مدل های جدید کسب و کار(تجارت)
مدلهای جدید کسب و کار یکی از نتایج یکپارچه سازی زنجیره تأمین است که به واسطه اینترنت امکانپذیر شده است. نقشها و مسئولیتهای شرکتها در یک زنجیره تأمین را میتوان مجددا طراحی نمود، به طوری که هر شرکت قادر باشد با شکلی صحیح بر فعالیتهایی که تواناییهایی محوری او محسوب میشود، تمرکز کند. فعالیتهای غیر اصلی را میتوان به دیگر شرکتها واگذار کرد و لذا با این کار دسترسی به قابلیتها و کاراییهای جدید برای زنجیره امکانپذیر میگردد.امروزه عمده شرکتهای بزرگ بینالمللی به دنبال این هستند که چگونه برای طیف وسیعی از فعالیتهای زنجیره تأمین همچون طراحی محصول، پیشبینی تقاضا، مدیریت موجودی و خدماتدهی به مشتری به شکلی کارا عمل کنند. کلید تحقق این کاراییها در به اشتراکگذاری اطلاعات بین شرکتهای یک زنجیره تأمین است. هنگامی که در حال ایجاد یکپارچگی اطلاعاتی هستیم، سه مرحله دیگر همزمانسازی برنامهریزی، هماهنگسازی جریان کار و مدل جدید کسب و کار این امکان را پیدا میکنند که به صورت طبیعی توسعه یابند.
روشهاي يكپارچگي اطلاعات
روشها و فرآيندهاي كنترل دستي:اين روش با خطاهاي انساني زيادي مواجه و داراي سرعت پاييني در پردازش و يكپارچهسازي اطلاعات و رويدادها هستند.
برنامه ريزي منابع سازماني:در برنامه ريزي منابع سازماني، امكان ثبت رويدادها و پردازش سفارشها وجود دارد، اما قابليت تحليل و تصميم گيريهاي هوشمند امكانپذير نيست. اين سيستم قابليت توسعه ميان چند سازمان را ندارد و فقط به يك سازمان محدود ميشود. در حالي كه در محيط تجاري امروز همكاري و هماهنگي ميان تامين كنندگان و مشتريان در زنجيره تامين سازمانها لازمه اين زنجيره است.
برنامهريزي و زمانبندي پيشرفته: اين سيستم با مدلسازي و تحليل ظرفيتها به پشتيباني تصميم گيريهاي هوشمند ميپردازد. امكان بكارگيري اين روش در يك سازمان مهيا نميباشد.بنابراين براي يكپارچگي اطلاعات و هماهنگي فرآيندها در زنجيره تامين نياز به سيستمي است كه علاوه بر توانايي تحليل و تصميمگيريهاي هوشمند، قابليت عملكرد و برقراري هماهنگي در يك سازمان و بين سازمانها را داشته باشد.
نابسازي لجستيك و يكپارچگي فرايندهاي سازماني
در توليد ناب، بر مواردی از قبيل کاهش زمان آمادهسازی، کاهش حجم دسته توليدی، استفاده از کانبان، برنامهريزی دقيق توليد، تعميرات و نگهداری پيشگيرانه تاکيد میشود. هدف از توليد ناب، حذف اتلافها، کاهش موجودی در جريان ساخت، افزايش سرعت مواد در زنجيره تأمين، و کاهش زمان آمادهسازی در فرايند توليد و حمل و نقل میباشد. توليد ناب همچنين يک فرهنگ حياتی برای کاهش اتلافها در سيستم لجستيک است. هزينه حمل و نقل، 15 تا 20 درصد قيمت تمامشده محصولات است. لذا با کاهش موجودیها و حمل ونقلها در سيستم لجستيک از طريق به کارگيری توليد ناب، کاهش چشمگيری در قيمت تمامشده روی خواهد داد و در نتيجه، توان رقابتی شرکت بالا خواهد رفت و فرايندهای کسب و کار بهبود خواهد يافت.عواملي كه در ناب سازي لجستيك نقش دارند در 4 زمينه طبقه بندي ميشوند:
– زمينه كاهش اتلافها شامل عواملي همچون کاهش زمان آمادهسازی در فرايند توليد و حمل و نقل، کاهش اندازه محمولهها و افزايش تناوب ارسال، افزايش سرعت مواد در زنجيره تأمين، کاهش موجودی در جريان ساخت، مواد اوليه و محصول نهايی، کاهش خطاها و ضايعات در فرايند ساخت و حمل و نقل، کاهش بازرسیها، استفاده از تعميرات و نگهداری پيشگيرانه در ماشينآلات سيستم لجستيک.
– زمينه تأمينكنندگان شامل عواملي همچون به کارگيری تأمينکنندگان کمتر و مطمئنتر با رابطهای بلندمدت، توجه به فاصله جغرافيايی تأمينکننده، تأمينکنندگانی که از سيستم توليد به هنگام استفاده میکنند، کمک به تأمينکنندگانی که برای حذف اتلافها تلاش میکنند.
– زمينه سيستم اطلاعاتي شامل عواملي همچون ايجاد يک نظام اطلاعاتی و ارتباط سازگار برای اعضای زنجيره تأمين، استفاده مشترک از اطلاعات غيررسمی تأمينکنندگان و مشتريان، استفاده از تسهيم اطلاعات رسمی توافقی تأمينکنندگان و مشتريان.
– زمينه يكپارچگي زنجيره تامين شامل عواملي همچون بهبود يکپارچگی فعاليتها در طول زنجيره تأمين، جستجوی راههای جديد برای يکپارچگی فعاليتهای زنجيره تأمين، برقراری ارتباط استراتژيکیهای شرکت با تأمينکنندگان، برقراری ارتباط استراتژيکیهای مشتريان با تأمينکنندگان زنجيره تأمين.
يکپارچگی يعني استفاده اشتراکی دو يا چند کاربر از اطلاعات يکسان با منبع ذخيره يکسان كه از مهمترين نتايج اين يکپارچگی عبارت است از کاهش هزينههای اطلاعات و دادههای مديريتی، کاهش زمان لازم برای ايجاد گزارشهای قانون مند، فراهمکردن تجزيه و تحليلهای معنادار از مجموعه فعاليتهای سازمان، دسترسی آنی به دادهها و صرفهجويی در زمان دسترسی به اطلاعات و دادهکاوی، مجهزکردن سازمان برای همکاری و مشارکت بخشهای مختلف، بررسی آنی همه جريانهای نقدی و مالی در سازمان كه تمامی اين موارد به افزايش کارايی، برگشت سرمايه بيشتر و در نهايت، کسب مزيت رقابتی میانجامد.عاملی که باعث يکپارچگی فرايندهای سازمانی میشود، سيستمی به نام برنامهريزي منابع سازمان است و سازمانها به کمک اين سيستم میتوانند به مدلهای پويايی از کسب و کار دست پيدا کنند. بعد داخلی يکپارچگی، يکپارچگی تمامی فرايندها در داخل سازمان را دربرمیگيرد. يکپارچگی خارجی نيز به معنای انسجام فرايندها بين شرکت و ديگر شرکتهای همکار در زنجيره کاری آن میباشد. بر اساس مطالب گفته شده، عواملي كه در يکپارچگی فرايندهای سازمانی نقش دارند در 2 بعد زير طبقه بندي ميشوند:
- بعد داخلي شامل عوامل توليد، عمليات و پشتيبانی، فروش و بازاريابی، مالی و منابع انسانی است.
- بعد خارجي شامل عوامل توليد، عمليات و پشتيبانی، فروش و بازاريابی، مالی و منابع انسانی است.
براساس نتيجه تحقيق انجامشده در اين زمينه، سه بعد کاهش اتلافها، تأمين کنندگان و يکپارچگی زنجيره تأمين بر هر دو بعد داخلی و خارجی يکپارچگی فرايندهای سازمانی تاثير دارد. همچنين بعد سيستم اطلاعاتی بر بعد يکپارچگی خارجی موثر است که از اين طريق میتوان نتيجه گرفت که نابسازی لجستيک موجب افزايش يکپارچگی فرايندهای سازمانی میشود. همچنين هر دو موضوع نابسازی لجستيک و يکپارچگی فرايندهای سازمانی موجب افزايش عملکرد کسب و کار سازمانی میشوند. پس يکی از شروط ارتقای عملکرد سازمانی، افزايش يکپارچگیهای سازمانی است و از بين اين ابعاد، يکپارچگی فرايندهای مناسب انسانی، دارای کمترين اهميت است.
منبع
طاهرپور ،نگین (1393) ، بررسی تآثیر تواناییهای فناوری اطلاعاتی و عملیاتی و مدیریتی در چابکی زنجیره ی تأمین( صنایع لبنی شهر کرمانشاه) ، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی ، دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید