مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی (اثرات فردی و اجتماعی ذهن آگاهی)
نتایج مثبت ذهن آگاهی را تایید میکند، امکان طبقه بندی این نتایج درچندین بعد وجود دارد: تنظیم هیجانی، انعطاف پذیری و فایدههای بین فردی.
تنظیم هیجانی:یکی از مکانیسمهای کلیدی که از طریق آن ذهن آگاهی روی خودگردانی اثر می گذارد از طریق ایجاد جدایی بین خود (برای مثال، من، عزت نفس، خود انگاره) و رویدادها، هیجانات و تجربیات میباشد. هدف اعمال مبتنی بر ذهن آگاهی آموزش افراد برای مشاهده محرک درونی و بیرونی بصورت عینی و ایجاد فرا آگاهی میباشد. به همین صورت ، اکثر آموزش ذهن آگاهی شامل ملاحظه، بررسی و نام گذاری محرک بدون ارزیابی یا اختصاص معنی به آنها میباشد، این مساله افراد را به این نتیجه میرساندکه بین خودشان (خوداندیشی) و افکار ، هیجانات و تجربیاتشان فاصله ایجاد کنند. این فرآیند همچنین بصورت “عدم تمرکز” توصیف می شود که در آن شخص “افکار را بعنوان رویدادهایی در ذهن نظر میگیرد تا ضرورتاً بازتاب واقعیت یا خودبینی صحیح” . هنگامی که درگیری فرد در موقعیتی منفی بالا باشد، مردم احساس میکنند ارزش خود آنها تحت حمله قرار گرفته است اما هنگامی که نفس از رویدادها جدا باشد رویدادهای منفی از خود جدا شده و کمتر تهدیدآمیز می شوند .به این دلیل که ذهن آگاهی منجر به جدایی فکر از هیجان شده، و به این دلیل که واکنش خودکار را کاهش میدهد، افرادی که ذهن آگاهی را تمرین میکنند در نشخوارفکری کمتری درگیر میشوند، که این مساله آنها را به بهتر از عهده رویدادهای تنش زا برآمدن نایل میکند. تحقیق نشان داده است که افرادی که در برنامههای ذهن آگاهی شرکت کردند نشخوار فکری کمتری را در واکنش به رویدادهای زندگی گزارش کردند. کورکوران و همکاران فرض کردند که، مراقبه ذهن آگاهانه آگاهی فراشناختی را افزایش میدهد ونشخوار فکری را با رهایی از قیدوبند فعالیتهای شناختی کاهش میدهد وظرفیتهای توجه را ازطریق منابع موجود درحافظه کاری افزایش می دهد، این منابع شناختی در جهت راهبردهای تنظیم هیجانی موثر هدایت می شوند.
منابع
مفاخری ،عبدالله (1393) ،اثربخشی آموزش فراشناخت وذهن آگاهی بر نگرش های زیست محیطی ،رفتار شهروندی سازمانی و بهزیستی اجتماعی ، پایان نامه دکترای تخصصی روانشناسی عمومی ، دانشگاه پیام نور
ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید