بهره وری نیروی انسانی

معیار توسعه یافتگی هر سازمانی، به میزان بهره گیری مطلوب و بهینه از منابع و امکانات موجود جهت نیل به اهداف اقتصادی آن سازمان وابسته است، این موضوع نشان دهنده جایگاه ویژه بهره وری در استراتژی های توسعه سازمانی می باشد. عنصر اساسی در ایجاد و بهبود بهره وری، نیروی انسانی است. نیروی انسانی در مورد بهترین شیوه برای بهبود کیفیت، تصمیم می گیرد و هدایت گر هر گونه تلاش برای ارتقای بهره وری می باشد به دلیل اینکه نیروی انسانی سازمان ها تنها منبعی است که کمیاب بوده و به راحتی نمی تواند توسط رقبا کپی برداری شود، در نتیجه موجب ایجاد مزیت رقابتی پایدار برای سازمان می شود. بهره وری نیروی انسانی یکی از عوامل اساسی دستیابی کشورها به پیشرفت های علمی و صنعتی و در نهایت توسعه اقتصادی است. از آنجا که پایه اصلی، توسعه انسان است، بهبود کیفیت منابع انسانی در امر توسعه بسیار ضروری بوده و هر گونه برنامه ریزی به منظور توسعه منابع انسانی، نقش اساسی و تعیین کننده ای دارد. این عامل عنصر مهمی در تبیین تفاوت های موجود در بهره وری و رشد آن در میان کشورهای مختلف است. بنابراین بدون اولویت دادن به توسعه منابع انسانی که جز در فرایند برنامه ریزی علمی بلند مدت و جامع بر پایه اطلاعات دقیق از گذشته حال و مسیر روشن آینده تحقق نخواهد یافت، توسعه اقتصادی به دست نخواهد آمد.

از سوی دیگر نیروی انسانی به عنوان گرانترین و با ارزشترین سرمایۀ و منبع سازمانی محسوب می شود، اهمیت نیروی انسانی به عنوان مهمترین عامل در زنجیره عملیاتی هر سازمان مدت هاست که به اثبات رسیده، سازمان هایی که موفقیت چشمگیری داشته اند توجه به این موضوع را سرلوحه کارهای خویش قرار داده اند. بهره وری از واژه های همیشه پویاست که همواره در معرض تکامل و تغییر است. بهره وری نیروی انسانی عبارت است از استفاده ی بهینه از نیروی انسانی در جهت پیشبرد اهداف سازمان و چگونگی استفاده کردن از نیروی انسانی. با توجه به اهمیت منابع انسانی به عنوان یکی از مهم ترین منابع تولید در سازمان ها و نقش بی بدیل آن در حوزه سازمانی (اعم از سازمان های تولیدی و خدماتی) توجه به نقش و عملکرد این منبع عظیم، پیچیده و گرانبها بدون شک می تواند راه گشای بسیاری از چالش های سازمانی باشد. در عمل معیارهای بهره وری که تا کنون از سوی مراجع معتبر نظیر سازمان بهره وری آسیا (APO)، سازمان همکاری اقتصادی اروپا (OEEC)، سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه  (OECD)و سازمان آمار نیروی کار آمریکا  (BLS) ارائه شده است، بیشتر به یکی از انواع بهره وری، یعنی بهره وری نیروی کار توجه دارند که همان نسبت ستاده به داده نیروی کار است.

 اینک باید دید بهره وری سرمایۀ انسانی تحت تاثیر چه عواملی است. اکثر محققان معتقدند که برای افزایش بهره وری نیروی انسانی تنها یک علت خاص را نمی توان ارایه نمود، بلکه ارتقای بهره وری را باید معلول ترکیبی از عوامل گوناگون دانست، گزارش ها نشان می دهند که شاخص بهره وری نیروی انسانی ایران در مقایسه با  کشورهای منطقه و نیز شرق آسیا بسیار پایین است. هرسی و گلداسمیت (1999)هفت متغیر مربوط به عملکرد اثربخش را شامل توانایی، شناخت شغل،حمایت سازمانی، انگیزش، بازخوردعملکرد، اعتبار، سازگاري محیطی را معرفی کردند. این مدل نسبت به سایر نظریه هاي ارائه شده در زمینه بهره وري، درحین سادگی از جامعیت و وضوح بیشتري برخورداراست.

 منبع

اردلان، محمدرضا، بهشتی راد، رقیه(1393)، بررسی  تاثیر سرمایة فرهنگی و  سرمایة  فکری بر بهره وری نیروی انسانی با نقش میانجی گری مسئولیت پذیری اجتماعی، مدیریت بر آموزش سازمان ها، 4(1):73-102.

http://journalieaa.ir/article-1-30-fa.html

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0