بود.
- کشورهای عضوطبق قوانین داخلی خودبرای اینگونه کودکان مراقبت جایگزین تضمین خواهندکرد.
ماده 28 : آموزش
آموزش حق همة کودکان است. این حق هر کودکی است که با توجه به شرایط او، امکانات آموزش مناسب برایش فراهم شود.
ماده 31 : حق بازی و تفریح
کشورهای عضو حق کودک را برای استراحت، داشتن اوقات فراغت، پرداختن به بازی و فعالیتهای تفریحی متناسب با سن کودک ومشارکت آزادانه در زندگی فرهنگی و هنری به رسمیت میشناسد.بازی یک فعالیت اجتماعی است. بازی نکات مهم زیادی را به کودکان میآموزد، مانند سازگاری با دیگران، آشنایی با شرایط پیرامون خود، چگونگی واکنشهای مردم در موقعیتهای مختلف، یادگیری زبان و چگونگی به کارگیری تخیل و تواناییهای ذهنی و … منظور از تفریح فعالیتی است که شخص از آن لذت میبرد، حقوق کودک و مسئولیت والدین .
ماده 39 : احیاء جسمی و روحی بازگشت مجدد به جامعه
کشورهای عضو کلیه اقدامات مقتضی را به عمل خواهند آورد تا بهبود جسمانی و روانی و ادغام مجدد اجتماعی کودکی که قربانی هرگونه بیتوجهی بهرهکشی، آزار شکنجه یا سایر اشکال رفتار یا تنبیه بیرحمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز و یا مخاصمات مسلحانه واقع شده است، تسریع گردد. بهبود و اقدام مجدد مذکور باید در محیطی صورت پذیرد که تندرستی، عزت نفس و منزلت کودک را تقویت میکند.
منبع
صادقی،سماء(1387)،كيفيت زندگي دختران ساكن در مركز قرنطينه بهزيستي،پایان نامه کارشناسی ارشد،مددکاری اجتماعی،دانشکده علوم اجتماعی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید