برنامه درسي در قبل از قرن بيستم
برنامه درسي در جهان باستان:
شواهدي كه در دست است در مورد سرزمين مصر كهن آنان به عمل بيش از تفكر مجرد اهميت ميدادهاند. در مصر مفاهيمي چون خوبي و بدي و عدالت، كه مربوط به قبل از شكلگيري آموزش و پرورش رسمي است، بسيار مورد توجه بوده است، بر اساس شيوه آموزش و پرورش مصريان قديم، بيشتر پدران، فرزندان را در خانه تعليم ميدادند و برنامه درسي به صورت وسيعي حرفهاي بوده است. تواناترين دانشآموزان بعدها جذب مدارس مربوط به كارهاي دولتي و دادگاهها ميشدند و از ديگر دروسي كه در طراحي و برنامهريزي درسي مصريان قديم دخالت داشته ميتوان رياضيات كاربردي، نجوم، طب، مهندسي و جغرافي را نام برد.
در چين قديم برنامه درسي آموزشي بر محور انديشههاي دو شخصيت بزرگ استوار بوده است:
- لائوتسه
- كنفسيوس
برنامهريزي درسي و برنامه درسي در هند قديم شامل مطالب مقدس مثل اوپانيشادها، وداها و گيتاس بوده است، اهداف زندگي واقعي با زندگي و آموزش و پرورش درهم آميخته وازيكديگرجدايي ناپذيرندوهدف رسيدن به نيروانامحو شدن درروح جهان وحركت درمسير آن بوده است.
پايه هاي اوليه برنامه درسي امروز را بايد در شيوه تعليم و تربيت يونان قديم جستجو كرد، به اوقات فراغت توجه ويژهاي داشتند.محور برنامهريزي درسي در يونان قديم پرورش مطلوب تن و روان بر اساس ميانهروي و اعتدال بود، افلاطون در كتاب جمهوري خودش به برنامهريزي درسي پرداخته و يك نظام آموزشي 12 ساله را خاطرنشان ساخته است و اينكه افلاطون در اين كتاب خاطرنشان ساخته كه دختر و پسر بايد هر دو از آموزشهاي لازم برخوردار شوند.
برنامه درسي و برنامهريزي درسي در قرون ميانه:
آموزش و پرورش در قرون ميانه به شدت تحت تأثير مسيحيت بود. در اين دوران امپراتوري روم با غلبه بر دولتها گسترش يافته بود، زندگي و احتياجات مردم معنا و ثبات بيشتري يافته بود و چنين تصور ميشد كه آموزش انجيل ميتواند نيازهاي آنها را بر طرف كند. همچنين، عقيده داشتند كه مهمترين دانشها، دانش مربوط به مسائل روح بشر است، چرا كه روح بشر جاودانه و پايدار و زوال ناپذير است ، از موضوعات دنيايي بسيار مهمتر است. انجيل ميتواند نيازهاي عاطفي، اخلاقي و رواني بشر را برآورده سازد. بههمين صورت در سالهاي قرون ميانه رهبران كليسا بهخصوص راهبان، مسئوليت دائمي آموزش و پرورش در دنياي غرب را بعهده داشتند.
منبع
سنچولی،محمود(1394)، ارزشیابی برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان،پایان نامه کارشناسی ارشد،علوم تربیتی مدیریت آموزشی، دانشگاه سیستان بلوچستان
ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید