مدل پژوهشي سيپ
تعريف سيپ
مدل ارزیابی سیپ توسط دانیال استافل بیمو همکارانش در دهه 1960 ارائه شد.استافل بیم که قبلا در دانشگاه ایالت اوهایو کار میکرد، اکنون مدیر مرکز ارزیابی، دانشگاه میشیگان غربی، کلامزو، میشیگان در ایالات متحده آمریکا میباشد.روش سیپ یک روش تمرکز یافته بر تصمیمگیری برای ارزیابی و تأکید بر تدارک اطلاعات به عنوان با ارزشترین نوع در نظر گرفته میشود در حالیکه به مدیران برنامه در اتخاذ تصمیمات بهتر کمک مینماید، بنابراین فعالیتهای ارزیابی باید برای هماهنگی با نیازهای تصمیمگیری سازمان برنامه ریزی شود. آنگاه جمعآوری دادهها و گزارش آنها انجام میگیرد تا مدیریت مؤثرتر برنامه را ارتقا بخشد. زمانیکه برنامهها در هنگام اجرا تغییر مییابند، نیازهای تصمیمگیرندهها نیز تغییر خواهد نمود بنابراین فعالیتهای ارزیابی بایستی برای مشخص ساختن این نیازهای در حال تغییر و همچنین اطمینان دادن جامعه از تمرکز در هنگام مناسب پذیرفته شوند تا توسعه و عملکرد را با گذشت زمان دنبال کنند.
چارچوب سیپ به عنوان ابزار ارتباط دهنده ارزیابی با تصمیمگیری برنامه توسعه یافت و هدف آن فراهم آوردن یک مبنای تحلیلی و منطقی برای تصمیمگیری برنامه، بر مبنای چرخهای از طرحریزی، ساختاربندی، اجرا وبررسی و تجدیدنظر تصمیمات میباشد که هر کدام از آنها از طریق جنبه متفاوتی از ارزیابی ( مضمون، ورودی، فرآیند و محصول ) بررسی میشوند.استافل بیم ارزیابی را در مواردی از بهکارگیری انواع تصمیمات و بررسی آنها انجام میداد و آنرا مطابق با نقش عملیاش در سیستم طرحریزی شده توسط جامعه گروهبندی نمود.
مدل سیپ تلاشی برای ارزیابی مستقیم مربوط به نیازهای تصمیمگیرندهها در طول مراحل مختلف و فعالیتهای یک برنامه است. در این روش، به منظور مناسب و مفید بودن ارزیابی، بایستی سؤالاتی را بیان کرد که از تصمیم گیرندهها پرسیده میشود و بایستی سؤالات را به شیوهها وزبانی ابراز کنیم که تصمیم گیرندهها به آسانی آن را درک کنند. مقصود سیپ آن است که تصمیمگیرندهها را در پروسه طرحریزی ارزیابی به عنوان شیوه افزایش احتمال یافتههای ارزیابی که با آن ارتباط دارند و استفاده میشوند، شامل گرداند.استافل بیم تصور کرد که ارزیابی باید پروسهای شامل مشخص کردن، به دست آوردن و فراهم نمودن اطلاعات مفید برای تصمیمگیرندهها باشد که هدف کلی برنامه یا بهبودی پروژه را همراه دارد.استافل بیم مقصود ارزیابی را به صورت زیر بیان میدارد:
- بنا نهادن و فراهم آوردن اطلاعات مناسب برای قضاوت راه چارههای تصمیمگیری.
- کمک به شنونده برای قضاوت و بهبود ارزش.
- کمک به بهبود سیاستهاو برنامهها
چهار جنبهی ارزیابی سیپ به تصمیمگیرنده برای پاسخ به چهار سؤال پایهای کمک می کند:
چه کاری را باید انجام دهیم؟ سؤال شامل جمعآوری و آنالیز دادههای ارزیابی نیازها، برای تعیین اهداف، اولویتها و مقاصد میباشد. برای مثال، یک ارزیابی مضمون در یک برنامه سواد آموزی ممکن است آنالیز مقاصد موجود در برنامه سوادآموزی، نمرات آزمون موفقیت (کامیابی) سوادآموزی، نگرانیهای پرسنل (عمومی، خصوصی)، سیاستها و طرحهای سوادآموزی و نگرانیهای جامعه، ادراکها و گرایشات و نیازها را بههمراه داشته باشد.
چطور باید آن کار را انجام دهیم؟ این سؤال شامل مراحل و منابع مورد نیاز برای برآوردن اهداف و مقاصد جدید میباشد و میتواند شامل شناسایی برنامههای خارجی موفق و موضوعات و همچنین جمعآوری اطلاعات باشد.
آیا ما آن کار را آن گونه که برنامهریزی شده انجام میدهیم؟ این سؤال اطلاعاتی را در مورد نحوهی اجرای برنامه (تا چه اندازه خوب) در اختیار تصمیمگیرندهها قرار میدهد.با ارزیابی و بازنگری پیوسته برنامه، تصمیمگیرندهها مطالبی مانند موارد زیر را میآموزند، آن کار تا چه اندازه به خوبی از طرحها و خط مشیها پیروی میکند، و همچنین مواردی مانند کشمکشهای حاصل آمده، حمایت پرسنل و اخلاقیات، نقاط قوت وضعفهای موضوعات و مشکلات تحویل و بودجهبندی را در نظر میگیرد.
آیا بطور اثربخش اجرا شد؟ با اندازهگیری نتایج واقعی و مقایسه آنها با نتایج پیشبینی شده، تصمیمگیرندهها بهتر قادر به تصمیمگیری هستند به شرط آنکه برنامه ادامه یابد و اصلاح شود. این ماهیت ارزیابی محصول است..
مدل در واقع نمایشی از واقعیت موضوع مورد بحث است. مدل را میتوان به عنوان انتظاری از واقعیت که به منظور نظم دادن و سادهسازی دیدگاه ما از واقعیت بکار میرود تعریف نمود. در این تعریف از متغیرهای کمکی مثل توانمندي هاي اقتصادي، آموزشي، پژوهشي، اجرائي، تعهدو تخصص جهت دانشجويان دانشگاه آزاد اسلامي و اعضاء هیئت علمی و غیره به عنوان درونداد و ارائه خدمات آموزشی، ارائه امکانات رفاهی وتفریحی، تمایز خدمات وتمایز کارکنان واعضاء هیئت علمی، کیفیت دانشگاه ونحوه تدریس اساتید و غیره به عنوان پردازش به کارگیری مهارت های یادگیرنده، شهریه دریافتی دانشگاه ها، تصویر ذهنی ایجاد شده ازجایگاه دانشگاه و غیره به عنوان بازخورد و ارزش مدرک تحصیلی، استفاده از فارغ التحصیلان در اداره دانشگاه ها، تاثیر جایگاه تصویر ذهنی دانشگاه در نقش توسعه وپیشرفت کشور، ادامه تحصیل در دانشگاه محل تحصیل وایجاد وفاداری برند در متقاضی و غیره به عنوان برونداد در نظر گرفته شده است.
نقاط قوت و ضعف سیپ
به طور کلی یکی از مشکلات ارزیابی شامل یافتههای به کار رفته در آن مورد میباشد. سیپ با تمرکز بر تصمیمگیری میخواهد اطمینان دهد که یافتههایش توسط تصمیم گیرندهها در یک پروژه استفاده میشوند. همچنین سیپ روشی کل نگر را برای ارزیابی بیان میداردو هدفش طرح تصویر گستردهای از درک یک پروژه و مضمون و فرآیندهایش در کار میباشد. سیپ دارای پتانسیلی برای عمل طبق روش تشکیل دهنده و همچنین تلخیصی میباشد که به شکل دهی بهبود پیشروی پروژه کمک میکند و همچنین ارزیابی نهایی را فراهم میآورد. جنبه تشکیل دهنده آن نیز باید در تئوری قادر به فراهم آوردن آرشیو مشخصی از دادهها برای ارزیابی پایانی یا تلخیصی باشد.
منتقدان سیپ گفتهاند که این روش تصور ایدهآلی است که فرایند باید نسبت به واقعیتش داشته باشد و روش خیلی بالا- پایین یا حاشیهای میباشد، که بستگی به حالت ایدهآلی از مدیریت منطقی نسبت به بازشناسی واقعیت آشفتهاش دارد. در عمل رابطه آموزنده بین ارزیابی و تصمیمگیری مشکل است و به طور مناسب سیاستهای تصمیمگیری را درون سازمان و بین سازمانها به شمار نمیآورد.سیپ بخشی از یک روند دموکراسی کردن ارزیابی می باشد و در روشهای مشارکت کنندهدیوید فترمن یا مری – تریس فایر استاین مشاهده میشود.
در روشهای سهامدارو مشارکت کننده، ارزیابی بهعنوان سرویسی برای همه موارد شامل شده است بر خلاف روش مدیریتی (مانند سیپ) مشاهده میشود که تمرکز آن روی مدیریت منطقی میباشد و ارتباطی را بین محققان و مدیران تصمیم گیرنده برقرار میکند و در روش سهامدار، تصمیمات از طریق فرایند تطبیق (یا دموکراسی بر مبنای کثرت گرایی و انتشار قدرت) پدیدار میشود. بنابراین تغییر مسیر در این نوع روش از تصمیمگیرنده به سوی مخاطب میباشد. استدلال میکند که مأموریت ارزیابی تسهیل یک پروسه دموکراتیک و پلورالیست میباشد که همه مشارکت کنندهها را تعلیم میدهد و روشنگر میسازد. با وجود این برخی از مأموریتها که گزارشاتی از ارزیابیهای مشارکت کننده دریافت میدارند میگویند که این روشها همیشه در تصمیمگیری مفید نیستند که به علت ماهیت گزارشهای انجام شده و عدم وجود نشانههای آشکاری برای تصمیمگیری یا نتایج منازعهای میباشد.
منبع
رضا، محمد حسين(1394)، بررسي جايگاه تصوير ذهني (برند)، پایان نامه کارشناسی ارشد، مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید