اهمیت کتابداران کتابخانه های دانشگاهی و لزوم توانمندسازی آنان
با نگرشی عمیق به سازمانها درميیابیم که آنچه در سیر تحول و تکامل سازمانها ماهیت وجودی خود را ميبایست بیش از پیش حفظ نماید، اهمیت و جایگاه منابع انسانی است. در سیر حرکت از نگرشهاي کلاسیک به نئوکلاسیک و از نئوکلاسیک به مدرن و پسامدرن ملاحظه ميگردد که از زمانی که به انسانها اهمیت داده شد و اهداف و امیال و انگیزههاي آنان مهم تلقی گردید، سازمانها در جهت توسعه حرکت کردند.
این عنصر حیات بخش یعنی منابع انسانی که سازمانها را از شکلی خشک و بی روح به پویایی و زنده بودن رهنمون ميسازد، باید جایگاهی درخور و مناسب داشته باشد. استفاده بهینه و کارآمد از منابع انسانی یکی از مهمترین رویکردهای مدیریتی جهت پویایی و تحرک سازمانی است. در این میان کتابخانهها که نهادهایی در خدمت تولید، گردآوری، ذخیره و اشاعه اطلاعات هستند از این امر مستثنی نیستند. قانون پنجم رانگاناتان کتابخانه را نهاد و ارگانیسمي پویا میداند. پویایی و رشد کتابخانه ها علاوه بروزآمدسازی وسازماندهی منابع مستلزم حضورمنابع انسانی کارآمد واستفاده بهینه از این منابع با ارزش است.
عنصر انسانی در پویایی و رشد و اعتلای کتابخانهها نقشی تعیین کننده دارد. کتابخانههای دانشگاهی در واقع کار تغذیه فکری مراکز آموزش عالی را بر عهده دارند و رسالت اصلی آنها کمک به تحقق اهداف آموزشی و پژوهشی این مراکز است. خدمات گستردهی این کتابخانهها به ویژه خدمات اطلاع رسانی آنها، در عصری که اطلاعات در حکم مادهی خام استراتژیکی برای پیشرفتهای فرهنگی، آموزشی، علمی، فنی و اقتصادی جامعه است به نقش کتابدار اهمیت والایی ميبخشد و وی را به محور نهادی زنده و پویا بدل ميسازد. در واقع کتابداران کتابخانههای دانشگاهی وظایف افتخار آمیزی را بر عهده دارند که انجام درست و ثمربخش آنها مستلزم مجاهدت و تلاش مداوم و روشنگرانه است. تدبیر، تخصص و مهارت حرفهای کتابداران لازمه موفقیت آنان در کار گردآوری، سازماندهی، حفظ و اشاعه منابعی است که ذخایر علمي و معنوی و ثمره استعدادهای بشری و نیروهای فکری محسوب ميشوند.
به منظور ارائه شایسته این خدمات و نیز به منظور کوشش در شناساندن کتابخانه و خدمات آن به جامعه دانشگاهی، نیروی انسانی این کتابخانهها باید از لحاظ کميو کیفی مناسب باشد .امروزه مفهوم کتابخانه به ویژه کتابخانههای دانشگاهی همانند بسیاری از مفاهیم دستخوش تغییر شده است. به این معنا که با توسعه فناوریها، به ویژه فناوری اطلاعات و امکان دسترسی از راه دور به منابع اطلاعاتی، مفهوم کتابخانه از مکانی معین که افراد برای رفع نیازهای اطلاعاتی خود باید حضورا به آنجا مراجعه کرده و منبعی اطلاعاتی را امانت بگیرند فراتر رفته است. از سوی دیگر بدون در اختیار داشتن نیروی انسانی ماهر و کارآمد عملا این کتابخانهها نمیتوانند به درستی ایفای نقش کنند .
منبع
کیهان فر،پیام(1393)، وضعیت توانمندسازی روانشناختی کتابداران کتابخانه های دانشگاهی،پایان نامه کارشناسی ارشد،رشته علم اطلاعات ودانش، دانشکده علوم اجتماعی شاهد
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید