بررسی شاخص­های سرمایۀ فکری در ایران و کشور های دیگر

بررسی شاخص­های سرمایۀ فکری در ایران

از آنجا که شرکت­ها گزارش عملکرد خود را در مجامع عمومی عادی سالیانه و با عنوان گزارش فعالیت هیئت مدیره سهامداران ارائه می­دهند، این گزارش­ها می­تواند منبعی مناسب برای بررسی شاخص­های سرمایۀ فکری در شرکت­های ایرانی باشد. بهترین منبع برای دسترسی به این گزارش­ها، تارنمای شرکت بورس اوراق بهادار تهران است. در این تارنما قریب به 700 گزارش فعالیت هیئت مدیره وجود دارد که مربوط به سال­های مالی 1384 و 1385 است. پس از مطالعۀ گزارش­های 30 شرکت بزرگ بورس مشخص گردید که در مجموع، شرکت های ایرانی به 89 شاخص از 254 شاخص مذکور اشاره کرده­اند.

در این بین، 19 شاخص مربوط به مشتریان، 6 شاخص مربوط به فناوری اطلاعات، 36 شاخص مربوط به کارکنان، 12 شاخص مربوط به امور مالی، 9 شاخص مربوط به تحقیق و توسعه، 2 شاخص مربوط به سلامت جامعه و 5 شاخص مربوط به سلامت محیط زیست است.البته این شاخص­ها به صورت مدون در گزارش­ها ذکر نشده است؛ لذا تحلیل‌گران و سهام‌داران از ان بهرۀ لازم را نمی­برند. بنابراین، باید الگویی طراحی شود تا این شاخص‌ها منظم و طبق قاعدۀ خاصی در کنار یکدیگرقرار بگیرند و بتوان روند حرکت شرکت را بررسی کرد و شرکت­های مختلف را با یکدیگر مقایسه نمود.

بررسی شاخص­های سرمایۀ فکری در کشورهای دیگر

شش مشاور سرمایۀ فکری روس و همکاران، ادوینسون و مالان ، اَلی ، پابلوس و اسویبای در مجموع، از 254 شاخص برای اندازه­گیری سرمایۀ فکری استفاده کرده­اند. در این بین، 70 شاخص مربوط به مشتریان، 385 شاخص مربوط به فناوری اطلاعات، 82 شاخص مربوط به کارکنان، 22 شاخص مربوط به امور مالی، 27 شاخص مربوط به تحقیق و توسعه، 4 شاخص مربوط به سلامت جامعه و 11 شاخص مربوط به سلامت محیط زیست است.

منبع

پراینده،اسماعیل(1392)، تاثیر سرمایه فکری سازمان بر رضایت شغلی و حفظ منابع انسانی،پایان نامه کارشناسی ارشد، مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0