رویکردهای مکانیسم های دفاعی
مکانیسمهای دفاعی اولین بار توسط فروید مطرح شدند. به عقیده ی فروید، شخص برای رهایی از امیال، تکانهها و افکار ناخوشایند از مکانیسمهای دفاعی به عنوان ابزاری جهت اصلاح و تحریف واقعیت سود میجوید. جرج وایلنت با استفاده از نیمرخهای روانی به دست آمدهی افراد در مصاحبهها و پرسشنامهها، اولین مطالعات بالینی را در زمینهی مکانیسمهای دفاعی انجام داد. او مکانیسمهای دفاعی را بر روی پیوستاری از دفاعهای رشدنایافته تا رشدیافته قرار داد و عقیده داشت، همهی افراد صرفنظر از وجود آسیبروانی از آنها استفاده میکنند. از دیدگاه فروید، بدویترین بخش ذهن نهاد ، دومین بخش ؛خود و سومین بخش فراخود است. خود حوزهای از ذهن است که با واقعیت تماس دارد و تنها منبع ارتباط فرد با دنیای بیرونی است. این ساختار شخصیتی برای کاهش سطح تنش و اضطراب از سازوکارهای دفاعی استفاده میکند. با گذر زمان و تحولات نظری در زمینه عقاید مربوط به مکانیسمهای دفاعی، طبقهبندیهایی بر مبنای پایههای نظری مختلف شکل گرفت که کاربرد دفاع را برای رشد بهنجار ضروری دانستند . بر اساس رويكرد روان تحليلگري افراد در مواجهه با تنيدگي از سبكهاي دفاعي مشخصي استفاده ميكنند كه اين سبكها بر اساس ميزان پختگي به سه گروه تقسيم ميشوند :
- سبک دفاعي رشديافته ؛ پخته : اين دفاعها مقبول بوده و از بزرگسالان سالم سر ميزند و در سلامت روان افراد نقش تعيينكننده و مثبتي دارند ، براي مثال: والايش، نوع دوستي، پيشبيني و شوخي .
- سبک دفاعي رشدنيافته؛ ناپخته: در كودكان و بزرگسالان كاربرد دارد، اين دفاعها بزرگسالان را در كنارآمدن بهينه با واقعيت ناتوان ميسازند و استفاده مداوم از آنها مشكلات جدي را در كنار آمدن با واقعيت پديد ميآورد ،براي مثال: خيالپردازي، فرافكني، خودبيمارانگاري، رفتارهاي منفعل- پرخاشگر و برونريزي.
- سبک دفاعي نوروتيک: در همه افراد شايع است، اين دفاعها در كوتاه مدت مفيد بوده اما در بلند مدت منجر به مشكلاتي در روابط، شغل و كاميابي از زندگي ميگردند ،براي مثال: توجيه عقلاني، واپسزني، واكنش وارونه، جابجايي و گسستگي .
با توجه به چشم انداز رویکردهای نظری پس از فروید میتوان دو الگوی نظری در مورد طبقهبندی دفاعها را بر اساس بعد رشدیافتگی متمایز کرد:
الگوی تحولی:
دو اصل مسلم برای الگوی تحولی وجود دارد؛ اول این که یک الگوی رشد برای ظهور و افول دفاعها وجود دارد و در هر سنی، یک مکانیسم دفاعی، غالب است و دیگر اینکه هر دفاع تاریخچه رشد دارد، بنا به نظر کریمر هر دفاع در آغاز به عنوان یک بازتاب فطری نمایان میشود که به صورت منادی برای یک پاسخ حرکتی ارادی به کار میرود. به عنوان مثال، دفاع انکار به صورت بازتاب اولیه نادیده گرفتن- که برای حفاظت نوزاد از محرکهای تنیدگیزای بصری طراحی شده- شروع میشود و به واکنش بستن چشمها گسترش مییابد و سپس این واکنش حرکتی به صورت عملکردی شناختی ،مانند بازگیری توجه از یک محرک تنیدگیزا درونی میگردد و در نهایت دفاعها به سمت اشکال پیچیدهتر که شامل استفاده از زبان و سایر فرآیندهای شناختی پیشرفته است، گسترش مییابد .
الگوی سلسله مراتبی:
در این رویکرد دفاعها بر روی پیوستاری از رشدیافته تا رشدنایافته مرتب میشوند، در این الگو مکانیسمهای دفاعی را مانند کارکرد قلب میدانند، همانطور که وجود ضربان قلب برای زندگی ضروری است اما اگر خیلی تند یا خیلی کند باشد نشانهای از آسیب و اختلال عضوی است، فراوانی کاربرد یا عدم وجود دفاع نشانهی اختلال است . جرج وایلنت از مطرحترین نظریه پردازان این الگوی طبقهبندی میباشد. تعریفی که وایلنت از مکانیسمهای دفاعی ارائه میدهد؛شیوههای مشخص نحوهی برخورد با تعارض هیجانی و تنیدگی است. به علاوه وایلنت معتقد بود که سبکهای دفاعی در تمام دوران زندگی بزرگسالان اکثراً از رشدنایافته به سمت رشدیافته تغییر میکند و نیز سبکهای دفاعی رشدیافته در بزرگسالان عادی سازشیافته و سبکهای دفاعی رشدنایافته در افراد ناسازگار وجود دارد. این مؤلف که از مشهورترین پژوهشگران در حوزه مکانیسمهای دفاعی است، الگوی سلسله مراتبی آنا فروید را گسترش داد، وایلنت پنج هدف و کنش مهم برای مکانیسمهای دفاعی در نظر میگیرد :
- نگهداشتن عواطف در محدودهای قابل قبول به هنگام رویارویی با بحرانهای ناگهانی زندگی.
- برقراری و ذخیرهسازی تعادل عاطفی از طریق به تعویق انداختن و یا افزایش ناگهانی مسیرها در کشانندههای زیستشناختی مانند آنچه در دوران بلوغ اتفاق میافتد.
- خلق و تحقق یک دوره زمانی برای تسلط و پذیرش یک خودپنداشت جدید مانند: تغییرات پس از عمل جراحی مهم و یا یک پسرفت ناگهانی مسیرها در کشانندههای زیست شناختی مانند : آنچه که در دوران بلوغ اتفاق میافتد.
- تداوم رفتار بهنجار در رویارویی با تعارضهای غیر قابل حل مانند: مواجه شدن با مرگ و از دست دادن عزیزان.
- د)رویارویی با تعارضهای مهم در زندگی واقعی و هشیارانه زندگی کردن با این تعارضها مانند: سپردن والدین به خانه سالمندان، قتل به هنگام جنگ.
منبع
پورتقی،لیدا(1394)، طرحوارههاي ناسازگار اوليه و مكانيسمهاي دفاعي، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاداسلامی
از فروشکاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید