مفاهیم جوّ کلاس
شناخت عوامل مؤثر بر یادگیری، جهت ارتقاء سطح عملکرد و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان، یک هدف اساسی در اغلب پژوهشهای تربیتی بوده که به دنبال آن، الگوهای مختلفی از یادگیری مدرسه ارائه شده است. نقش ادراک دانشآموزان و معلمان از محیط یادگیری کلاسی در تأثیر آن بر پیامدهای شناختی و عاطفی در بسیاری از مطالعات مربوط به محیط یادگیری کلاسی بررسی شده است و رابطهای نیرومند بین پیامدهای اکتسابی دانشآموز و ادراک او از محیط یادگیری به وسیلهی بسیاری از پژوهشگران نشان داده شده است.در مطالعات اولیه در خصوص جوّ یادگیری کلاسی، جنس، موضوع مورد تدریس، نوع مدرسه، موقعیت مکانی ، شهر یا روستا،و تفاوتهای وابسته به قومیت و نژاد مورد بررسی قرار میگرفتند؛ اما امروزه بیشتر بر نحوهی تعاملات و جوّ اجتماعی و روانشناختی حاکم بر کلاس درس تأکید میشود .
کلاس درس مانند یک گروه اجتماعی، جای گردهمآیی افراد گوناگون است که میتوانند پایگاههای گوناگون اجتماعی داشته و در فرهنگ، منش، هویت، شرایط و جایگاه اجتماعی و بسیاری از عوامل دیگر با هم متفاوت باشند . حضور و تعامل دانشآموزان با همسالانشان، در این محیط باعث میشود که استعدادها و یا مشکلات و ضعفهای آنها آشکار شود، و همچنین کاهش یا افزایش یابد . تفاوتهای بین فردی در میان دانشآموزان از یکسو، و ضرورت دادوستد و پیوندهای بین فردی از سوی دیگر، فضاهای متفاوتی در کلاسهای درسی پدید میآورد. تأکید بر شناخت فضاهای چیره بر کلاس، و توجه به شرایط و انگیزشهای تأثیرگذار در کلاس، به ساخت و گسترش مفهوم جوّ کلاس انجامیده است. مطالعهی ادراک از جوّ کلاس بر این فرض استوار است که ادراک دانشآموز از محیط با ویژگیهای زمینهای و شخصی او پیوند دارد و این امر به نوبهی خود بر روشی که وی دربارهی دنیای اجتماعی خود میاندیشد و نیز رویکردش نسبت به محیط اطرافش، تأثیر میگذارد. بر این اساس، ادراک دانشآموزان از محیط یادگیری بر شرکت آنها در فعالیتهای کلاسی و نیز برقراری روابط با همسالانشان تأثیر میگذارد .
تعریف جوّ کلاس
حسینچاری و خیر ، نحوهی تعامل اعضای کلاس با یکدیگر را تا حد زیادی متأثر از جوّی میدانند که بر کلاس حاکم است. کنث و توبین، اظهار داشتند که جوّ کلاس، محیط و موقعیتی است که توسط مدرسه، معلمان، همکلاسیها و سایر عوامل مدرسه خلق میشود. آنان عقیده دارند کلاسی که از لحاظ فیزیکی، عاطفی، هیجانی، احساسی و تحصیلی به هر دلیل نامطبوع و نامساعد باشد، دارای جوّی منفی است و این شرایط بر رشد شناختی، اجتماعی و عاطفی دانشآموزان آثار زیانباری میگذارد. مینهارد، بریکلمنز، دنبروک و ویوبلز، ادراکات دانشآموزان از همسالان و نوع روابط موجود در یک کلاس را به عنوان جنبهی اجتماعی محیط کلاس در نظر گرفتهاند و آن را جوّ اجتماعی تعریف کردهاند که به کیفیت روابط در کلاس اطلاق میشود. براساس تعریف دانکین و بیدل ، نیز جوّ کلاس به فضای کلاس درس، یعنی خصوصیات اجتماعی، روانشناختی و هیجانی آن اطلاق میشود.
اهمیت جوّ کلاس
هرچند همهی دستاندرکاران آموزش و پرورش، اعم از مدیر، معاونان، کارکنان مدرسه و از همه مهمتر آموزگار بر چگونگی این جوّ تأثیر دارند، اما تأثیر خود دانشآموزان از عوامل دیگر مهمتر است. دانشآموزان از آنجا که دادوستدهای فراوان و پیوندهای تنگاتنگی با هم دارند، سهمی مهم در پدیدآیی جوّ کلاس دارند . جوّ کلاس را تاحدود زیادی، تعامل بین معلم و دانشآموزان تعیین میکند . اسپالدین، یکی از اولین اهداف معلم را برقرار کردن رابطهی مطلوب و دوستانه با دانشآموزان میداند. هر معلمی در برقراری ارتباط روش خاصی دارد که ناشی از شخصیت معلم، شخصیت دانشآموز و موقعیت است. الیس، نیز بیان داشته است که در کلاسهایی که معلمان حمایت عاطفی از دانشآموزان به عمل میآورند، دانشآموزان تشویق میشوند تا ایدههایشان را بیان کنند، نظرات دیگران را بشنوند و موفقیت آنان در یادگیری بیشتر است. معلم از طریق برنامهریزی و نحوهی تدریس، نظارت بر عملکرد و پسخوراند دادن، باورها، انتظارات، خودکارآمدی، الگودهی، روشهای مدیریت کلاس، ایجاد محیطی تکبعدی و یا چندبعدی و نیز انتخاب اصول ساختاری بر انگیزش، خودکارآمدی، یادگیری و پیشرفت دانشآموزان اثر میگذارد و در مقابل واکنش دانشآموزان در جریان تدریس موجب میشود که معلم اوضاع را بسنجد و راهبردهایی را به کار گیرد که بر انگیزش و یادگیری دانشآموزان تأثیر بهتری میگذارند .
جوّ حاکم بر کلاس میتواند سرشار از انسجام یا همبستگی باشد؛ ممکن است حاکی از حضور انضباط و تکلیفگرایی باشد؛ ممکن است فضایی پربرخورد و پراصطکاک ایجاد کند و ممکن است رنگ رقابت به خود بگیرد .واکنش دانشآموزان و عملکرد آنها در جوّهای متعدد، متفاوت میباشد و احتمال دارد جوّی که برای اکثریت دانشآموزان مطلوب است، برای بعضی دیگر هراسآور بوده و ایشان را دچار مشکل سازد. به میزانی که دانشآموزان مضطرب در این جوّ دچار مشکل شده و نتوانند در مقایسه با دیگران تواناییهای خود را به منصهی ظهور بگذارند، احساس ناتوانی کرده و از نظر تحصیلی خودکارآمدی پایینی را تجربه خواهند کرد . پس لازم است که جوّ مطلوب و مناسبی در کلاس دایر باشد. جوّ مطلوب و مناسب، روابط مثبت و هدفداری است که میان معلم و دانشآموزان در کلاس وجود دارد و دارایی کارآیی است. جوّ کلاس شامل دو متغیر کلی ادراک ؛ برداشتی که افراد از واقعیتهای موجود در کلاس دارند و انتظار ،تمایلات و خواستههایی که افراد از جوّ کلاس دارند است. جوّی برای یادگیری مطلوب است که تفاوت ادراک و انتظار زیاد نباشد یا این دو مساوی باشند. در صورت تفاوت باید در پی اصلاح یا تغییر جوّ کلاس بود. شناخت جوّ کلاس برای معلمان مهم و باارزش است.
به نظر پیاژه، منصور و دادستان، جوّ مطلوب در کلاس جوّی است که در آن دانشآموزان فعال باشند نه منفعل. روش فعال باعث شکفته شدن شخصیت عقلی، اخلاقی و سازمان یافتن مبادلات فکری دانشآموز میشود و رغبت او را افزایش میدهد، و این وضع به یادگیری واقعی میانجامد؛ ولی روش غیرفعال به یادگیری عمقی نمیانجامد، اگرچه ممکن است دانشآموزان با مطالب بیشتری آشنا شوند و مطالب بیشتری را به حافظهی خود بسپارند، ولی فقط به لفاظی میانجامد و فرد مطالب را درونسازی نخواهد کرد. بنابراین شناخت جوّ کلاس میتواند بازخورد باارزشی برای معلمان فراهم کند چون این عامل در ترک تحصیل، غیبت از کلاس، افسردگی، مقاومت دانشآموزان در مقابل معلم اثر دارد. بدیهی است که رهبری معلم در کلاس نقش عمدهای در شکلگیری این واکنشها دارد.
منبع
سلمانی،منصور(1394)، نقش واسطهای باورهای انگیزشی در رابطه ادراک از جوّ کلاس،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی، دانشکده علومتربیتی و روانشناسی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید