انواع مسؤولیت ­پذیری اجتماعی سازمان

موسسات بازرگانی در جامعه­ای کار می­کنند که آن جامعه برای آنها فرصت­های مختلفی را ایجاد کرده است که آنها به کسب سود می­پردازند، در عوض سازمان­های مذکور باید متعهد باشند که نیازها و خواسته­های جامعه را برآورده کنند، این تعهد را مسؤولیت­پذیری اجتماعی سازمان می­نامند. در یک دسته بندی کلی می­توان مسؤولیت­پذیری اجتماعی سازمانی در سازمان را به انواع زیر تقسیم بندی کرد:

مسؤولیت­پذیری در برابر خود

در این منظر هرفردی یا سازمانی لازم است تا نسبت به سلامت روح و جسم خود ارزش قائل شده و نسبت به آن مسئول باشد. این بعد از مسؤولیت­پذیری بیشتر مورد مطالعه روانشناسان و دانشمندان علوم سلامت است. مسئله اصلی در این نوع مسؤولیت­پذیری سلامت و منفعت فردی است .

مسؤولیت­پذیری در برابر دیگران

انسان به عنوان موجودی اجتماعی در زندگی جمعی خویش در برابر دیگران مسئول است و می بایست برای حقوق دیگران احترام قائل شود. دیگرانی که در نوع خاص و عام قابل تفکیک می­باشند. مسؤولیت­پذیری خاص ناظر بر تعهد و مسؤولیت در قبال دیگرانی است که کنشگر رابطه عاطفی با آنها دارد مانند پدر، مادر. اما مسؤولیت   پذیری عام به دیگری عام اشاره دارد که رابطه کنشگر با آنها قرار دادی و غیر عاطفی است.

مسؤولیت­پذیری در قابل طبیعت و محیط زیست

محیط زیست و عناصر تشکیل دهنده آن چون منابع آبی، خاکی، هوای سالم، و غیره همگی متعلق به همه انسان ها هستند و از این رو احساس مسؤولیت و تعهد نسبت به سالم نگه داشتن آن ها برای همگان ضروری است.

مسؤولیت­پذیری در برابرخدا

غالباً مباحث این بعد از مسؤولیت­پذیری اجتماعی حوضه مطالعاتی معارف و الهیات می­باشد. از این نوع مسؤولیت­پذیری می توان به عنوان مسؤولیت پذیری الهی نام برد. بررسی و تحلیل مسؤولیت­پذیری اجتماعی از منظر جامعه شناسی در سه سطح خرد، میانی و کلان قابل مطالعه می باشد. در سطح خرد مسؤولیت پذیری به عنوان احساس تعهد و کنشی  که تک تک افراد در قالب نقش های خود نسبت به یکدیگر دارند، در بر گرفته می شود. مسؤولیت پذیری جوانان در سطح خرد می باشد. در سطح میانی مسؤولیت پذیری در ارتباط با گروه، سازمان و مانند آن مطرح می گردد. در سطح کلان نیز مسؤولیت­پذیری­دولت ملت­ها در نظام جهانی مطرح می گردد.

آثار مثبت رعایت مسؤولیت­پذیری اجتماعی سازمان بر عملکرد و موفقيت سازمان

مسؤولیت­پذیری اجتماعي سازمان نيز از راه افزايش مشروعيت سازمان و اقدامات آن، التزام اخلاقي درتوجه به اهميت ذي‌نفعان، افزايش درآمد، سودآوري و بهبود مزيت رقابتي، و…، توفيق سازماني را تحت تاثير قرار مي‌دهد. در ادامه به تشريح اين آثار مثبت رعایت مسؤولیت­پذیری اجتمای سازمان و شواهد مويد آن می پردازیم.

افزايش مشروعيت سازمان و اقدامات­آن

امروزه در شرايط جهاني شدن و شبکه‌هاي گستردة اطلاعاتي از سازمان­ها، انتظار مي‌رود در برابر مسائل محيط زيست، رعايت منافع جامعه، حقوق اقليت­ها و … حساسيت داشته، واکنش نشان دهند. به علاوه اين شبکة گسترده، تمام فعاليت­هاي سازمان­ها را زيرنظر دارد و به راحتي مي‌تواند از راه انجمن­ها و مجامع مختلف، چهره سازمان­ها را در انظار عمومي خراب کند، بنابراين سازمان­ها ناچار به انجام اقدامات وسيع و گسترده براي جلب افکار عمومي هستند که وجه غالب آنها نشان دادن وجهه اخلاقي کارهاي سازمان است. گفتني است که هر چه سازمان­ها بزرگتر باشند، بايد حساسيت آن­ها هم نسبت به اين مسائل بيشتر باشد.

التزام اخلاقي در توجه به اهميت ذي‌نفعان

علاوه بر سهامداران، گروه­هاي ديگري نيز وجود دارند که از اقدامات سازمان تأثير مي‌پذيرند و داراي منافع مشروعي از سازمان‌اند. ازجمله اين گروه­ها مي‌توان به مشتريان، تامين­کنندگان مواد اوليه، دولت و جامعه اشاره کرد .

افزايش درآمد، سودآوري و بهبود مزيت رقابتي

توجه به تمام افراد و گروه­هايي که ذي‌نفع هستند، ميزان سود شرکت­ها را در بلند مدت افزايش خواهد داد، زيرا موجب انگيزش نيروي انساني، افزايش حسن نيت اجتماعي و اعتماد مردم به يکديگر و نيز کاهش جريمه‌ها مي‌شود. ديويد براين باور است که: «روز به روز باور سازمان­ها در اين مورد راسخ‌­تر مي‌شود که ترويج اصول اخلاقي و تقويت فرهنگ مسؤولیت پذیری در سازمان موجب ايجاد مزيت­هاي استراتژيک خواهدشد. مسؤولیت­پذیری، مزایای بیشماری برای یک سازمان در پی دارد از جمله:

  1. ترغیب به تصمیم گیری آگاهانه بر اساس شناخت بهتراز انتظارات و توقعات جامعه، فرصت های مرتبط با مسؤولیت­پذیری (نظیر مدیریت بهترخطرات و تهدیدهای قانونی) وتهدیدها و خطرات مرتبط با عدم مسؤولیت پذیری.
  2. بهبود اقدامات مدیریت بحران در سازمان.
  3. افزایش شهرت سازمان و افزایش اعتماد عمومی.
  4. بهبود و ارتقای رابطه سازمان با سهام­داران خود و ظرفیت آن برای ابتکار و نوآوری، از طریق ارائه نگرش ها و دیدگاه­های جدید.
  5. افزایش وفاداری، صداقت و روحیه کارمندان، ارتقای ایمنی و سلامت کارگران زن ومرد وتاثیر مثبت بر توانایی استخدام، ترغیب و ابقای کارمندان.

استفاده از مزاياي چندگانگي

 متخصصان پيش‌بيني مي‌کنند که نيروي کار به گونه‌اي روزافزون متنوع تر خواهد شد و شرکت هايي که بتوانند نيازهاي اين افراد متنوع را درک کرده، از اين تنوع به خوبي بهره گيرند، موفق خواهند بود. رعايت مسؤولیت پذیری در برخورد با اين افراد در محيط کار، مديريت آنها را تسهيل مي‌کند و اين امکان را براي سازمان فراهم مي‌سازد که از مـزاياي نيروي کار متنوع، بهـره گيرد. باسکلي بر اين باور است که چندگانگي سازگار با برنامه­هاي اخلاق و فرهنگ­هاي اخلاقي مي‌تواند موجب شهرت و اعتبار سازمان شده و عملکرد آن را بهبود بخشد.

کاهش هزينه­هاي ناشي از کنترل

ترويج خودکنترلي در سازمان، به عنوان يکي از مکانيزم­هاي اصلي کنترل، از مباحثي است که بنيان آن بر اعتماد، اخلاق و ارزش­هاي فردي قرار دارد. ترويج خودکنترلي باعث کاهش هزينه­هاي ناشي از روش­هاي کنترل مستقيم شده و موجب بهبود سود مي‌شود. اين مستلزم تعهد کامل اعضا به تيــم، مسئوليـت پذيري همـــه اعضاي تيم و داشتن احترام و اعتماد بين آنها و مديريت است .

بهبود روابط، افزايش جو تفاهم و کاهش تعارضات

يکي از نتايج بهبود اخلاق کار در سازمان، تنظيم بهتر روابط در سازمان است که اين به نوبة خود باعث افزايش جو تفاهم در سازمان و کاهش تعارضات بين افراد و گروه­ها شده، عملکرد تيمي را بهبود مي بخشد.

پیامدهای رعایت اصول مسؤولیت­پذیری اجتماعی در سازمان

جلوگیری از غفلت مدیریت سازمان نسبت به محیط: بر خلاف دیدگاه سسنتی وظیفه ­سازمانها تنها سود رسانی نیست بلکه تمام سازمان­ها در قبال محیط و فضای کسب و کار خود چه در منطقه و چه در جهان، مسؤولیت هایی دارند. آنها باید سعی کنند تا به توسعه همه جانبه اقتصادی برای خود، کشورشان و توسعه پایدار جهانی دست یابند.

ایجاد مدیریت اثر بخش: مدیریت موثر در عصر ما مدیریتی است که از محدود اندیشی سازمان خود را رها ساخته و به جامعه و محیط های وسیع­تری بیندیشد و به عبارت دیگر علاوه بر مسؤولیت سازمانی، مسؤولیت اجتماعی نیز احساس نماید .

افزایش عظمت، اعتبار و شهرت سازمان و بهبود چهره عمومی سازمان: سازمان باید احساس اجتماعی و ارزش­های انسانی را به حدی گسترش دهد تا با ارزش­های اقتصادی اش همراه شود، به نحوی که گویی به اندازه ای که از منطق و عقلش استفاده می­کند. به همان اندازه از وجدان و قلبش هم استفاده می­کند. در بلند مدت، عظمت و اعتبار و شهرت یک سازمان به اندازه­ای که به عقل و منطقش بستگی دارد به قلب و عاطفه­اش وابسته است.

ارئه خدمت موثر به مردم: عدم احساس مسؤولیت در قبال مردم مانع از خدمت موثر مدیران به ایشان می­شود.

مانع گریبان گیری شدن مشکلات جامعه به سازمان: سازمان­ها اگر به اهداف اجتماعی خود حرمت ننهند،­آلودگی محیط، فقر و بیماری،­ تبعیض و نابسامانی، محیط­شان را فرا خواهد گرفت و اگر با اندکی دور اندیشی به قضیه ننگرند، این مشکلات آخر الامر گریبان خودشان را خواهد گرفت. زمانی که آلودگی محیط جامعه را فرا گرفت سازمان نیز به عنوان جزئی از آن دچار آلودگی خواهد شد.

ایجاد توازن بین تعهدات و وظایف مختلف سازمان و مدیریت: مسؤولیت­پذیری اجتماعی سازمان روی نحوه برخورد سازمان با ارباب رجوع، کارکنان، سرمایه گذاران و سهامداران و سایر موسسات و شرکت­های رقیب و به طور کلی جامعه نظر دارد. و به طور خلاصه، مسؤولیت­پذیری اجتماعی سازمان تلاشی است در جهت ایجاد تعادل و توازن بین تعهدات و وظایف مختلف سازمان و مدیریت است.

مانع وارد شدن خسارت جبران ناپذیر به جامعه و بهبود وضع جامعه: مسؤولیت­پذیری با ورود خود به سازمان، یک چارچوب حاکمیت اخلاقی را اضافه می­کند که بر اساس آن سازمان­ها به فعالیت­هایی اقدام می­کنند که وضع جامعه را بهتر کند.

فراهم شدن زمینه ایجاد پاسخگویی اجتماعی در سازمان: مسؤولیت­پذیری پیش فرض پاسخگویی اجتماعی است؛ یعنی مدیران، اول باید مسؤولیت اجتماعی خود را بشناسند، سپس در جهت آن اقدام کنند تا زمانی که چنین مسؤولیتی(مسؤولیت پذیری اجتماعی سازمان) در سازمان وجود نداشته باشد هیچ پاسخگویی از طرف سازمان در برابر جامعه وجود ندارد .

موفقیت، ادامه بقا سازمان و توسعه پایدار سازمان: از لحاظ تاریخی سازمان­ها با رویکرد ایجاد سود برای سهامداران خود پایدار مانده اند. اما امروزه این رویکرد به هیچ وجه برای تضمین بقا  کافی نیست. در دنیای مدرن، سازمان ها با هر اندازه و در هر بازاری، باید برای بقا خود، رضایت جامعه را کسب و حفظ نمایند و این رضایت فقط در صورتی حاصل می­شود که جوامع باور داشته یاشند که عملیات سازمان ها تاثیر سود مندی بر انسان و و محیط زیست باقی می گذارد.

مانع از بین رفتن ارزش­های انسانی و اخلاقی: سازمان­ها همچون سایر افراد و موسسات عضوی از جامعه هستند و بودن این عضویت لازمه­اش این است که با توجه به مسؤولیت   فردی هر عضو، اقدامات سازمانی به نحوی انجام گیرد که نظام اخلاقی پابرجا مانده، و منافع دیگر اعضای جامعه حفظ شود، به عبارت دیگر سازمان­ها می باید خودشان را به حساسیت های جامعه و ارزش­ها و هنجارهای اخلاقی آن متعهد بدانند واخلاقاً خود را نسبت به عملیاتشان مسئول بدانند.

برقراری تعادل بین مسؤولیت­پذیری قدرت سازمانی: مسؤولیت­پذیری سازمان­ها می­تواند عاملی برای توازن قدرت باشد. سازمان از قدرت اجتماعی زیادی برخوردار است و این قدرت می تواند روی محیط، مصرف کنندگان، اوضاع جامعه و بسیاری از بخش­های دیگر اجتماعی تاثیر بگذارد. بنابرین لازم است که میزان قدرت سازمان­ها با مقدار مسؤولیت ­شان برابر باشد.

بهبود کیفیت زندگی افرادجامعه: مشارکت سازمان در حل مشکلات اجتماعی می­تواند کمک زیادی در خلق کیفیت زندگی بهتر افرادباشد. به عنوان مثال، وقتی که سازمان­ها به نیازهای کارکنان شان توجه داشته باشند، به طور غیر مستقیم روی ثبات خانواده­ها و نحوه زندگی آنها تاثیر می­گذارند و این تاثیر باعث ایجاد زندگی بهتر برای افراد می گردد.

کاهش دخالت­های دولت: کارول باور دارد که بی توجهی به مسؤولیت های اجتماعی موجب افزایش دخالت دولت و در نتیجه کاهش کارایی می شود . اگر شرکت داوطلبانه به برخی مسؤولیت های اجتماعی و اخلاقی خود عمل­کند، می تواند به سود مورد نظر خود دست یابد .

باعث هماهنگ شدن سازمان­ها با تغیرنیازها و توقعات عمومی: چون که نیاز­های عمومی و انتظارات جامعه از سازمان­ها تغیر یافته­است، سازمان­ها بایستی مشارکت بیشتری با جامعه داشته باشند. انتظارات جامعه از سازمان به طور ناباورانه­ای از دهه 1960 به بعد یکباره افزایش یافته و برای اینکه سازمان­ها فاصله میان انتظارات جامعه و پاسخدهی خود را کم کنند و خود را با جامعه هماهنگ کنند، لازم است که بر میزان مشارکت اجتماعی خود بیفزایند. تغیر توقعات عمومی است که باعث مشارکت اجتماعی سازمان ها می گردد. بنابرین چون انتظارات عمومی تغیر یافته است، از سازمان ها انتظار می­رود که مشارکت بیشتری در مسائل اجتماعی داشته باشند. تا از این طریق، هم بهتر مورد پذیرش جامعه قرار بگیرند و هم در بلند مدت به موفقیت بیشتری نائل شوند.

منبع

بازی، قاسم(1394)، رابطه بین مسؤولیت پذیری اجتماعی سازمان با کارتیمی و توسعه حرفه ای، پایان نامه کارشناسی ارشد، مدیریت آموزشی، دانشگاه بوعلی سینا

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0