اضطراب اينترنتي

با حضور رايانه­ها و اينترنت و فناوري آن­ها در محيط­هاي علمي و آموزشي و حتي منازل، فضاي کار و پژوهش دگرگون شده­است. اما علي­رغم اين تحول و دگرگوني، دانشجويان، معلمان و حتي متخصصاني وجود دارند که بنابر دلايلي رايانه و قابليت­هاي آن را طرد مي­کنند. بسياري از آن­ها خود را همگام با سرعت پيش­رونده فناوري روز نمي­دانند و از کسب مهارت­هاي لازم به دليل اضطراب و باورهاي منفي و غير­منطقي سرباز مي­زنند. پژوهشگران اين حوزه معتقدند عامل اصلي بازدارنده در کار با رايانه و اينترنت را بايد در اضطراب رايانه و اضطراب اينترنت جستجو کرد.امروزه اينترنت نقش مهمي را در رفتار اطلاع­يابي افراد، خصوصاً دانشجويان بازي مي­كند.

كاربراني كه اطلاعات را بر روي اينترنت جست وجو مي­كنند، ممكن است همانند كاربراني كه فقط به جست وجوي اطلاعات در كتابخانه مي­پردازند، رفتار نكنند، زيرا كه تفاوتي در فعاليت­هاي فيزيكي اين دو گروه از كاربران وجود دارد. كاربراني كه اطلاعات را در كتابخانه جست وجو مي‌كنند، معمولاً از مكاني به مكاني ديگر حركت مي­كنند و مي­توانند رسانه اطلاعاتي را لمس كنند و ببينند، اما اين مورد براي كاربران اينترنت وجود ندارد. برخي‌ از دانشجويان‌، اينترنت را محمل‌ امني‌ جهت‌ انجام‌ تحقيق‌ و پژوهش‌ به‌ حساب‌ مي­آورند، اما براي‌ برخي‌ ديگر نشانه­هايي‌ از اضطراب‌ را فراهم‌ مي­آورد كه‌ مي­تواند در استفاده‌ موفقيت‌آميز آن­ها از اينترنت‌ تأثيري سوء بگذارد.

اين‌ اضطراب‌ اوليه‌ در استفاده‌ از رايانه و اينترنت مي‌تواند منشأ ايجاد اضطراب‌ بيشتر براي‌ دانشجويان‌ و منجر به‌ استفاده‌ غيرمفيد از آن‌ شود. اضطراب‌ اينترنتي‌ در بين‌ دانشجويان‌ يك‌ مسئله‌ عادي‌ محسوب‌ مي­گردد و مشخصات‌ اين‌ احساس‌ عبارت‌ است‌ از: داشتن‌ احساس‌ منفي‌، از جمله‌ ترديد، تنش‌، ترس‌ و نابساماني‌ ذهني‌.بررسي ميزان شيوع اضطراب رايانه و اينترنت نشان مي­دهد که آن را بايد در جوامع جدي گرفت، به عبارت ديگر اضطراب رايانه و اينترنت مسأله نادر و کميابي به­ويژه در ميان دانش­آموزان و دانشجويان نيست، همين­طور پيامدهاي منفي اضطراب رايانه و اينترنت مانند کاهش عملکرد مطلوب افراد در محيط کاري بيانگر آن است که بايد اقدامات جدي براي شناخت و رفع آن در جامعه به عمل آيد.

تاريخچه اضطراب اينترنتي

در حالي­که تاريخچه واقعي اضطراب اينترنتي مشخص نيست، اما به نظر مي­رسد از زماني­که افراد از اينترنت براي کارهاي خود استفاده مي­کردند و از زماني­که اينترنت وارد زندگي، کار و درس انسان­ها شد، افراد دچار نوعي از اضطراب شدند که به آن اضطراب اينترنتي گفته مي­شود.

تعريف اضطراب اينترنتي

علي­رغم پژوهش­هاي گسترده در سال­هاي اخير، در زمينه تعريف اين اختلال هنوز بين روان­شناسان توافق حاصل نشده­است، به­علاوه يک نظريه جامع که بتواند تعيين کند چگونه اين اختلال به بهداشت رواني يا اجتماعي ارتباط پيدا مي­کند، وجود ندارد. اضطراب‌ اينترنتي‌ زماني‌ به‌ وجود مي‌­آيد كه‌ يك‌ دانشجو براي‌ تحقق‌ اهداف‌ يك‌ كار تحقيقي‌ در اينترنت، اقدام‌ به جستجوي منابع نموده‌ و متوجه‌ مي­شود که توانايي‌ كافي‌ براي‌ انجام‌ اين جستجو را ندارد. اضطراب‌ اينترنتي‌ مي­تواند در طول‌ تحصيل‌ دانشجو زيان­بار باشد و مطالعات‌ نشان‌ داده‌ که حتي‌ اين امر بر اعتماد به‌ نفس‌ او اثر گذاشته‌­است‌.

اضطراب اينترنتي ابتدا توسط رائوب،تعريف شد که واکنش­هاي احساسي پيچيده­اي است که در افراد بازخواني مي­شود که اينترنت را به عنوان يک تهديد شخصي تعريف مي­کنند.اضطراب اينترنتي عبارت است از وجود هيجان­هاي منفي در هنگام کار با اينترنت.اضطراب اينترنت که در زمان استفاده از اينترنت بوجود مي­آيد، در حقيقت تصور استفاده از اينترنت در آينده مي­باشد و يک ويژگي شخصي يا رفتاري ،دروني نمي­باشد.

احمدي ده قطب­الديني،اضطراب اينترنتي را به منزله يک سازه روان­شناختي، که امروزه توجه زيادي را به خود جلب کرده­است و به عنوان ترس از اينترنت هنگام کاربرد آن يا بررسي امکان کاربرد اينترنت، تعريف مي­کند. گروهي ديگر آن را شامل بيزاري، هراس، خصومت و پرخاشگري به اينترنت تعريف مي­کنند.

منبع

صادقي،محبوبه(1390)، تأثير دوره کارشناسي بر نگرش دانشجويان کتابداري و اطلاع­رساني دانشگاه­ها،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه اصفهان

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0