شکل سازمان

چارچوبی به وسیله هنری مینزبرگ ارائه شده است که بر ان اساس هر سازمان از 5بخش تشکیل می شود. در راس سازمان مدیریت ارشد قرار می گیرد.در بخش میانی سازمان مدیریت میانی جای دارد.بخش هسته فنی شامل تشکیا شده است از افرادی که کارهای اصلی سازمانه بر عهده آنها است.بخش گروه ستاد فنی  شامل افرادی است که برنامه ریزی و کنتری هسته فنی را بر عهده دارد.بخش ستاد اداری شامل افرادی است که خدمات غیر مستقیم را رائه می دهند. پنج شکل سازمان که به وسیله مینزبرگ ارائه شد عبارت اند از:ساختار کار آفرین˛دیوان سالاری مکانیکی˛دیوان سالاری حرفه ای˛بخش یا واحد مستقل و تخصص سالاری. مه سازمانها اعم از رسمی و غیر رسمی˛کوچک و بزرگ˛و جز آن دارای عوامل مشترکی به شرح زیر هستند:

  • هدف یا منظور:روشن ترین عامل برای تشکیل هر سازمانی اهداف آن سازمان است.
  • برنامه:سازمانها برای نیل به اهداف خود برنامه هایی تنظیم می کنند.
  • منابع:سازمانه برای نیل به اهداف و اجرای برنامه هایشان باید منابعی در اختیار داشته باشند و آنها را به فعالیتهای مورد نظر اختصاص دهند.
  • مدیر:سرانجام سازمانها برای نیل به اهداف و اجرای برنامه ها و تامین منابع به مدیرانی نیاز دارند که انها را در این جهت هدایت کند.

ویژگی های مشترک سازمانها

همه سازمانهای نوین از ویژگی های که در پی می آوریم برخوردارند:

  • تقسیم کار مشخص
  • دارا بودن هرم سازمانی
  • مقررات و روشهای روشن و آشکار
  • صلاحیتهای فنی در وظیفه
  • کارائی سازمانی

سازمان ها اعم از کوچک و بزرگ دارای سه خصوصیت هستند:

  • سازمان ها از مردم تشکیل شده اند
  • سازمان ها برای دست یابی به اهدافی به وجود آمده اند
  • در سازمان ها تا حدودی اعمال محدودیت در رفتار اعضا الزامی است

بنابر این در سازماندهی محور اصلی افرادند که با یکدیگر برای دست یابی به اهداف سازمان در فعالیت اند.

 چرخه حیات سازمان

مقصود از چرخه زندگی این است که یک سازمان روزی به وجود می آید,رشد می کند,و سرانجام از بین می رود.کارهایی که به تازگی روی موضوع چرخه زندگی سازمان ها انجام شده است بیان کننده این مطلب است که سازمان ها از چهار مرحله مهم می گذرند.

  • مرحله کارآفرینی.
  • مرحله اشتراک مساعی.
  • مرحله رسمی شدن.
  • مرحله تدبیر اندیشی.

برای تشکیل سازمان توجه به عوامل چندی لازم و ضروری است و در صوریتکه به این عوامل با دید حساب شده نگریسته شود,کارائی به آسانی حاصل خواهد شد.

تقسیم کار:

تقسیم کار در واقع نخستین عامل در تشکیل سازمان می باشد. برای رسیدن به هدف های سازمان˛کار باید به اجزای قابل اجرا تقسیم شود و به هر یک از افراد سازمان اختیار متناسب با مسئولیت واگذار شود .در صورتی که کار به چند فعالیت ساده تقسیم گردد˛ میتوان متصدیان ان را به راحتی اموزش داد تا در کار خود متخصص گشته و بالاترین حد کارایی دست یابند.

اختیار مسئولیت:

همکاری دسته جمعی به منظور تامین هدف های مشترک به ناچار باید نخست رهبری سلسله مراتب سازمان انجام یابد. زیرا در غیر این صورت هرج و مرج جای نظم و انضباط را میگیرد و تحقق هدف های سازمان مشکل میشود.برای سازمان دهی خوب و کارامد˛ تفویض اختیار و تامین مسئولیت تحقیق های لازم و ضروری است.با وجود این برخی مدیران از دادن اختیارات لازم به واحد ها و مدیران و کارکنان رده پایین تر گریزانند.

روابط :برای تسهیل در امور داخلی سازمان˛هماهنگی و ایجاد همسویی در نیل به اهداف سازمان˛تعیین مجاری ارتباطی و کانالهای ان لازم و ضروری است.

دلیل وجودی هر سازمان این است که کارهایی را میتوانند به انجام برسانند که افراد بدون آن نمیتوانند انجام دهند.بنابراین خواه هدف سو اوری باشد˛ خواه اموزش ˛ تبلیغ دین ˛ بهبود بهداشت˛ زضایت جامعه و شکوفایی اقتصاد و… ˛ سازمان و تشکیلات میتوانند کار را به انجام برسانند. با این اوصاف سازمان و تشکیلات در تمام سطوح زندگی ادمیان حضور دارند و روزانه با تعداد زیادی از انها سرو کار داریم. در واقع اکثر مردم˛ بیشتر عمر خود را در سازمان ها و موسسات میگذرانند˛ یا تحت تاثیر ان قرار دارند. گاهی این موسسات به صورت کارامد در پاسخگویی به نیازهایمان اداره میشوند و گاهی بی نهایت ازار دهنده و عجز اور به نظر میرسند .هم شکل بودن سازمان ها:هم شکل بودن سازمانی یعنی سازمان های فعال در یک صنعت˛از نظر شکل و شیوه کار˛همانند˛همگون یا هم شکل هستند.هم شکل بودن باعث می شود که هر واحد از یک جامعه مشابه واحدهای دیگر باشد(یعنی واحدهایی که در شرایط محیطی یکسان قرار دارند .

منبع

باقری فشخامی ،نینا(1392)، ارتباط میان آگاهی کارکنان در تعامل با مشتریان از اهداف سازمان و کارایی آنان ،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت،دانشگاه آزاداسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0