دانشگاه ونقش شکل پذیری هویت دانشجو
یکی از مسایل مهم تحول انسان ، روند شکل گیری هویت است این فرآیند از بدو تولد آغاز می گردد و در دوران نوجوانی به اوج خود می رسد ،یکی از تکالیف عمده ای نوجوانان در جامعه تشکیل هویت است گلاسرمعتقدند که هویت از نیاز به احساس جدا و متمایز بودن از دیگران است به نظر او این نیاز تنها نیاز روانی و اساسی انسان که همه ی مردم در همه ی فرهنگ ها از بدو تولد تا مرگ دارا می باشند .
واند رزندان ،عامل افزایش اهمیت موضوع هویت در دوران نوجوانی را تغییرات سریع جسمی ، دگرگونی در نحوه و کیفیت تفکر و تمایل به تصمیم گیری در خصوص مسایلی همچون ادامه تحصیل و یا انتخاب شغل و همسر می داند .
اهميت شناسايي هويت
ارزش و جايگاه بحث هويت بي نياز از ارائه دليل است و ليكن به ذكر مواردي اكتفا مي¬شود. بر اساس قاعده عقلي در تعريف «الاشياء باضدادها» يعني هرچيزي با ضدش شناخته مي¬شود. كافي است توجهي به آثار، پيامدها و نتيجه ناگوار فقدان هويت داشته باشيم و از عمق رنج و دردي كه جوانان بي هويت احساس می كنند، آگاه شويم ،همچنین بخش قابل توجهي از افسردگي¬ها، احساس پوچي و درون تهي شدن¬ها و روزمرگي¬ها نتيجه بي هويتي است.ضرورت شناسايي و بحث از هويت در اين است كه داشتن تعريفي از خود، اولين قدم نه تنها در ايفاي نقش بلكه از مقدمات انسان بودن است. از ابتداي ظهور انسان بر كره خاكي، انسان مرتب از كيستي و چيستي خود پرسيده است. اگر تكليف مقوله هويت در ميان يك گروه يا يك ملت معلوم باشد و در خصوص حد و حدود آن اجماع نظري كلي حاصل شود، اولاً تك تك افراد احساس اعتماد به نفس مي¬كنند و ثانياً جامعه و گروه¬ها به طور كلي، جهت و هدف خود را مشخص مي¬بينند. ضرورت بحث از هويت به شرايط فعلي جهاني بر مي¬گردد كه در آن زندگي مي¬كنيم. جهان در عصر يك تمدن/چند فرهنگ است و جهاني است كه اصلاً ميدان بروز هويت¬هاي متفاوت را ممكن مي¬كند .
هویت در فرهنگ یعنی:
1. ذات باری تعالی
2. هستی ، وجود
3. آنچه موجب تعاریف شناسایی شخصیت باشد
4. حقیقت جزییه یعنی هرگاه ماهیت با تشخیص،لحاظ و نظریه های هویت واعتبار شود هویت گویند.
هویت یک مفهوم خویشتن است و این اولین قدم در راه فهم نظربی نظیر بروزنسکی است که معتقدند هویت ساختاری ذهنی مرکب از اصول ، فرضیات و سازه هایی مرتبط با خودحال تعامل با محیط می باشد . هویت مجموعه ای از معانیست که فرد برای تعریف خود به کار می گیرد .
هویت یک سازه و ساختار روانی ـ اجتماعی است که باعث انتراق و جدایی فرد از سایرین می باشد به اعتقاد گلاسر هویت با شخصیت مترادف است گلاسر، معتقد بود که برای هر فردی یک هویت منظور است و آن تصور فرد از خویشتن است.
هویت نتیجه سنتز و ترکیب تجربیات فردی از خود ، ادراک دیگران از فرد و چگونگی تجلی و ظهور را برای دیگران است . در تعریف ماریس ،هویت اساس رفتارهای قابل مشاهده اجتماعی تعریف شده است وی معتقد است هویت یک ساختار خود است یک سازمان پویا و خود ساخته درونی از آرزوها ، مهارتها ، عقاید و تاریخچه فردی است . به عقیده مارسیا ، زمانی که هویت تشکیل می شود الگوی فرد قوی تر و مستحکم تر از قبل شده است
راپادیورت ، مارسیا ،به نقل از دانشور،جستجوی هویت را یک کار دائم می دانند و از زمانی که نوجوان متوجه قیافه خود در آینه می شود از خود می پرسد : من چه کسی هستم ؟ آغاز می شود هر چند او هنوز پاسخی برای این سوال ندارد ولی می داند که چه نباید باشد . اما در عین حال او از هیچکس نبودن هراس دارد، سرکشی و نافرمانی او نشانه مبارزه با والدین نیست بلکه تلاش و کشمکش او برای یافتن هویت خویش است . در میان تعاریف متنوعی که در باب هویت ذکر شد اظهار نظر جان گاردنیر، از صراحت و جامعیت بیشتری برخوردار است او می نویسد ؟ یک فرد جوان باید بیاموزد که بیش از هر چیز خودش باشد . در جایی که بیشترین ارزش را برای دیگران دارد دیگرانی که مطمئنا برای او نیز عزیزتر از هر چیز دیگر هستند مراد از اصطلاح هویت چنین رابطه متقابلی است که متضمن یکی بودن با خویشتن و در عین حال به نوعی سهیم شدن با زندگی درونی دیگران است .
واژه یا مفهوم تشخیص می تواند راهبر خوبی برای تعریف اصطلاحی هویت باشد بدین معنی که هویت اصطلاحا مجموعه ای از شاخص ها و علائم در حوزه مولفه های مادی ، زیستی ، فرهنگی و روانی است که موجب شناسایی فرد ، گروه یا اهلیتی دیگر و فرهنگی از فرهنگ دیگر می شود هویت یعنی وجه اختصاص هر فرد یا گروه وجه اختصاصی که در من است و در هیچ انسان دیگری نیست به آن می توانم بگویم : هویت من ،به کسی می توان گفت بی هویت که هیچ چیز مختص به خود نداشته باشد اگر انسان هیچ خصوصیتی نداشته باشد در آن صورت می توان به وی لقب بی هویت داد . هویت ما فرق میان ما با دیگران است .سی فرت ، هویت را در مقابل با فقدان نقش ، تبیین می کند و کروگر، از صاحب نظران موضوع هویت معتقد است که هویت یعنی توازن میان خود و دیگران برقرار کردن و در جای دیگر آن را همچون یک مرحله در چرخه زندگی قلمداد می کند.
منبع
مونسان،زهرا(1389)، نقش دانشگاه در شکل گیری هویت دانشجویان سال آخر دانشگاه آزاد،پایان نامه
کارشناسی ارشد،مدیریت آموزشی،دانشگاه گرمسار
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید