نظریه تیلور

تيلور،  روش مقدار اضافه شده را براي جستجوي اطلاعات ارائه کرده و مسئلة كاربر را در مركز توجه خود قرار داده و الگویی را بر همين اساس طراحي نموده است. اين الگو بر درك نظام از نياز مصرف‌كننده ‌و ميزان اطلاعاتي كه كاربر از نظام اطلاعاتي دريافت مي‌كند و همچنين بر چگونگي تأثير اطلاعات دريافت شده بر تصميم‌گيري كاربران، استوار است .

وی در مقاله کلاسیک خود راجع به مذاکره در باب سؤال به توصیف چهار مرحله در ساخت سؤالاتی می‏پردازد که منبعث از نیاز است. این مراحل با شروع یک مسئله غیرقابل بیان آغاز شده و با سؤال آماده قابل استفاده در نظام ختم می‏شود. رویکرد تیلور تا اینجا یک رویکرد شناختی است و فرآیندی که توصیف می‏کند به ‏وضوح قابل تفهیم است. نوع مسئله‏ای که موضوع تحقیق است، مهم‏ترین عامل محیطی است که تیلور بر آن تأکید می‏کند. از آنجا که دانشمندان و معلمان معمولاً مسائل متفاوتی را موضوع تحقیق قرار می‏دهند، وی با تجزیه و تحلیل شرایط حرفه‏ای خاص به مطالعه کاربرد اطلاعات دست می‏زند. وی، محیط کاربرد اطلاعات را کلید فهم مشابهت‏ها و اختلافات در رفتار اطلاع‏جویی و استفاده از اطلاعات در گروه‏های خاص می‏بیند و با مطالعه نحوه جست‏وجو و کاربرد اطلاعات گروه‏های متمایز است که فی‏المثل، در تعریف این گروه‏ها از اطلاعات و در برداشت آنها از آنچه حل یک مسئله را ممکن می‏سازد اختلافاتی مشاهده می‏کند.

افراد برای رفع نیازهای اطلاعاتی خود به شیوه‏های متفاوت عمل می‏کنند. اما چیزی که مهم است این است که در هنگام جستجوی اطلاعات، همه‏چیز هدفمند بوده و فرد برای حل مسئله و رفع نیازهای اطلاعاتی خود روندی منطقی را طی می‏نماید. هر فرد بسته به نیازی که دارد در دستیابی به اطلاعات مورد نیاز خود، به یک شیوه یا الگو عمل می‏کند که ممکن است با شیوه‏هایی که سایر افراد در کسب اطلاعات به‏کار می‏گیرند متفاوت باشد. صاحبنظران مختلف پس از بررسی این الگوها، نظریاتی را مطرح نموده‏اند که در فوق به برخی از آنها اشاره شد. در ضمن، با پیدایش محیط‏های جدید برای جستجو، رفتارهای افراد تغییر نموده است و گرچه دامنه عملكرد و ميزان رفتارهاي به‏کاررفته در نظام‏هاي جديد نسبتاً گسترده‏تر است ولي کاوشگران توافق بالايي در مورد کارآيي و ارزش‏هاي نظام جديد داشته‏اند. بنابراين، ظهور نظام‏هاي جديد اطلاعاتي نه تنها حياتي بلكه مطلوب نيز مي‏باشد و در این نظام‏ها، کتابداران و اطلاع‏رسانان بیش از پیش، با هماهنگ ساختن رفتار اطلاع‏يابي خود با نظام‏هاي جديد و استفاده کارآمد از ويژگي‏هاي اين نظام‏هاي بازيابي اطلاعات مي‏توانند بيشترين بهره را به کساني برسانند که تمايل چنداني به استفاده از روش‏هاي فعال و مستقيم در بازيابي اطلاعات مورد نياز ندارند.

منبع

محمدی،بهمن(1393)، مقایسه رفتار اطلاع یابی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه، پایان نامه کارشناسی ارشد، کتابداری واطلاع رسانی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی علامه طباطبایی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0