مسیر شغلی

امروزه مديران، كارمندان، محققان و قانون گذاران عمومي به بهبود كيفيت زندگي كاري اهميت زيادي مي دهند. نيروي كار مرد وزن و افراد جوان و به خصوص آن هايي كه تحصيلات عالي دارند به شغل هاي غني تر و يا شغل هايي كه بتوانند در آن مؤثر باشند، توجه بيشتري مي كنند .شغل، مهم ترين عنصر در زندگى يك شخص است. مسير پيشرفت شغلى عبارت است از مجموعه مشاغلى كه شخص در طول زندگى كارى دنبال مى كند و تصدى آنها را به عهده دارد. باتوجه به اين تعريف، هر كس داراى مسير شغلى يا تجربه هاى كارى خاصى مى باشد. تجربه هاى كارى شامل وضعيت هاى عينى و ذهنى مربوط به شغل است. وضعيت هاى عينى، يك سلسله پست هايى است كه فرد در طول زندگى شغلى خود داشته و وضعيت هاى ذهنى، ارزش ها و نگرش ها و آرزوها و احساس هايى است كه در باره مشاغل خود داشته است.

هر كارمندى در طول زندگى كارى خود، سلسله مشاغلى را برعهده مى گيرد. مهم آن است كه اين سلسله مشاغل نبايد اتفاقى باشد، بلكه مسير شغلى فرد در سازمان بايد بر اساس منطقى درست و بنا به هدفى معين طراحى گردد. اين مهم را كاركنان و مديران سازمان با برنامه ريزى پيشرفت مسير شغلى صورت مى دهند .یک سیستم توسعه مسیر شغلی طراحی شده خوب، سازمان را قادر می سازد تا بر استعدادهای داخلی ارزشمند برای کارگزینی و ارتقا از طریق تطبیق مهارت ها، تجربیات و اشتیاق های فردی در جهت نیازهای سازمانی، تلنگری وارد کند. به علاوه آن می تواند نسبت به طرح جانشینی برای جذب، حفظ و انگیزه کارکنان و در نتیجه نیروی کار بهره ور تصمیم های آگاهانه بگیرد . بنابراین توسعه مسیر شغلی باید یک سیستم مداوم مرتبط با ساختارهای منابع انسانی سازمان باشد و نه یک رویداد زمانی .

دلايل وجود يك برنامه بهبود مسیر شغلي در سازمانها:

  • فرصت استخدام مساوي
  • كيفيت زندگي كاري
  • رقابت براي كاركنان با استعداد
  • اجتناب از مهار تهاي قديمي وكسب مهارت هاي جديد
  • نگهداري كاركنان
  • استفاده مطلوب از كاركنان.

به طور سنتي به كساني كه حقوق خوبي مي گيرند، پست بالايي دارند، انگيزش وتشخيص بالايي دارند و پيشرفت مي كنند، گفته می شود كه در شغلشان موفق اند. هال و صاحب نظران ديگر ، توسعه مسير شغلي اعتقادشان بر اينست كه تعدادي از كاركنان حرفه اي و مديران، مسير هاي شغلي متفاوتي را براي خود در پيش مي گيرند .

مسير پيشرفت شغلي موجب پيشرفت فرد در طي سنوات خدمتش مي شود. سازمان بايستي برنامه ريزي هاي لازم را جهت پيشرفت شغلي كاركنان خود انجام دهد و آنها را در اين مسير هدايت نمايد. يك مسير صحيح و عادلانه پيشرفت شغلي مي تواند موجب رضايت شغلي افراد، تعهد آنها نسبت به سازمان و مسائلي از اين قبيل شود. بنابراين سازمانها با ايجاد مسير پيشر فت شغلي مناسب براي كاركنان نه تنها به پيشرفت سازمان بلكه به پيشرفت افراد نيز كمك مي كنند. اهميت مسیر شغلي شامل موارد زیر می باشد:

  • به كسب هويت و مقام و منزلت افراد كمك مي كند
  • غناي زندگي كاري را تامين مي كند.
  • بر اساس مفاهيم اجتماعي صورت مي گيرد.

این موارد فرصتي را براي ارضاي اميال كاركنان جهت شناخت، پيشرفت وترقي به وجود مي آورد.

منبع

قاسمی زاده،محمد(1393)، ارتباط میان برنامه ریزي و مدیریت مسیر شغلی بر تعهد و رضایتمندي شغلی، پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت تحول،دانشگاه آزاداسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0