پرخاشگری
پرخاشگری معمولاً برفتاری اطلاق میشودکه قصدآن صدمه رساندن, جسمانی یازبانی بفرددیگریانابود کردن دارایی افراد است،که به لحاظ اجتماعی غیر قابل قبول است. رفتار پرخاشگرانه باید مورد قضاوت قرار گیرد و به انگیزه رفتار و زمینه آن نیز توجه شود.
انواع پرخاشگری
بعضی از روانشناسان بین پرخاشگری وسیله ای وپرخاشگری خصمانه فرق میگذارند.پرخاشگری وسیلهای، اعمالی است که هدف اصلی فرد به دست آوردن اشیاء، فضا ومزایا می باشد و پرخاشگری خصمانه اعمال پرخاشگرانه ای است که هدف اصلی فاعل آن آسیب رساندن وجراحت وارد کردن به قربانی است. هر یک از انواع پرخاشگری می تواند به صورت عملی ویا کلامی اعمال شود.پرخاشگری عملی یا فیزیکی به صورت هل دادن، لگد زدن، ضربه زدن، شکستن شیشه وجلوه گر می شود.
پرخاشگری کلامی به صورت مسخره کردن، تهدید، فحش دادن وغیره می باشد.هارت ونلسون،نوع دیگری از پرخاشگری را بنام پرخاشگری ارتباطی توصیف می کنند بطوریکه حیوانات موجب رفتار پرخاشگرانه در آنها می شود. موش صحرایی که در آزمایشگاه آمده و هرگز یک موش خانگی را نکشته باشد یا شاهد کشتن آن به توسط یک موش صحرایی وحشی نبوده باشد ممکن است با موش خانگی در یک قفس زندگی کند.
امااگرهیپوتالاموس موش صحرایی بوسیله الکترودهایی که در آن کار گذاشته شده،تحریک شود،حیوان به موش هم قفس خود حمله خواهد برد ودرست مطابق الگوی موش صحرایی وحشی؛محکم گاز گرفتن حیوان که باعث پاره شدن نخاع می شودوجانورراخواهد کشت . در پستاندارن عالی تر، این گونه الگوهای غریزی پرخاشگرانه به وسیله قشر مخ کنترل می شود و در نتیجه بیشتر تحت تاثیر تجربه هستند.آدمیان نیز مجهز به برخی مکانیزمهای عصبی هستند که به آنان امکان می دهد پرخاشگرانه رفتار کنند، اما فعال شدن این مکانیزمها در اختیار کنترل شناختی است.بعضی افرادی که دچار آسیب مغزی هستند ممکن است به محرکی که بطور طبیعی رفتار پر خاشگرانه ای ایجاد نمی کند، پرخاشگرانه واکنش نشان دهند؛ در چنین مواردی، نظارت قشر مخ، مختل شده است .
پرخاشگرانه یک پاسخ به اعمال هورمورنی یا بیوشیمیایی بدن است. الکل، هورمونی و دیگر مواد موجود در خون، سیستمهای طبیعی موثر در پرخاشگری هستند.
یک گاو نر وحشی به هنگام اختگی ،که سطح تستسترون پایین می آید،آرام می شود.این موضوع در مورد موش اخته شده نیز صادق است که بهنگام تزریق دو باره تستسترون، موش دوباره پرخاشگرانه میشود.اگر چه انسان تحت تاثیر تغییرات هورمونی است؛در پژوهشهایی که توسط ویلسون وهرنشتان ین ودابز،صورت گرفته مشخص گشته که مجرمین خشن،اغلب مردان جوان عضلانی باسطح هوشی پایینتراز متوسط وسطح تستسترون بالاتراز متوسط بوده وداروهایی که سطح تستسترون آنها را پایین بیاورد موجب کاهش گرایش به پرخاشگری درآنان میشود.
منبع
آروند،هدایت اله(1393)، نقاشی درمانی برسلامت روان دانش آموزان، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی مشاوره وراهنمایی،دانشگاه آزاداسلامی کرمان
ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید