ده مهارت اصلی وپایهای مهارتهای زندگی
این مهارتها عبارتند از :
- مهارت خود آگاهی
- مهارت همدلی
- مهارت برقراری رابطه مؤثر
- مهارت روابط بین فردی سازگارانه
- مهارت تصمیم گیری
- مهارت حل مسأله
- مهارت تفکر نقاد
- مهارت تفکر خلاق
- مهارت مقابله با هیجان
- مهارت مقابله با استرس.
مهارتهای زندگی را می توان بعلت نزدیکی وهمپوشی دوبه دو به پنج حوزه مانند زیر تقسیم کرد . برای ارتقای سلامت ، آموزش هر یک از این حوزه ها ، به صورت مهارتهای عام واصلی زندگی ، باهدف ایجاد تونایی روانی و اجتماعی انجام می گردد .
خودآگاهی و همدلی | ارتباطات اجتماعی و ارتباطات بین فردی | تفکر خلاق و تفکر نقاد | تصمیم گیری و حل مسأله | مقابله با هیجان و مقابله با استرس |
آموزش مهارتهای زندگی به دو صورت انجام می گیرد :
- آموزش مهارتهای زندگی به صورت کلی که با هدف ارتقا سلامت وبهداشت روان و ایجاد رفتارها وتعاملات سالم صورت می گیرد.
- آموزش مهارتهای اختصاصی و ویژه باهدف پیشگیری از یک آسیب مشخص مانند آموزش مهارت قاطع بودن و در مقابل مشاور گروه جهت سوء مصرف مواد وغیره .
شواهد عملی نشان می دهدکه آموزش مهارتها با این روش ودر قالب یک برنامه گسترده ،نقش مهمی در پیشگیری اولیه دارد.
آموزش مهارتهای زندگی فرد را قادر می سازد تا دانش ،ارزشها و نگرشها را ه تواناییهای بالفعل تبدیل کند و انگیزه و رفتار سالم داشته باشد وفرصت و میدان انجام چنین رفتارهایی را ایجاد نماید . مهارتهای زندگی بر ادراک فرد از کفایت خود و اعتماد به نفس و عزت نفس اثر دارد وبنابراین نقش مهمی در سلامت روان دارد. همراه با افزایش سطح بهداشت روان ، مراقبت در خود و دیگران ، پیشگیری از مشکلات روانی و بهداشتی و مشکلات رفتاری افزایش می یابد.
برخورداري از مهارت هاي زندگی فرد را براي غلبه بر تنش ها و مشكلات پیش رو كه اقتضاي زندگی فردي و اجتماعی است آماده می كند. مهارت هاي زندگی افراد را در رویارویی با شرایط زندگی توانمند می سازد. این مهارت ها می تواند تأمین كننده سلامت روانی ، اجتماعی و جسمانی افراد باشد. پایین بودن مهارت هاي زندگی موجب افت عملكرد تحصیلی روي آوردن آنان به رفتارهاي پر خطر می گردد .
منبع
مستشاری،معصومه(1393)،اثربخشی آموزش مهارتهای زندگی برسلامت روان دانش آموزان،پایان نامه کارشناسی ارشد،مشاوره وراهنمایی، دانشگاه آزاداسلامی کرمانشاه
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید