مزایای معنویت در محیط کار

از آنجا که معنویت رسیدن به بهره­وری را تسهیل می‌کند، در سازمان موازین اخلاقی ایجاد کرده و مانع استرس در سازمان‌ها می‌شود، برخی محققان، معنویت را با رهبری پیوند داده اند. به همین دلیل می‌توان گفت که رهبران معنوی نقش مهمی‌ را در اثربخشی سازمان ایفا می‌کنند.

پژوهشگران معتقدند که تشویق معنویت در محل کار مزایای فراوان دارد، مزایایی که سازمان با بهره‌گیری از آنها به بهبود بهره وری، عملکرد و شاخص‌های مالی خود می‌پردازد. پژوهش ها نشان می‌دهد معنویت در سازمان ارتباط مثبتی با خلاقیت، رضایت شغلی، عملکرد تیمی‌ و تعهد سازمانی، صداقت و اعتماد، افزایش حس تکامل شخصی، نیات ترک خدمت، افزایش اخلاق و وجدان کاری و انگیزش دارد. همه این‌ها به صورت مستقیم و غیرمستقیم سبب بهبود عملکرد، سودآوری و اثربخشی سازمانی می‌گردند.

افرادی که زندگی معنوی را تجربه کرده اند، می‌توانند با روش‌های سازگار با اهداف سازمانی موجب رشد و توسعه خود و سازمان شوند. معنویت در سازمان را از طریق راهکارهای فرهنگ سازمانی و تنظیم مأموریت و اهداف سازمان برمبنای اعتقادات حاکم بر افراد سازمان می‌توان بهبود داد. در این صورت کارکنان اشتراک بیشتری بین رفتارهای اعتقادی و فضای درونی سازمان مشاهده می‌کنند و به کارهای گروهی و سازمانی تشویق می‌شوند و می‌توانند در انتقال اعتقادات خود به گروه و سازمان در فرایند انجام وظایف­شان فعال باشند.

یکی از حوزه‌های مدیریت که می‌تواند استفاده زیادی از معنویت داشته باشد، مدیریت تغییر سازمانی است که هدف آن کمک به تغییر رفتار افراد در سازمان و در نتیجه کسب اهداف عملکردی به صورتی اثربخش و سریع است. روش­های سنتی تغییر افراد و فرهنگ سازمانی بر همسو کردن ساختارها و سیستم‌های سازمانی با رفتارهای مطلوب متمرکز است. این روش مستلزم تلاش و استمرار فوق العاده است. می‌توانیم این روش را ” تغییر از بیرون به درون” بنامیم؛ زیرا در این روش، تغییر ابتدا از عناصر بیرون افراد آغاز می‌شود. در مقابل دانش معنوی پیشنهاد می‌کند که تغییر می‌تواند به صورت ” از درون به بیرون” مدیریت شود. همچنین محققان بیان می‌کنند که تشویق معنویت در محیط کار می‌تواند به منافعی از قبیل افزایش خلاقیت، افزایش صداقت و اعتماد، افزایش حس تکامل شخصی، افزایش تعهد سازمانی، بهبود نگرش‌های شغلی کارکنان همچون افزایش رضایت شغلی، مشارکت شغلی، و نیز کاهش نیات ترک کار، افزایش اخلاق و وجدان کاری، انگیزش بیشتر منجر می‌شود. همه اینها به صورت مستقیم و غیرمستقیم سبب بهبود عملکرد، سودآوری و اثربخشی سازمانی می‌گردند.

منبع

نویدی، پرویز(1394)، بررسی رابطه بین رهبری خدمتگزار با سرمایه اجتماعی با تاکید بر نقش میانجی معنویت در محیط کار در میان کارکنان بانک کشاورزی استان همدان، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه بوعلی سینا همدان.

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0