انگیزه پژوهشی

دانشجویان هر جامعه به عنوان قشر کارآمد و آینده سازان هر کشور، گروهی هستند که بخش عمده برنامه ریزی و بودجه‌ی هر کشور را به خود اختصاص می دهند و پیشرفت تحصیلی آنها، در کسب موفقیت های آتی شان از اهمیت بسزایی برخودار است، بنابراین شناسایی عوامل مؤثر بر انگیزش پیشرفت تحصیلی دانشجویان و توجه به آن ها گامی به سوی توسعه پایدار می باشد. پژوهشگران بیان می کنند مهم ترین نشانگر بازده علم و برجسته ترین نشانگر کاری که یک نظام آموزشی باید انجام دهد، پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان است، از این رو موفقیت هر نظام آموزشی بستگی به این دارد که آن نظام تا چه حد و به چه میزانی توانسته است به عملکرد مورد انتظار دست یابد. در کنار این مهم در عصر جهانی شدن، بسیاری از دانشگاه ها دریافتند که جهت بقاء و پیشرفت همه جانبه، باید به صورت استراتژیک عمل کنند و پژوهش را به عنوان جزء لاینفک فرایند برنامه ریزی استراتژیک پذیرا باشند. بنابراین تلاش می کنند تا منابع و فعالیت های خود را در قالب آموزش و تحقیق با نگاه استراتژیک برای تغییر محیط به طور جهت دار با محوریت تقویت انگیزه پژوهشی توسعه دهند.

از این رو یکی از مسائل قابل توجه در حوزه آموزش عالی ارزیابی رفتارهای پژوهشی محققان و بررسی عوامل، دلایل و انگیزه های آن ها می باشد. فعالیت های پژوهشی دانشجویان یکی از مهم ترین اشکال روندهای آموزشی مراکز دانشگاهی . باور پژوهشگران، توسعه و بهبود  فعالیت های پژوهشی دانشجویان، مسئولان و دست اندرکاران آموزش عالی را به تکاپو برای تدوین سیاست ها و راهبردهای توسعه ایی و ایجاد پایگاه های دانشی و بستر سازی مناسب در این زمینه انداخته است. بنابراین آموزش و پرورش به عنوان مهم ترین رسالت دانشگاه در جهان معاصر، در تربیت مؤثر دانشجویان و تولید دانش تبلور می یابد.

انگیزش، پدیده ای است ذاتی که تحت تأثیر چهار عامل، یعنی موقعیت (محیط و محرک های بیرونی)، مزاج (حالت و وضعیت درونی ارگانیزم)، هدف(هدف رفتار، منظور و گرایش) و ابزار (ابزار دستیابی به هدف) قرار دارد. انگیزش حالت و نیروی درونی است که فرد را به فعالیت خاص ترغیب می کند. در واقع انگیزش مجموعه ای از نیروهای پیچیده ای است که شامل سائق ها، نیازها، حالات تنش یا دیگر مکانیسیم هایی است که فعالیت اختیاری را برای کسب اهداف مشخصی شروع و حفظ می کنند.

نظریه های معاصر تمایل به توصیف انگیزش از دیدگاه شناختی دارند. در دیدگاه مکانیکی رفتار گرایی، انگیزه به عنوان رفتار ناشی از تقویت و تنبیه در نظر گرفته می شود که در نتیجه ی محرک های ناخودآگاه فعال می شود.اما در دیدگاه شناختی فرض بر آن است که افراد آگاهانه و در نتیجه درک و تفسیر شرایط، رفتار خود را انتخاب می کنند.پیشرفت تحصیلی به عنوان متغیر وابسته، تحت تأثیر یک عامل نیست، بلکه عوامل متعددی بر آن تأثیر دارند، واقعیت آن است که این عوامل و متغیر ها چنان با هم تنیده شده اند و یا یکدیگر کنش متقابل دارند که تعیین نقش و سهم هر یک به دشواری امکان پذیر است. با وجود این تحقیقات نشان می دهند که در بین این عوامل، عوامل آموزشی و فردی با ماهیت شناختی و اجتماعی یک عامل تأثیر گذار بر انگیزش پیشرفت تحصیلی دارند.

منبع

قنبری، سیروس، سلطانزاده، وحید(1395)، نقش واسطه ای هوش هیجانی در ارتباط بین خودکارآمدی پژوهشی و انگیزه پیشرفت تحصیلی، فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی، 6(14): 41-67.

https://jresearch.sanjesh.org/article_22152.html

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0