نظریه تیلور
تيلور، روش مقدار اضافه شده را براي جستجوي اطلاعات ارائه کرده و مسئلة كاربر را در مركز توجه خود قرار داده و الگویی را بر همين اساس طراحي نموده است. اين الگو بر درك نظام از نياز مصرفكننده و ميزان اطلاعاتي كه كاربر از نظام اطلاعاتي دريافت ميكند و همچنين بر چگونگي تأثير اطلاعات دريافت شده بر تصميمگيري كاربران، استوار است .
وی در مقاله کلاسیک خود راجع به مذاکره در باب سؤال به توصیف چهار مرحله در ساخت سؤالاتی میپردازد که منبعث از نیاز است. این مراحل با شروع یک مسئله غیرقابل بیان آغاز شده و با سؤال آماده قابل استفاده در نظام ختم میشود. رویکرد تیلور تا اینجا یک رویکرد شناختی است و فرآیندی که توصیف میکند به وضوح قابل تفهیم است. نوع مسئلهای که موضوع تحقیق است، مهمترین عامل محیطی است که تیلور بر آن تأکید میکند. از آنجا که دانشمندان و معلمان معمولاً مسائل متفاوتی را موضوع تحقیق قرار میدهند، وی با تجزیه و تحلیل شرایط حرفهای خاص به مطالعه کاربرد اطلاعات دست میزند. وی، محیط کاربرد اطلاعات را کلید فهم مشابهتها و اختلافات در رفتار اطلاعجویی و استفاده از اطلاعات در گروههای خاص میبیند و با مطالعه نحوه جستوجو و کاربرد اطلاعات گروههای متمایز است که فیالمثل، در تعریف این گروهها از اطلاعات و در برداشت آنها از آنچه حل یک مسئله را ممکن میسازد اختلافاتی مشاهده میکند.
افراد برای رفع نیازهای اطلاعاتی خود به شیوههای متفاوت عمل میکنند. اما چیزی که مهم است این است که در هنگام جستجوی اطلاعات، همهچیز هدفمند بوده و فرد برای حل مسئله و رفع نیازهای اطلاعاتی خود روندی منطقی را طی مینماید. هر فرد بسته به نیازی که دارد در دستیابی به اطلاعات مورد نیاز خود، به یک شیوه یا الگو عمل میکند که ممکن است با شیوههایی که سایر افراد در کسب اطلاعات بهکار میگیرند متفاوت باشد. صاحبنظران مختلف پس از بررسی این الگوها، نظریاتی را مطرح نمودهاند که در فوق به برخی از آنها اشاره شد. در ضمن، با پیدایش محیطهای جدید برای جستجو، رفتارهای افراد تغییر نموده است و گرچه دامنه عملكرد و ميزان رفتارهاي بهکاررفته در نظامهاي جديد نسبتاً گستردهتر است ولي کاوشگران توافق بالايي در مورد کارآيي و ارزشهاي نظام جديد داشتهاند. بنابراين، ظهور نظامهاي جديد اطلاعاتي نه تنها حياتي بلكه مطلوب نيز ميباشد و در این نظامها، کتابداران و اطلاعرسانان بیش از پیش، با هماهنگ ساختن رفتار اطلاعيابي خود با نظامهاي جديد و استفاده کارآمد از ويژگيهاي اين نظامهاي بازيابي اطلاعات ميتوانند بيشترين بهره را به کساني برسانند که تمايل چنداني به استفاده از روشهاي فعال و مستقيم در بازيابي اطلاعات مورد نياز ندارند.
منبع
محمدی،بهمن(1393)، مقایسه رفتار اطلاع یابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه، پایان نامه کارشناسی ارشد، کتابداری واطلاع رسانی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید