اصول بازی درمانی و انتخاب وسایل
مشاوران در بازی درمانی بسته به رویکردی که دارند ممکن است رویکردی ساختاری را برای کار با کودکان برگزینند یا ممکن است روش غیر مستقیم دیگری را ترجیح دهند. میتوانند فنون بازی را در اغلب نظریههای مشاورهای به کار برند. به نظر لاندرت، بازی درمانی برای همه مشاوران مدارس یکی از ابزارهای ضروری است و برای آنچه که بازی درمانی کودک محور مینامید هشت اصل قائل شد:
- مشاور از خود ملایمت و نرمی و علاقه خالصانه نشان میدهد و با کودک صادق باشد.
- مشاور کودک را بی قید و شرط و همان طور که هست بپذیرد.
- مشاور محیطی سالم و برخوردار از امنیت مهیا کند تا کودک قادر به کاوش و ابراز شخصیت خود باشد.
- مشاور احساسات کودک را به منظور کمک به فهم و درک کودک به خود او منعکس کند.
- مشاور به کودک و تواناییهای او در رفع مشکلاتش احترام گذارد.
- مشاور به کودک اعتماد کند تا فرآیند مشاوره در جهتی مناسب به پیش رود.
- مشاور صبور و شکیبا باشد و اجازه دهد فرآیندهای درمانی جریان یابند.
- – مشاوران تنها به منظور تقویت رفتار مسئولانه محدودیتهایی وضع کند.
مشاوران در انتخاب وسایل بازی باید سن و احتیاجات کودک و هدف بازی را در نظر بگیرند. وسایل بازی باید با اهداف هماهنگ باشند و رسیدن به هدفها را برای کودک آسان نمایند. کودکان کوچکتر ممکن است برای بازی عروسکها، خانههای عروسکی و خیمه شب بازی، ظروف سفالی، قطعات خانهسازی، هواپیما، سربازان، تانکها و کامیونها، چکشها، توپهای نرم، ماسه و مدادهای شمعی یا روغنی را انتخاب کنند و کودکان بزرگتر بازیهایی مثل شطرنج، بازیهایی چاپی، بازیهایی که با کاغذ و مداد انجام میشوند و بازیهایی که برای رسم نقاشی تدارک دیده شدهاند مثل تخته سیاه و گچ و یا بازیهایی که ساختارشان مبتنی بر حل مسئله است. فعالیتهای بدنی یا انجام تکالیف خانگی ممکن است یکی از قسمتهای جلسه مشاوره باشد. مشاوران میتوانند در بازی شرکت کنند. یا مشاهده ساده کودک در جریان بازی را برگزینند. برای مشاور مهارت گوش دادن، مشاهده کردن، کشف کردن، انعکاس احساسات و رفتار در جریان بازی همان قدر مهم است که مشاوره کردن با نظم و قاعده. اتاق بازی میتواند محیط سالم و مطمئن شبیه دفتر مشاوره برای کودکان فراهم کند و مواد و اسباب بازیها باید به گونهای انتخاب شوند که کودکان آنها را بپسندند و احساساتشان را به کمک آنها ابراز کنند و نسبت به آن واکنش نشان دهند .
منبع
مرادی کچلکی،سیما(1393)، بازي درماني در افزایش مهارتهای شناختي، اجتماعي و حركتي دانشآموزان كم توان ذهني آموزش پذير،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید