سبک های دلبستگی و صمیمیت
میکولینسر و شاور، با مرور پژوهشهای پیشین به این نتیجه رسیدند که افراد با سبکهای دلبستگی متفاوت در رویدادهای ارتباطی، هیجانهای متفاوتی را تجربه میکنند، به طوری که افراد دلبسته ایمن نسبت به افراد ناایمن، نیمرخ هیجانی تمایز یافته و متنوعتری را نشان دادهاند. دیگر پژوهشها نیز حاکی از آن است که افراد با توجه به سبک دلبستگی خود به هیجانهای متفاوتی سوگیری دارند و هیجانهای یکسان را به گونهای متفاوت تجربه میکنند، بر این اساس، پاسخدهی و ابراز هیجانی افراد نیز بر حسب الگوی دلبستگیشان متفاوت است . مهارت هاي هيجاني كه به عنوان توانايي تشخيص و ابراز هيجانات و همچنين توانايي همدلي با ديگران تعريف شده است. باعث افزايش صميميت و احساس امنيت شده انتقادپذيري را در فرد افزايش ميدهد و در حفظ و تداوم يك ارتباط صمیمی موفق ضروري است .
نتایج پژوهش میکولینسر و همکاران، نشان میدهد که افراد با دلبستگی ایمن، واکنشهای عاطفی مثبتی نسبت به رویدادهای خنثی دارند و افراد با دلبستگی ناایمن، واکنش عاطفی منفی نسبت به رویدادهای خنثی نشان میدهند.
ساسلو، دنلووسکی، آرولت و اهرمان، بیان میکنند که افراد با سبک دلبستگی اضطرابی به چهرههای غمگین، گرایش بیشتری داشته در صورتی که این حالت در افرادی با سبک دلبستگی اجتنابی شدت کمتری دارد. سادیکج، ماسکوویتز و زورف، نیز بیان میکنند که بین رفتار مقبول شریک زندگی و عواطف منفی افراد رابطه معکوس وجود دارد که میزان عاطفه منفی در افراد با دلبستگی اضطرابی بالاتر است.
سیمپسون،در پژوهش اثرات دلبستگی بر روابط، 144 زن و شوهر را در یک بررسی طولی مورد پژوهش قرار داد و دریافت که دلبستگی ایمن نسبت به دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا، با احترام، تعهد و رضایتمندی بیشتر رابطه دارد و در افراد دارای دلبستگی ایمن، آشفتگی هیجانی کمتر است و آنها و ارتباطات با کیفیتتری دارند.
كسيدي و شاور، در توجيه رابطهي سبك دلبستگي و سلامت روان اشاره ميكنند كه پيامد فرآيند دلبستگي ايمن، ايجاد احساس ايمني در فرد است و پيامد دلبستگيهاي ناايمن، ايجاد ترس و وحشت در فرد میباشد.
دلبستگی ایمن با ویژگیهای ارتباطی مثبت شامل صمیمیت و خرسندی، دلبستگی اجتنابی با سطوح پایینتری از صمیمیت و تعهد، دلبستگی دوسوگرا با شور و هیجان و دلمشغولی در مورد روابط توام با خرسندی کم، مرتبط است.
بپيلاك، آريندل و لوتيجن، در پژوهش خود بیان نمودند که تجربيات اوليه مراقبان بر کیفيت روابط بعدي (عاشقانه) افراد اثر ميگذارد. در این پژوهش نشان داده شد که که دلبستگی ایمن به طور مثبت و دلبستگی ناایمن به طور منفی با صمیمیت در رابطه عاشقانه کنونی ارتباط دارد. فرانت ، نیز یک ارتباط منفی بین کیفیت رابطه با مادر و مشکلات مرتبط با صمیمیت یافته است.
بشارت، در مطالعهای نشان داد که زوجهایی که دلبستگی ایمن داشتند، وابستگی، اعتماد، تعهد و رضایت زناشویی بیشتر و زوجهایی که دارای سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا بودند مشکلات بیشتری در روابط زناشویی خود داشتند.
هازن و شاور ، ویژگی برجسته بزرگسالان دارای سبک دلبستگی اجتنابی، ترس از صمیمیت و نگرانی از رابطه دوستانه و افراد دارای سبک دلبستگی دوسوگرا را وسواس نسبت به صمیمیت و تلاش برای یکی شدن با دیگری بیان کردهاند.
افراد دارای سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا بیشتر از افراد دارای سبک دلبستگی ایمن در رابطه دوستانه و رمانتیک دچار ترس از صمیمیت میشوند. نتايج پژوهشی دیگر برای بررسی رابطه بين دلبستگي فرد بالغ و درماندگی روانشناختي در يك نمونه باليني و اجتماعي، مشخص كرد كه دلبستگي ايمن به طور مثبت و دلبستگي ناايمن به طور منفي با صميميت در رابطه عاشقانه كنوني ارتباط دارد. نتایج پژوهش بشارت ، نیز برای بررسی رابطه ترس از صمیمیت و رضایت زناشویی و نقش تعدیلکننده سبکهای دلبستگی، نشان داد که سبک های دلبستگی میتوانند رابطه بین ترس از صمیمیت و رضایت زناشویی را تعدیل کند.
منبع
بیروتی، سارا(1393) ،ترس از صمیمیت براساس سبکهای دلبستگی و سبکهای پردازش هویت در دانشجویان ،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی شیراز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید