دوایر کیفیت
دوایر کیفیت، گروه های کوچک 3 تا 12 نفری از کارکنان هستند که کاری مشابه یا یکسان را انجام می دهند وبطور داوطلبانه و منظم در ساعات کاری، حدود یک ساعت گرد هم می آیند. آنها معمولاً تحت رهبری سرپرست یا مدیر خود آموزش می بینند که بعضی از مشکلات خود را تعیین و تجزیه و تحلیل کرده و راه حل خود را در هر جا که امکان اجرا داشته باشد، پیاده کنند. بر اساس تعریف کوریو، این دوایر عبارتند از گروه کوچکی از یک موسسه که دواطلبانه و پی گیر، فعالیت های کنترل کیفیت را بر عهده می گیرند.
فعالیت های دایره کیفیت، با گسترش کنترل کیفیت در سطح موسسه و ارتقائ و توسعه آن ارتباط مستقیم دارد. بر این اساس، فلسفه ی اصلی وجود دوایر کیفیت شامل، کمک به توسعه و پیشرفت نظام سازمانی، تقویت جنبه های انسانی کار، و شناسایی توانمندی ها و به فعل رساندن توان بالقوه ی افراد است. بدین ترتیب دوایر کیفیت مبتنی بر احساس نیاز به تشکیل گروه کاری است که اعضای آن داوطلبانه گرد هم می آیند و بر اساس کار گروهی به انجام می رسد. کارها و مسائلی که به موقعیت برنامه دوایر کیفیت منجر میشود بدین قرار است :
- فلسفه دوایر کیفیت بر انسان سازی استوار است، نه بهره کشی از انسان، لذا ارتباطات باز و اطمینان بخش یا کارکنان و گروه ها لازم است.
- حرکت و توسعه به آرامی صورت میگیرد،به دوایر اجازه داده شود در حالت طبیعی به رشد برسند.باید برنامه ریزی دقیق قبل از راه اندازی دوایر انجام شود. در ابتدای حرکت، برای کارکنانی که قبلا از آنها فقط انتظار میرفت فقط کارانجام دهند، فکر کرد. صحبت کردن، گوش دادن و دقت کردن خیلی مشکل است ولی بتدریج با وضعیت جدید انس میگیرند.
- با توجه به اهمیت آموزش، باید به آن تأکید مجدد نمود. چون موقعیت به روش های اجرا مربوط است و توانایی گروه درتعیین یک طرح، جمع آوری و تجزیه وتحلیل اطلاعات از طریق مغزی، نمودار علت ومعلول یا نمودار فرآیندی، روش های آماری و روش دلفی می تواند صورت پذیرد. اعضای دوایر باید روشها و چگونگی کار با یکدیگر را بیاموزند. این روشها به فعالیت های دایره کیفیت جهت می دهد و سیاسی کاری را از بین می برد.
- پیشرفت در مراحل اولیه خیلی کند است، انتظارات غیر واقع بینانه، احساسی از موفق نبودن دوایر در میان اعضای مدیریت به وجود می آورد. موفقیت باید به صورت یک فرآیند برنامه ریزی شود.
- بایستی افراد راه حل مشکل را ارائه دهند، نه هرم های سلسه مراتبی یا کاغذ بازی ارائه دهنده آن باشند.
موضوع کیفیت و مدیریت آن موردتوجه اکثر سازمانها و مراکز آموزشی است که از این طریق می خواهند کیفیت خدمات خود را بهبود بخشند و رضایت ذینفعان و مشتریان خود را فراهم سازند. چنانچه سید جوادین و کیماسی، در این مورد اظهار می دارد که کیفیت خدمات مستلزم توجه همزان به ارائه کننده ودریافت کننده خدمت بصورت همزمان بوده واین دو لازم و ملزوم یکدیگرند ، لذا توجه به نحوه ارائه خدمت از اهمیت بسزایی برخوردار است. یکی از الگوهای پرکاربرد در همه سازمانها و موسسات الگوی سروکوال، است که توسط پاراسورامان و همکارانش ارائه شده که در آن به پنع بعد جلوه ظاهری و عوامل ملموس، قابلیت اعتبار و پاسخگویی و مسئولیت پذیری، اطمینان خاطر و تضمین و همدلی و دلسوزی اشاره شده است.
منبع
پورقهرمان،کیانوش(1391)، کیفیت خدمات مجتمع های آموزشی وپرورشی،پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته برنامه ریزی آموزشی ،دانشگاه آزاداسلامی تبریز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید