مؤلفه گرایشی تفکر انتقادی
گرایش به تفکر انتقادی تمایلی است که فرد را به استفاده از مهارتهای تفکر نقادانه برمیانگیزد و بدون آن فرد تمایلی به کاربرد مهارتهای تفکر انتقادی خود ندارد.
مفهوم گرایش
در روانشناسـی اجتماعـی وقتی از کلمه گرایش استفـاده میشود معمولاً معادل نگرش یا تمایل
نگرشی در نظـر گرفتـه میشود . در علـوم فیزیکی که از این کلمه در آنها کمتر استفاده میشود، گرایش ویژگیای مولکولی است که اشیاء تحت شرایط خاصی آن را از خود نشان میدهند. بطورمثال، در فشار هوا و درجه حرارت معین، هیدروژن گرایش به جوشیدن پیدا میکند. گروه تحقیقاتی پروژه دلفی رویکرد علوم فیزیکی را اتخاذ کرده است و از کلمه گرایش در مورد انسانها برای ارجاع به ویژگیهای منششناختی آنها استفاده میکند . شبیه به دیویی ، که جنبه گرایشی تفکر را بصورت ویژگیهای شخصی توصیف میکند، فاسیونه و همکارانش گرایشهای انسانی را ابعادی از شخصیت و تمایلاتی درونی، طولانیمدت و عادتگونه میدانند که بر رفتار انسان تأثیر میگذارند . بعقیده آنها گرایشها انگیزشهایی درونی و مداوم هستند که باعث میشوند شخص بنا به عادت به اشخاص، رویدادها یا شرایط واکنشی معین را نشان دهد . به این ترتیب، در مجموع، میتوان گفت که از نظر فاسیونه و همکارانش گرایش ویژگیای شخصیتی و نوع خاصی از انگیزش طولانیمدت، عادتگونه و درونی است. از این رو، گرایش به تفکر انتقادی نیـز عادت داشتن به استفاده از مهارتهای تفکر انتقادی است و فرد دارای گرایش به تفکر انتقادی به طور درونی تمایل و عادت به استفاده از این مهارتها دارد چرا که برای نتـایج حاصل از این نوع تفکر ارزش قایل است.
گرچه فاسیونه و همکارانش گرایشها را تمایلاتی طولانیمدت و عادت گونه میدانند؛ با این حال، آنها معتقدند که گرایشها به طور بالقوه انعطافپذیر هستند و میتوانند تغییر کنند . این امر، اهمیت شناخت عوامل مؤثر بر این گرایشها را دو چندان میکند.
بدلیل اینکه گرایش به تفکر انتقادی ویژگیای شخصیتی و تمایلی طولانیمدت است، گاهی به آن مؤلفه منششناختی تفکر انتقادی و به دلیل اینکه خاصیت برانگیزاننده دارد، گاهی به آن مؤلفه عاطفی تفکر انتقادی گفته میشود.
درنظرات مربوط بتفکر انتقادی اصطلاحات دیگری همچون روحیه انتقادی ، عادت ذهن و صفت ذهن نیز مترادف با گرایش به تفکر انتقادی هستند.
منبع
کورش نیا،مریم(1390)، ارایه مدلی علّی برای گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان،پایان نامه دکترا،روانشناسی تربیتی، دانشكده علوم تربيتي و روانشناسي شیراز
ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید