تعریف متامفتامین
متامفتامین یاکرییستال- مت که به نامهای خیابانی دیگری همچون شیشه نیزمشهور است و در حال حاضر بیشترین ماده روانگردانی است که مورد سوءمصرف قرار می گیرد. امروزه برخی ازاین داروها، از جمله آمفتامین ها و ترکیبات وابسته به آن به عنوان مهمترین داروهای صنعتی و شیمیایی مورد سوءمصرف در تمام جهان شناخته شده است. این ترکیبات گرچه قدمت طولانی دارند ولی مسئله سوءمصرف آن پدیده ای نوپاست.
متامفتامین، نخستین بار به سال 1893 میلادی توسط یک شیمیدان ژاپنی به نام ناگایوشی ناگایی تهیه گردید، ساخت فرم کریستالی این ماده، درسال 1919 میلادی و توسط شیمیدان ژاپنی دیگری بنام آکیرا اوگاتا انجام گرفت و پس از آن به مقدار فراوان جهت استفاده ارتش های ژاپنی و آلمانی نازی در جنگ جهانی دوم مورد تولید انبوه قرارگرفت .
این دارو در نخستین سالهای جنگ جهانی دوم تاپایان آن، برای حفظ توجه و دقت در خدمه تانک ها وکشتی ها به صورت مشکلات میان سربازان آلمانی توزیع می گردیدکه به آن شکلات پرواز می گفتند و حتی برای افزایش راندمان کاری در بخش صنایع این دارو بین کارگران نیز توزیع می شده است. پس از سقوط هیتلر و دستیابی ارتش متفقین به آزمایشگاهای تحقیقاتی ارتش آلمان نازی، اطلاعات محرمانه تولید این دارو در دست نیروهای متفقین افتاد و روش ساخت آن به روش نازی شهرت یافت. و از آن زمان تاکنون به طور قانونی و به نام تجاری رادزوکسین و در ایالات متحده آمریکاتولید می شود.
در دهه 1950 میلادی، پس از دست یابی مردم ژاپن به آزمایشگاهای تحقیقاتی ارتش، این دارو به طورگسترده در میان مردم سرخورده از جنگ رواج پیداکرد و به صورت یک اپیدمی درآمد تا آنکه در اواخر دهه 1950 ، مصرف متامفتامین در ژاپن ممنوع گردید. اگرچه تاریخ مشخصی برای ورود این ماده روانگردان به ایران وجودندارد، ولی به نظرمی رسدکه در نخستین سالهای دهه2000 میلادی با افزایش مسافرت ایرانیان به کشورهای آسیایی جنوب شرقی و آشنایان آنان به این داروی محرک که اصولا درکلوب های شبانه مورداستفاده قرار می گرفته است، در ابتدا واردات این داروها و سپس تولیدآن درایران نیزآغازشد.
شیوع متامفتامین دربعضی نواحی امریکا افزایش پیداکرده و اکنون تهدیدسلامت عمومی به حساب می آید.
اخیراً شواهدی از افزایش سریع تولید محرک ها و استفاده اش جورجیا و نواحی جنوب آمریکا و در مردان همجنس باز در شهر نیویورک به دست آمده است.
طبق گزارش ملل های متحد، بیشتر از 35 میلیون نفر به طور منظم، متامفتامین را استفاده می کنند. در مقابل جهان؛ اغلب شمال امریکا و مصرف هرویین به کمتر از 10 میلیون محدودشده است . بر پایه این گزارش حدود 60 درصد سوءمصرف کنندگان متامفتامین در قاره آسیا زندگی می کنند و بیشترین مصرف کنندگان در فواصل سنی 15 تا 64 سال قراردارند.
اثرات متامفتامین
همه محرکها قابلیت به وجودآوردن وابستگی روانی شدید را دارند. مصرف متامفتامین ممکن است سبب ایست قلبی،کوما، و در نهایت مرگ شود. مصرف متداول آن سبب می شود فرد پرخاشگر، دارای سوء ظن و پارانوئید و رفتارهای پرخطرجنسی شود. خطرخودکشی در میان افراد بسیار بالاست. مصرف طولانی مدت سبب به وجودآمدن آسیب های شدید درد ندان ها، استخوان ها، ریه، کبد، کلیه می شود. سایر اثرات شامل موارد ذیل است: سوءتغذیه، اختلالات پوستی، اختلالات جنسی، زخم معده، بیماری در اثرکمبود ویتامین، کاهش وزن، افسردگی، اختلالات تکلم و فکر، توهم و هذیان می باشد.
افزایش مصرف آمفتامین های تزریقی موجب کاهش سلامتی می شود. اولاً وسایل تزریقی که توسط مصرف کنندگان آمفتامین استفاده می شود و اعمال جنسی ناسالم ممکن است، HIV و سایر بیماری های عفونی خطرناک مانند هپاتیت C را منتقل کند. مصرف کنندگان آمفتامین جوانتر از مصرف کنندگان شبه افیون هستند. لذا فعالیت جنسی بیشتر و امکان داشتن سطح بالایی از رفتارهای جنسی ناسالم، ممکن است ازطریق آثار دارویی آمفتامین تسهیل گردد.
MA بطور زیادی توسط مردان همجنس باز مصرف می شود و به طور زیادی با رفتارهای جنسی پرخطر، که یک عامل انتقال HIV است، مرتبط است .
مشاهده های بالینی در مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران نشان می دهدکه افرادی که تحت درمان نگهدارنده متادون هستند، حتی پس از طول درمان طولانی، در معرض خطرسوءمصرف متامفتامین قراردارند. برای توضیح این پدیده تئوری های مختلفی وجوددارد، از جمله اینکه مصرف متادون در درازمدت منجر به کاهش میل جنسی شده و افراد تحت درمان به منظورگریز از آن آسیب، اقدام به مصرف مواد می کنند .
ویژگی های دموگرافیک مصرف شیشه همچنین تغییر یافته است. در حالی که شیشه در ابتدا توسط افراد با تحصیلات کمتر، وضعیت اجتماعی اقتصادی پاینتر استفاده می شد. هم اکنون مصرف کنندگان شیشه، مردان همجنس باز، دوجنس گرا و نوجوانان هستند.
منبع
نظرآبادی،محمد(1393)،اثربخشی روش ماتریکس برکاهش رفتارهای پرخطرجنسی مردان معتاد،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی،دانشگاه آزاداسلامی کرمانشاه
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید